MarkVlietheeft meerdere kantoren

Wij hebben een nieuwe website. 

Klik hier om deze te bekijken.

MarkVliet Netwerk Notarissen

nieuws van het notariskantoor

5 augustus 2019

Waarom je nooit te jong bent voor een testament

Je bent eigenlijk nooit te jong voor een testament. In de praktijk is het wel zo dat mensen op leeftijd vaak om een andere reden een testament maken dan jongere mensen. Zij willen hun zaken goed achterlaten, terwijl voor jongere mensen het maken van een testament vaak gekoppeld is aan een gebeurtenis. Bijvoorbeeld omdat ze een huis kopen, gaan samenwonen of omdat er een kindje op komst is.

Wanneer moet je eigenlijk nog meer gaan nadenken over een testament? Voor jongere mensen zijn niet alleen hun belangrijke levensgebeurtenissen een reden om een testament te maken. Ook als iemand in hun omgeving op jonge leeftijd overlijdt, worden ze aan het denken gezet. Maar er is ook nog een andere reden. Veel jonge mensen hebben gescheiden ouders. Na zo’n scheiding kan het contact met een van de ouders zijn verwaterd of zelfs helemaal zijn verbroken. Wil je dan nog wel dat deze ouder aanspraak kan maken op je erfenis? Daarnaast kan de ouder met wie je een slechte relatie hebt, een nieuw gezin zijn begonnen. Die kinderen zijn dan je halfbroers en -zussen. Ook zij kunnen van je erven als je geen testament hebt of als je testament je halfbroers en -zussen niet van je erfenis uitsluit.

Heb je geen testament? Dan regelt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat zijn je kinderen en de partner met wie je bent getrouwd. Als je die nog niet hebt, dan gaat je erfenis naar je ouders, broers en zussen. En dus ook naar halfbroers en -zussen, ook al ken je die misschien niet eens. Door een testament te maken maak je zelf uit naar wie je erfenis gaat.

In deze gevallen is het belangrijk om een testament te maken:

  • Je koopt samen met je partner een huis. Als je niet getrouwd bent erft je partner niet van jou. Dat kun je wel regelen in een testament en deels ook in een samenlevingscontract.
  • Je krijgt kinderen. Als je niet getrouwd bent met je partner, dan is het belangrijk een testament te maken, want anders erven jouw kinderen wel van jou maar je partner erft niet van jou. In je testament kun je ook vastleggen wie er voor je kinderen zorgt als je er zelf niet meer bent en je kinderen nog geen 18 jaar zijn.
  • Je hebt een bedrijf. In je testament regel je wie alles in goede banen leidt als je er niet meer bent.
  • Je wilt niet dat familie erft. Dan kun je in je testament vastleggen welk familielid niet van je mag erven.
  • Je wilt regelen dat je niet meer online verder leeft als je offline bent overleden. In je testament kun je vastleggen wat er met je sociale-media-profielen moet gebeuren en kun je aangeven waar je nog tegoeden en dergelijke online hebt.                  
  • Je hebt huisdieren en je wilt dat ze na jouw overlijden goed terechtkomen. In je testament leg je vast wie er voor je huisdier(en) moet zorgen. Daarbij kun je ook de ‘gebruiksaanwijzing’ voor je dier vermelden, zodat degene die de zorg op zich neemt, weet wat er moet gebeuren.                           

MarkVliet Netwerk Notarissen helpt je graag om je wensen op de juiste manier vast te leggen. Dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en kun je genieten van alles wat het leven je brengt!

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0168 46 35 50 of mail naar [email protected]

8 juli 2019

Geld in het bedrijf van je partner steken. Is dat een slimme zaak?

Stel, je partner start een eigen bedrijf en heeft een startkapitaal nodig. En jij hebt een leuke som geld op je spaarrekening en steunt daarmee graag de ondernemersplannen van je lief. Dan lijkt 1 + 1 = 2.

Ons advies is om eerst nog wel een paar goede afspraken te maken, voor je je spaargeld overmaakt.

Hoe geweldig het ook is als je je partner met jouw geld kunt helpen om een eigen bedrijf op te starten, het is ook het moment om daar goed en zakelijk naar te kijken. Een van de redenen daarvoor, schetsen we hieronder met een voorbeeld uit de praktijk.

Sabrina wil een sieradenshop beginnen. Haar vriend Tom is altijd spaarzaam geweest en heeft flink wat geld opzij gezet. Hij vindt het leuk dat hij met dat geld Sabrina kan ondersteunen. Helaas komt de sieradenshop niet van de grond. En even later loopt het ook niet zo lekker meer met de relatie van Sabrina en Tom. Tom wil zijn geld terug, maar Sabrina kan het bedrag niet terugbetalen. Al Tom’s geld is in de huur van de shop gaan zitten. Als ze uit elkaar gaan, zegt Sabrina dat Tom het geld niet terugkrijgt, omdat ze ervan uit is gegaan dat hij bewust een risicodragende investering deed in haar bedrijf. Tom stapt vervolgens naar de rechter om terugbetaling van het geld af te dwingen. Een slepende rechtszaak volgt.

Van de vervelende zaak tussen Sabrina en Tom kunnen we leren dat zakelijke voorwaarden en verwachtingen van tevoren goed moeten worden doorgesproken, ook al hou je nog zoveel van elkaar. En we leren dat afspraken die je maakt, moeten worden vastgelegd op papier. Want als het allemaal fout loopt, wil je niet dat je partner is 'vergeten' wat jullie hebben afgesproken.

MarkVliet Netwerk Notarissen helpt je graag met jullie zakelijke gesprekken en plannen. We leggen dan direct jullie afspraken vast in een samenlevingscontract of een ander juridisch goed contract, zodat jullie je daarover geen zorgen meer hoeven te maken. Het is veel leuker om bezig te zijn met ondernemen en van het nieuwe bedrijf een succes te maken!

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0168 46 35 50 of mail naar [email protected]

4 juni 2019

Scheiden zonder samenlevingscontract kan ook het einde van jouw spaargeld betekenen

Voor veel stellen is het niet vanzelfsprekend om een samenlevingscontract af te sluiten als ze gaan samenwonen. Naar schatting heeft zelfs de helft van alle samenwonende koppels geen samenlevingscontract gemaakt bij de notaris. Toch is zo’n contract belangrijk. Zeker als je een koophuis hebt. Dat blijkt maar weer uit een uitspraak die de Hoge Raad onlangs deed.

Wat is een samenlevingscontract?

Voor getrouwde koppels is er wettelijk gezien van alles vastgelegd voor het geval ze uit elkaar gaan of een van de partners overlijdt. Maar voor ongetrouwd samenwonende koppels is er in de wet niks geregeld. Dat moeten ze zelf doen. Als ze bijvoorbeeld geen testament of een samenlevingscontract maken, erft de achterblijvende partner niet. En zonder samenlevingscontract kan er bij scheiding ruzie komen over van wie welke spullen zijn en wie welke kosten had moeten betalen.

Wat vindt de Hoge Raad?

De Hoge Raad heeft kort geleden een uitspraak gedaan in de rechtszaak van een koppel zonder een samenlevingscontract. Ze woonden in het huis dat eigendom was van de man. Toen ze besloten zijn huis te verbouwen, trok de vrouw haar portemonnee. Later gingen ze uit elkaar en wilde de vrouw het geld dat ze uitgaf aan de verbouwing terug hebben. Voor getrouwde partners is in de wet geregeld dat het geld dat de ene partner betaalt voor de eigendommen van de andere partner, moet worden terugbetaald bij de scheiding. De Hoge Raad zegt echter dat dit niet zo maar geldt voor ongetrouwde koppels. Als het de bedoeling was dat de vrouw het geld terug zou krijgen hadden ze in dit geval een afspraak daarover moeten maken in een contract. Aangezien dit niet is gebeurd, kon de vrouw geen aanspraak maken op terugbetaling van het bedrag. Met andere woorden: mevrouw is al het geld kwijt dat ze in het huis van haar ex-partner heeft gestopt. Stel je nou eens voor dat zo al jouw spaargeld weg is? Het is dus de moeite waard om naar de notaris te gaan om afspraken te laten vastleggen in een samenlevingscontract.

Waarom is een samenlevingscontract nog meer belangrijk?

In een samenlevingscontract maak je samen afspraken over wie welk deel van de gezamenlijke kosten betaalt, bijvoorbeeld de hypotheek. Als de verdeling vastligt is de kans kleiner dat je er later gedoe over krijgt.

Je maakt in een samenlevingscontract verder afspraken over van wie welke spullen zijn. Zo is het direct duidelijk wie welke spullen mee mag nemen als je uit elkaar gaat.

Je kunt ook samen vastleggen hoe lang de partner die geen huiseigenaar is de kans krijgt een nieuwe woning te zoeken als je uit elkaar gaat. Daarnaast kun je in het samenlevingscontract regelen dat bij overlijden, de achterblijvende partner het pensioen en de gezamenlijke spullen krijgt. Dit geldt ook voor een gezamenlijk huis.

MarkVliet Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen; een expert-netwerk dat je graag helpt jouw juridische zaken makkelijker te maken. Netwerk Notarissen heeft een gratis online test waarmee je kunt onderzoeken of het in jullie situatie verstandig is om een samenlevingscontract te maken. Dus ga je samenwonen? Ga naar www.samenleeftest.nl en doe de test!

nieuws van netwerk notarissen

11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >

mr. Victor Cornelissens

Notaris (vestiging Fijnaart)

mr. Victor Cornelissens
mr. Victor Cornelissens
Werkzaam in de algemene praktijk, in het bijzonder personen- en familierecht, agrarisch recht en registergoed. Lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Nederlandse Organisatie Voor Executeurs (NOVEX).

mr. Bas Beesems

Notaris (vestiging Fijnaart)

mr. Bas Beesems
mr. Bas Beesems
Werkzaam op personen- en familierecht. Lid van de Nederlandse Organisatie Voor Executeurs (NOVEX).

mr. Robert van Dorresteijn

Notaris (vestiging Oudenbosch)

mr. Robert van Dorresteijn
mr. Robert van Dorresteijn
Werkzaam in de algemene praktijk in het bijzonder registergoed, personen- en familierecht en estate planning. Lid van de Vereniging van Estate Planners Zuidwest-Nederland.

mr. Bart Jongenelen

Notaris (vestiging Roosendaal)

mr. Bart Jongenelen
mr. Bart Jongenelen
Werkzaam in de algemene praktijk, in het bijzonder ondernemingsrecht en estate planning. Lid van de Vereniging van Estate Planners Zuidwest-Nederland en de Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten (VOC).

mr. Annemarie Kriesels-van der Plas

Toegevoegd notaris (vestiging Oudenbosch)

mr. Annemarie Kriesels-van der Plas
mr. Annemarie Kriesels-van der Plas
Werkzaam in de algemene praktijk in het bijzonder personen- en familierecht, agrarisch recht en ondernemingsrecht. Lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat (VASN.)

mr. Marca van Dorresteijn-Diris

Kandidaat-notaris

mr. Marca van Dorresteijn-Diris
mr. Marca van Dorresteijn-Diris
Werkzaam op personen- en familierecht.

mr. Rachella Krijnen

Kandidaat-notaris

mr. Rachella Krijnen
mr. Rachella Krijnen
Werkzaam op personen- en familierecht

mr. Theo den Biggelaar

Notarieel jurist

mr. Theo den Biggelaar
mr. Theo den Biggelaar
Werkzaam op ondernemingsrecht.

Angela van der Borst

Notarisklerk

Angela van der Borst
Angela van der Borst
Werkzaam op registergoed.

Caroline Blok-Malfait

Notarisklerk

Caroline Blok-Malfait
Caroline Blok-Malfait
Werkzaam op registergoed.

Jelka van Wesel-de Jongh

Notarisklerk

Jelka van Wesel-de Jongh
Jelka van Wesel-de Jongh
Werkzaam op personen- en familierecht

Jorien van Dijk-van Reijen

Notarisklerk

Jorien van Dijk-van Reijen
Jorien van Dijk-van Reijen
Werkzaam op registergoed.

Lenny Maaskant-Withagen

Notarisklerk

Lenny Maaskant-Withagen
Lenny Maaskant-Withagen
Werkzaam op registergoed.

Lisa Sanders

Notarisklerk

Lisa Sanders
Lisa Sanders
Werkzaam op registergoed.

Lydia Vos-Potters

Notarisklerk

Lydia Vos-Potters
Werkzaam op registergoed

Mohamed Azaïmi

Notarisklerk

Mohamed Azaïmi
Mohamed Azaïmi
Werkzaam op registergoed, automatisering.

Sharon Franken

Notarisklerk

Sharon Franken
Werkzaam op registergoed

Christel Balkom-Jacobs

Notarieel medewerker

Christel Balkom-Jacobs
Christel Balkom-Jacobs
Werkzaam op registergoed

Corina Willemse-Mouthaan

Notarieel medewerker

Corina Willemse-Mouthaan
Corina Willemse-Mouthaan
Werkzaam op registergoed en personen- en familierecht.

Dagmar Vermeeren

Notarieel medewerker

Dagmar Vermeeren
Werkzaam op registergoed

Guusje Schipperen

Notarieel medewerker

Guusje Schipperen

Marlous van der Horst

Notarieel medewerker

Marlous van der Horst
Marlous van der Horst
Werkzaam op personen- en familierecht.

Mirjam Kil

Notarieel medewerker

Mirjam Kil
Mirjam Kil
Werkzaam op ondernemingsrecht.

Noortje Legius

Notarieel medewerker

Noortje Legius
Noortje Legius
Werkzaam op personen- en familierecht.

Renee de Heer

Notarieel medewerker

Renee de Heer
Werkzaam op Personen- en familierecht

Sandra Pas

Notarieel medewerker

Sandra Pas
Werkzaam op registergoed

Sanne Dekkers

Notarieel medewerker

Sanne Dekkers

Yasmina Makioui-Makhout

Notarieel medewerker

Yasmina Makioui-Makhout
Werkzaam op registergoed en personen- en familierecht

Astrid Westerink-Nuiten

Boekhoudster

Astrid Westerink-Nuiten

Wendy van Gils-van den Broek

Office manager

Wendy van Gils-van den Broek
Wendy van Gils-van den Broek

Elijah Koevoets

Receptioniste/notarieel medewerker

Elijah Koevoets

Lieve van der Linden

Receptioniste/notarieel medewerker

Lieve van der Linden

Joep Jongenelen

Administratief medewerker

Joep Jongenelen
  • Administratief medewerker

MarkVliet Netwerk Notarissen

handelsregisternr: 90814835
btw nr: NL865462264B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur
Ons notariskantoor uit Fijnaart helpt je ook graag in Moerdijk en West-Brabant. Onze notarissen staan met advies voor jou klaar. Neem vandaag nog contact op!

Bezoekadres

Kadedijk 2
4793 GB Fijnaart