Bedrijfsopvolgingsregeling enerzijds te streng, anderzijds kan het ook soberder

Er is politiek veel te doen over de bedrijfsopvolgingsregeling, deze regeling biedt onder meer belastingvoordelen voor de bedrijfsopvolger die een onderneming geschonken krijgt of erft. Professionals die ermee werken vinden dat er heel wat aan de bedrijfsopvolgingsregeling geschaafd kan worden. Dit blijkt uit het onderzoek van de Radboud Universiteit en Netwerk Notarissen, samen met enkele onderzoekers die werkzaam zijn bij Deloitte.

Bijna de helft van de ondervraagde professionals (47%) vindt dat de regeling in zijn algemeen beperkt moet worden. Een ander belangrijk deel (35%) wil de regeling onveranderd houden terwijl slechts 10% voor uitbreiding is. “Een aantal onderdelen van de bedrijfsopvolgingsregeling kunnen volgens professionals soberder. Maar op een aantal punten is de bedrijfsopvolgingsregeling te streng,” zegt Lucienne van der Geld, een van de onderzoekers (Netwerk Notarissen en Radboud Universiteit). “Uit ons onderzoek wordt duidelijk dat er verschillende punten zijn waarmee de wetgever aan de slag kan gaan om de bedrijfsopvolgingsregeling te moderniseren.”

Nuances

In het onderzoek is de deelnemers gevraagd wat zij van verschillende onderdelen van de bedrijfsopvolgingsregeling vinden. In bepaalde gevallen zou de regeling volgens de ondervraagden niet van toepassing moeten zijn, bijvoorbeeld als er voldoende cash in de erfenis zit (52% van de ondervraagden). Een deel van deze groep respondenten zou dit willen laten afhangen van eenvoudig hanteerbare maatstaven.

“Uit het onderzoek blijkt een genuanceerde kijk door professionals op deze faciliteiten voor de bedrijfsopvolging,” zegt Freek Schols van de Radboud Universiteit. “In deze nuances ligt een basis voor een duurzaam maatschappelijk gedragen bedrijfsopvolgingsregeling besloten.” Zijn collega Chris Dijkstra benadrukt dat de voorgestelde aanpassingen in de regeling deze ook makkelijker uitvoerbaar maakt. Iets waar vriend en vijand van de BOR nu al naar uitkijken.

Oneigenlijk gebruik

Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling eenvoudiger en eerlijker maken. “Uit het rapport blijkt dat het daadwerkelijk eerlijker, eenvoudiger en robuuster kan,” aldus Rudolf Janssen die verbonden is aan de Radboud Universiteit en Deloitte.

Ook wil het kabinet oneigenlijk gebruik tegengaan. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk dat binnen één familie per generatie meerdere keren voor dezelfde onderneming de bedrijfsopvolgingsregeling kan gelden. Drie kwart van de respondenten is van mening dat de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting hierop moet worden aangepast. Dit sluit aan bij de motie van Kamerlid Omtzigt die hij 10 november 2021 indiende.

Bedrijfsopvolgingsregeling enerzijds te streng, anderzijds kan het ook soberder

verder in het nieuws

Audio: testamenten steeds complexer
2 april 2025nieuws

Audio: testamenten steeds complexer

Op dinsdag 1 april was Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen te gast bij het NPO Radio 1 programma Spraakmakers.  Zij sprak als smaakmaker van de dag over het...

lees verder >
Gehoord in Nieuwsweekend: 'angst over erfbelasting vaak niet nodig'
4 maart 2025nieuws

Gehoord in Nieuwsweekend: 'angst over erfbelasting vaak niet nodig'

In het NPO Radio 1 programma Nieuwsweekend werd zaterdag aandacht geschonken aan de erfbelasting. Er worden door veel adviesorganisaties informatieavonden georganiseerd over dit onderwerp. In het programma waarschuwen de presentatoren over...

lees verder >
In de Margriet: dit wil je weten over het codicil
28 februari 2025nieuws

In de Margriet: dit wil je weten over het codicil

In de Margriet geven drie experts op het gebied van erfrecht advies aan lezers. Deze week geeft Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, antwoord op de vraag: ‘Ik...

lees verder >
direct notariële hulp