Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Als je bij de aankoop of verbouwing van je huis geld hebt geleend van de bank, dan heeft de bank in ruil hiervoor een hypotheek gekregen. Als je de rente en aflossing netjes betaalt, merk je niks van de hypotheek.

De hypotheek is namelijk een recht dat de bank heeft voor het geval dat je niet meer kunt betalen. De bank kan dan namelijk je huis verkopen op een veiling. Je moet dan je huis uit.

Degene die het hoogst biedt op de veiling, krijgt het huis. Het geld dat voor het huis betaald wordt, gaat eerst naar de bank om de lening af te lossen. Als er dan nog wat over is, gaat dat naar de oorspronkelijke eigenaar van het huis of naar schuldeisers.

De bank gaat niet meteen veilen als er een achterstand is. De bank stuurt je eerst een aanmaning of gaat in overleg met je om verdere schulden te voorkomen. Als het dan nog niet lukt om te betalen, gaat de bank uiteindelijk het huis aanbieden op de veiling. Veilingen lopen via de notaris.

De veiling heet officieel een executieveiling. Dit betekent dat daar huizen in het openbaar worden verkocht. Iedereen die geïnteresseerd is in een huis, kan in een veilingzaal een bod uitbrengen. Tegenwoordig kan dat ook via internet. De executieveiling is niet de enige manier waarop de bank de woning kan verkopen. Soms wordt er al op het huis geboden voordat de veiling plaatsvindt. De bank kan dan besluiten het huis al te verkopen.

Meer weten?

De Netwerknotaris kan je meer informatie geven over veilingen.

direct notariële hulp