Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract laten opstellen

Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor een samenlevingscontract. Dat komt omdat trouwen verliest aan populariteit en er nogal veel komt kijken bij het regelen van een hele bruiloft. Ook qua kosten ben je goedkoper af met een samenlevingscontract. Waarom zou je een samenlevingscontract laten opstellen? Met dit contract maak je concrete afspraken met je partner over diverse zaken. Je wordt ook automatisch elkaars toeslagpartner als je op hetzelfde adres staat ingeschreven. Je kunt zelf een contract opstellen, maar om er zeker van te zijn dat alles zwart op wit staat kan een notaris een samenlevingscontract opstellen. De volgende afspraken worden onder andere door een notaris vastgelegd in het contract:

- Afspraken over de woning

- De inboedelverdeling

- Verdeling van de betalingen in het huishouden

- Wie betaalt wat aan hypotheekkosten

- Regeling als één van de partners komt te overlijden

- Aanmelden voor het nabestaandenpensioen/partnerpensioen

- Afspraken rondom boedelverdeling bij een eventuele scheiding

- Belastingvrijstellingen

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract dat bij de notaris is opgesteld word je dus fiscale partners, dit levert veel belastingvoordeel op. Je krijgt daarnaast onder andere recht op partnerpensioen of als een partner komt te overlijden recht op nabestaandenpensioen. Wij adviseren wel om hiernaast ook een officieel testament op te stellen. In een samenlevingscontract wordt namelijk niet vastgelegd wat er bij overlijden met je privévermogen gebeurt of wat er moet gebeuren als je kort na elkaar overlijdt. Dan kan het ook goed zijn om een testament te laten opstellen voor de overgebleven familie.

Door het vastleggen van afspraken rondom de financiën is er minder kans op onenigheid wie wat betaalt. Deze duidelijke afspraken bieden zekerheid voor beide partners zowel nu als in de toekomst. Kortom, een samenlevingscontract biedt een groot aantal voordelen en voorkomt conflicten in een relatie.

Samenlevingscontract laten opstellen bij de notaris

Een samenlevingscontract is bindend. De afspraken die worden vastgelegd in het contract moeten beide partijen nakomen. Komen jullie er samen niet uit of zijn er onduidelijkheden over de gemaakte afspraken? Een notaris legt alles schriftelijk vast en kan uitleg geven over wat wel of niet belangrijk is om vast te leggen. Een samenlevingscontract is namelijk bindend. Daarom is het verstandig om de belangrijkste dingen in je leven wat betreft een huis kopen, financiën en pensioen goed te regelen. De netwerknotaris in Hengelo en Enschede kan je hierbij, tegen een leuk tarief, helpen om een wettelijk en geldig samenlevingscontract op te stellen.

Hofsteenge & Wesseling dé notaris in Hengelo en Enschede

Wij helpen je graag bij opstellen van een samenlevingscontract of testament. Neem contact met ons op via 074 – 2042000 om vrijblijvend advies te krijgen of maak direct een afspraak met één van onze notarissen.


Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 70631131
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo