Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Schenken

Er kan op veel manieren sprake zijn van een schenking. Als er goederen of geld worden overgedragen zonder tegenprestatie, dan is er sprake van een schenking. Voorbeelden van schenkingen zijn:

  • geld via een bankrekening of in contanten geven aan iemand
  • een woning overdragen zonder dat een koopprijs betaald hoeft te worden
  • op papier schenken: een schuldigerkenning bij notariële akte doen, zodat er een schuld ontstaat aan de begiftigde.

Belastingvrij schenken

Over een (grote) schenking moet in Nederland in beginsel schenkbelasting betaald te worden. De hoogte hiervan verschilt naargelang de verwantschap tussen de schenker en de ontvanger. Er zijn jaarlijkse vrijstellingen voor de schenkbelasting, bijvoorbeeld € 5.428,- (2019) voor kinderen. Ook kan onder bepaalde voorwaarden een bedrag van circa € 100.000,- belastingvrij worden geschonken als dit bedrag voor de eigen woning wordt gebruikt. Door tijdens leven te schenken, kan na het overlijden erfbelasting bespaard worden.

Notariële akte

Er zijn veel verschillende opties en regels bij het schenken. Zo kan erfbelasting worden bespaard als er bij leven schenkingen worden gedaan. Daarnaast kan het belangrijk zijn om voorwaarden die gelden voor de schenking vast te leggen. Een schenking op papier moet bij notariële akte worden gedaan, maar ook voor andere schenkingen (van goederen of geld) is het van belang om een notariële akte te maken. 

Schenking vastleggen bij notaris

Onduidelijkheid over wie wat geschonken heeft gekregen is er bij een notariële akte niet. En er kan bijvoorbeeld worden aangegeven dat een schenking aan één van de kinderen in de erfenis moet worden ingebracht, zodat een gelijke behandeling van alle kinderen het uitgangspunt blijft. Of je wilt voorkomen dat een kind de schenking bij echtscheiding moet delen met de ex-echtgenoot/partner. Dit zijn voorwaarden die in een notariële schenkingsakte opgenomen kunnen worden.

Hofsteenge & Wesseling notaris in Hengelo en Enschede

Wij helpen je graag bij het doen van een schenking of geven advies over een schenkingsplan ter besparing van (erf)belasting. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 77750209
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo