Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Wat te doen bij overlijden?

Na het overlijden van een dierbare, kan uw leven even helemaal ontregeld zijn. Iets waar u waarschijnlijk niet uw hoofd naar hebt staan, maar toch geregeld moet worden, zijn de financiële en juridische zaken. Een notaris kan u met een aantal zaken helpen om dit goed te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van de bankrekeningen van de overledene met een verklaring van erfrecht. Hieronder leest u er meer over.

Wat te regelen na overlijden?

Er zijn een aantal punten van belang die geregeld moeten worden na het overlijden van een dierbare. Zo moeten onder andere de bankrekeningen geblokkeerd worden, de verzekeringen moeten opgezegd worden en de erfbelastingaangifte moet worden gedaan. U bent er misschien niet meteen aan toe om deze praktische zaken te regelen. Toch adviseren wij u wel om kort na het overlijden naar een notaris te gaan. In overleg met de notaris kan u sommige zaken die het overlijden betreffen op een later moment regelen. Niet alle zaken hoeven namelijk direct na het eerste gesprek geregeld te worden.

Wanneer stapt u naar de notaris?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar in sommige gevallen is het wel noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het terughalen van het geld dat op de bankrekening van de overledene stond. Na het overlijden van een dierbare is het aan de erfgenamen om actie te ondernemen en de notaris te benaderen. De erfgenamen vragen het testament op bij de notaris. De notaris raadpleegt vervolgens of er een testament is bij het Centraal Testamentenregister. De notaris gaat daaropvolgend na wie de erfgenamen zijn en treedt met ze in contact.

Verklaring van erfrecht

Nu is het moment aangekomen dat de notaris de verklaring van erfrecht gaat opmaken. Dit is essentieel voor het deblokkeren van de bankrekening van de overledene. Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren voordat de verklaring van erfrecht wordt afgegeven. Als de overledene in zijn testament een executeur heeft aangegeven, mag deze persoon de bankrekeningen beheren en mogelijk daarover beschikken. Hiervoor is ook een notariële akte nodig, namelijk de verklaring van executele. Het is eenvoudiger om aan deze verklaring te komen dan aan een verklaring van erfrecht, maar u moet er wel zeker van zijn of enkel een verklaring van executele volstaat.

Het verkrijgen van een verklaring van erfrecht is niet altijd noodzakelijk. Voor lage bedragen (door de bank te bepalen, maar door de regel lager dan €2.000) kan de bank een uitzondering maken.

In de verklaring van erfrecht verklaart de notaris:

- Wie er overleden is

- Of de overledene een testament heeft, en zo ja, wat staat hierin vermeld?

- Wie de erfgenamen zijn

- Wie de aangewezen persoon is om de nalatenschap af te wikkelen

- Hoe de nalatenschap verdeeld wordt

Wat is de notaris nodig om de verklaring van erfrecht af te kunnen geven?

- Akte van overlijden

- Identiteitsbewijs van de overledene

- Eventueel het trouwboekje

- Extra aanvulling: adressen en kopieën van legitimatiebewijzen van erfgenamen

Volmacht opstellen?

Zijn er meerdere erfgenamen? Dan kunt u ervoor kiezen om door de notaris een volmacht op te laten stellen. Dit kan handig zijn om niet voor elke kleine beslissing te moeten overleggen. Hiermee krijgt één van de erfgenamen de bevoegdheid om namens de andere erfgenamen op te treden.

Wat gebeurt er met de woning van de overledene?

Wanneer de overledene een woning heeft nagelaten dan kan de notaris het huis op een andere naam zetten. Dit kan bijvoorbeeld op naam zijn van de geregistreerde partner of echtgenoot. Wanneer de overledene meerdere erfgenamen heeft vastgesteld, kan de notaris een akte opstellen waarin wordt afgesproken dat de nieuwe bewoner de andere erfgenamen uitkoopt. Hiervoor moet het huis wel getaxeerd worden en daarnaast moet ook de hypotheekschuld worden overgenomen of afgelost

Testament opstellen

Wanneer er geen testament is met duidelijke afspraken kan er bij de afwikkeling van de nalatenschap onenigheid ontstaan. De erfgenamen kunnen het niet eens worden over de verdeling van spullen en geld. Of de partner van de overledene komt in de problemen omdat diens kinderen hun erfenis opeisen. Het op voorhand regelen van een testament kan dit soort discussies voorkomen. Wilt u graag een testament opstellen of meer informatie? Wij helpen u graag verder door in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden voor u op een rij te zetten en een testament op te stellen.


Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 77750209
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo