Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Eigen onderneming starten

Het starten van een bedrijf is een belangrijke stap voor veel mensen. Een notaris kan helpen bij het maken van een aantal belangrijke keuzes. Vervolgens worden deze keuzes vastgelegd in gedegen opgestelde documenten zodat alle randvoorwaarden en afspraken vastliggen voor nu en voor in de toekomst.

Keuze rechtsvorm

Bij het starten van een bedrijf is de keuze van rechtsvorm een belangrijkste eerste stap. Welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Het grootste onderscheid in rechtsvormen betreft de aansprakelijkheid.

Bepaalde rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid. Is dit niet het geval dan ben je als ondernemer tevens privé aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Met andere woorden: schuldeisers kunnen aanspraak maken op zowel je privé als zakelijke vermogen.

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid zijn in beginsel zelf aansprakelijk. Schulden vanuit de onderneming kunnen dus niet op je privé verhaald worden maar slechts op de onderneming. Bij het maken van de afweging welke rechtspersoon het beste bij jouw bedrijf past worden meestal aspecten als risico, financiering, verwachte winst, fiscale voordelen en de privé situatie bekeken. Door deze aspecten nauwkeurig af te wegen kun je de optimale rechtsvorm kiezen.

Oprichting van de onderneming

Zodra de juiste rechtsvorm is bepaald zal de onderneming daadwerkelijk opgericht kunnen worden. Het is niet bij alle rechtsvormen verplicht om een notaris in te schakelen. Bij een bv, nv, stichting en een coöperatie is dit wel het geval. Deze rechtsvormen hebben als overeenkomst dat ze rechtspersoonlijkheid hebben. Bij het oprichten van een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid is het wel aan te raden om een notaris in te schakelen. Zodoende kunnen alle gemaakte afspraken helder en eenduidig worden vastgelegd.

Het is daarnaast belangrijk afspraken te maken met mede-ondernemers en investeerders. Afhankelijk hiervan is het nodig afspraken vast te leggen in een aparte overeenkomst en de oprichtingsakte hier eventueel op aan te passen.

Een eigen onderneming vastleggen door een notaris

Is een onderneming eenmaal opgericht dan verdwijnt de notaris niet van het toneel. Er zijn dingen vastgelegd door de notaris, maar zodra er iets veranderd in de onderneming kun je weer gebruik maken van de diensten van een notaris. Denk hierbij aan situaties zoals:

• Het toetreden van nieuwe aandeelhouders of vennoten

• Nieuwe of gewijzigde financieringsopzet

• Het wijzigen van de rechtsvorm van de onderneming

• Opvolging van het bedrijf

• Splitsing van de bestaande activiteiten

Hofsteenge & Wesseling dé notaris in Hengelo en Enschede

Ben je bezig om een bedrijf op te starten? Of wil je juist iets veranderen binnen de afspraken van een bestaande onderneming dan ben je bij Hofsteenge & Wesseling notarissen in Hengelo aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 77750209
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo