Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Hoe een notaris u kan helpen bij de aankoop of verkoop van een huis

De rol van een notaris bij de aankoop of verkoop van een huis is erg veelzijdig. Een notaris helpt u namelijk op een aantal belangrijke manieren bij dit proces en zorgt ervoor dat de transactie soepel verloopt en rechtsgeldig is. Hieronder vindt u zes stappen waarbij een notaris u kan helpen: 

Stap 1: Het opstellen van een koopcontract

Een notaris kan u helpen bij het opstellen van een duidelijk koopcontract voor de aankoop of verkoop van een huis (voor zover dit niet door een makelaar gebeurt). Dit contract beschrijft de afspraken tussen koper en verkoper, zoals de prijs, de leveringsdatum en eventuele voorwaarden.

Stap 2: Onderzoek naar de titel van het onroerend goed

Voordat u een huis koopt of verkoopt, is het belangrijk om te weten of er geen bezwaren of verplichtingen zijn verbonden aan het onroerend goed. Een notaris is wettelijk verplicht onderzoek te doen naar de titel van het onroerend goed, ook wel de eigendomsverkrijging. Daarbij moet de notaris onderzoeken of de verkoper wel echt eigenaar is. Daarnaast kan de notaris onderzoeken en vastleggen, welke rechten en verplichtingen verbonden zijn aan het huis.

Stap 3: Begeleiding bij het overdrachtsproces

Een notaris begeleidt u bij het overdrachtsproces, indien van toepassing bij de ondertekening van het koopcontract tot de overdracht van de woning. Hierbij zorgt hij ervoor dat alle vereiste documenten worden ingediend bij de betreffende instanties en dat de overdracht juridisch correct verloopt. De notaris is daarbij onpartijdig en heeft zowel de belangen van de verkoper als die van de koper te dienen.

Stap 4: Advies over de fiscale gevolgen van de aankoop of verkoop

Een notaris heeft verstand van fiscale wet- en regelgeving en kan u daarom adviseren over de fiscale gevolgen van de aankoop of verkoop van een huis. Hij zal u informeren over de overdrachtsbelasting en de eventuele gevolgen voor de schenkbelasting.

Stap 5: Hulp bij de hypotheek

Als u een huis koopt, zult u waarschijnlijk een hypotheeklening nodig hebben. Een notaris zal dan de hypotheekakte opstellen, waarin de afspraken met de bank worden vastgelegd. U leent geld van de bank en betaalt over de lening een rente en lost af op de lening. Omdat de bank zekerheid wil over het terugbetalen van de lening geeft u de bank een hypotheekrecht.

De hypotheek geeft de bank het eerste recht op de verkoopopbrengst als het huis wordt verkocht. Ook heeft de bank het recht zelf de woning te verkopen als u niet betaalt.

Stap 6: Bevestiging van de overdracht

Als de overdracht van het huis heeft plaatsgevonden bij de notaris door de ondertekening van de notariële akte van levering, zorgt de notaris ervoor dat dit bij het kadaster wordt ingeschreven. Daarna is de overdracht pas definitief. Hetzelfde geldt voor de hypotheekakte.

Conclusie

Samengevat kan een notaris u helpen bij elke stap van de aankoop of verkoop van een huis en u beschermen tegen potentiële problemen. Hij of zij zorgt ervoor dat het overdrachtsproces soepel en efficiënt verloopt en dat u alle vereiste informatie en documenten heeft om de overdracht juridisch correct te laten verlopen. Bovendien kan de notaris u adviseren over een aantal fiscale gevolgen en u helpen bij het vastleggen van de hypotheekakte. Kortom, een notaris is een waardevolle partner bij de aankoop of verkoop van een huis kan potentiële problemen en knelpunten voorkomen.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over bovenstaande of wilt u graag hulp van een notaris bij het kopen van een woning of vestiging van een hypotheek? Hofsteenge en Wesseling helpt u hierbij graag verder! Neem contact met ons op via 074 204 2000 of [email protected].


Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 77750209
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo