Welkom op de website van FFT Notarissen

FFT staat voor de namen Forsthövel, Fanoy en Touw. Peter Forsthövel is de oprichter van het kantoor, maar is inmiddels als notaris teruggetreden. Momenteel wordt het kantoor gedreven door Arjen Fanoy en Mariëlle Touw-van den Bos, tezamen met een enthousiast en deskundig team van kandidaat-notarissen en medewerkers.


FFT Notarissen is een betrouwbaar, modern, slagvaardig en laagdrempelig notariskantoor, met een zo veel mogelijk duurzame werkwijze. Wij werken vanuit een prachtig kantoorpand met ruime parkeergelegenheid op eigen terrein.


Wij investeren veel tijd en energie in het op peil houden en verbeteren van ons kennisniveau. Zo kunnen wij u op alle notariële gebieden van de notariële praktijk, snel en kundig van dienst zijn.

Lees verder...

Wij gebruiken duidelijke taal. We streven ernaar dat onze cliënten de inhoud van onze akten en overeenkomsten snel kunnen begrijpen. Wij staan midden in de maatschappij en willen graag met begrip voor uw persoonlijke omstandigheden van dienst zijn op een vriendelijke en plezierige manier.


Onze cliënten zijn niet alleen particulieren, maar bijvoorbeeld ook woningbouwverenigingen en veel ondernemingen (vaak familiebedrijven). Al onze juristen zijn opgeleid tot estate-planners. Ze kunnen u daardoor (waar nodig in teamverband) begeleiden bij ingewikkelde nalatenschappen en familiebelangen, al dan niet in combinatie met een familiebedrijf.

Verberg lees verder...

nieuws van het notariskantoor

11 november 2020

Duidelijke taal

Vindt u de woorden die een notaris in een akte gebruikt soms ook zo lastig?

Het zijn vaak woorden die niet dagelijks gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan woorden als: 'beneficiair aanvaarden', 'legataris', 'zekerheidsstelling', 'waarborgsom' of 'rechtspersoon'.

We vinden het belangrijk dat u begrijpt wat u leest.

De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (KNB) heeft daarom een vertaalmachine voor u gemaakt.

Deze vertaalmachine is te vinden op https://www.notaris.nl/vertaal. U kunt in de vertaalmachine moeilijke woorden vertalen en vertaalgidsen downloaden.

Heeft u vragen over bepaalde woorden of over een bepaalde akte, dan kunt u uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen.

9 oktober 2020

Overdrachtsbelasting op Prinsjesdag op z’n kop gezet

Het kabinet wil dat vanaf volgend jaar de overdrachtsbelasting verandert. Starters betalen dan geen overdrachtsbelasting meer als ze eigenaar worden van een woning. Dat scheelt – berekend naar de gemiddelde koopprijs voor een woning – ruim 6.000 euro. Maar ook voor anderen dan starters verandert er wat in de overdrachtsbelasting, en dat is niet altijd positief. Wat heeft het kabinet in petto?  

overdrachtsbelasting: hoe werkt het (nu)?

Als iemand eigenaar wordt van een huis, perceel grond, een bedrijfspand of ander onroerend goed, dan moet er overdrachtsbelasting worden betaald over de koopprijs. De notaris handelt dit af met de Belastingdienst. Over een woning moet 2% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs worden betaald. Daar valt ook een recreatiewoning onder. Over de koopprijs van een perceel grond of een bedrijfshal wordt 6% aan overdrachtsbelasting betaald.

startersvrijstelling

Als het kabinet z’n zin krijgt, dan betalen starters op de woningmarkt vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting als ze eigenaar van een woning worden. Starters zijn tussen de 18 en 35 jaar oud en gaan wonen in de woning waarvan ze eigenaar worden. Het geldt dus niet voor een woning die iemand tussen de 18 en 35 jaar bijvoorbeeld koopt om te verhuren aan iemand anders. In dat geval moet er 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs worden betaald. Vanaf 2021 kan een starter één keer een woning zonder overdrachtsbelasting aankopen.

andere gevallen

Als een koper niet als starter wordt gezien en eigenaar wordt van een woning waarin hij zelf gaat wonen, dan moet over de koopprijs 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Over de koopprijs van een perceel grond of een bedrijfshal moet voortaan 8% aan overdrachtsbelasting worden betaald. In bepaalde situaties zal over het percentage bij een recreatiewoning ook 8% worden.

wat te doen?

De Tweede en Eerste Kamer gaan de komende tijd in discussie met het kabinet over de overdrachtsbelasting. Daarna wordt er gestemd over de wijziging van de overdrachtsbelasting. Het kabinet wil dat de verandering in de overdrachtsbelasting ingaat per 2021 en voorlopig de komende vijf jaar gaat gelden.

Als u aan de voorwaarden voldoet om volgend jaar als starter te worden gezien maar u heeft hebt al met de verkoper afgesproken dat de woning in 2020 nog wordt overgedragen, wat moet u dan doen? Ga dan in gesprek met de verkoper: is deze bereid om de datum van de overdracht (het ondertekenen van de akte bij de notaris) naar 2021 te verschuiven? Houd er rekening mee dat de verkoper gecompenseerd wil worden; voor hem of haar lopen namelijk de kosten van de woning langer door.

Er is ook een groep mensen die volgend jaar meer overdrachtsbelasting moet betalen. Heeft u al onroerend goed gekocht maar vindt de overdracht in 2021 plaats? Dan kunt u wellicht met de verkoper afspreken dat nog dit jaar de overdracht wordt rond gemaakt.

Netwerk Notarissen heeft alle situaties in kaart gebracht waarin er voordeel of nadeel is voor de overdrachtsbelasting. Ons kantoor is aangesloten bij Netwerk Notarissen zodat wij beschikken over deze informatie, waarmee we u goed kunnen adviseren wat te doen.


9 oktober 2020

‘Door corona werd onze relatie snel serieuzer’

Martin en Yasmin kennen elkaar amper één jaar als in maart in alle heftigheid het coronavirus z’n intrede doet in ons land. Omdat Yasmin in de zorg werkt maar bij haar ouders woont, staat ze voor een keuze. Kan ze naast het volle huis bij haar ouders óók nog Martin blijven zien? Ze hadden het wel eens over samenwonen gehad. Maar Yasmin had net voordat ze elkaar leerden kennen een lange relatie achter de rug. Met een nare financiële nasleep waardoor ze weer terug bij haar ouders terechtkwam. 

Ze besluiten er toch voor te gaan. Yasmin trekt bij Martin in. Omdat Martin eigenaar is van het huis, vraagt Yasmin zich af of er toch niet wat moet worden vastgelegd. Ze vindt het wel vervelend om er bij Martin over te beginnen, maar met haar vorige partner ging het verschrikkelijk mis. Gelukkig begrijpt Martin het en niet veel later zitten ze coronaproof bij ons op kantoor.

Martin en Yasmin weten al dat er voor getrouwde koppels wettelijk gezien van alles is vastgelegd voor het geval ze uit elkaar gaan of een van de partners overlijdt maar dat er voor ongetrouwd samenwonende koppels in de wet niks is geregeld. Dat moeten ze zelf doen. Als ze bijvoorbeeld geen testament of een samenlevingscontract maken, erft de achterblijvende partner niet. En zonder samenlevingscontract kan er bij scheiding ruzie komen over van wie welke spullen zijn en wie welke kosten had moeten betalen.

Onze specialist bespreekt met Martin en Yasmin onder meer hoe ze het willen oplossen als de relatie stukloopt. Moet Yasmin dan weer terug naar haar ouders? Of mag ze misschien voorlopig nog even in de woning van Martin blijven wonen? En wat gebeurt er als Yasmin gaat meebetalen aan de woning van Martin. Is dan het geld van Yasmin weg als ze uit elkaar gaan?

Deze vragen komen niet zo maar uit de lucht vallen. De Hoge Raad heeft vorig jaar een uitspraak gedaan in de rechtszaak van een koppel zonder een samenlevingscontract. Ze woonden in het huis dat eigendom was van de man. Toen ze besloten zijn huis te verbouwen, trok de vrouw haar portemonnee. Later gingen ze uit elkaar en wilde de vrouw het geld dat ze uitgaf aan de verbouwing terug hebben. Voor getrouwde partners is in de wet geregeld dat het geld dat de ene partner betaalt voor de eigendommen van de andere partner, moet worden terugbetaald bij de scheiding. De Hoge Raad zegt echter dat dit niet zo maar geldt voor ongetrouwde koppels. Als het de bedoeling was dat de vrouw het geld terug zou krijgen hadden ze in dit geval een afspraak daarover moeten maken in een (samenlevings)contract. Aangezien dit niet is gebeurd, kon de vrouw geen aanspraak maken op terugbetaling van het bedrag.

Alvast meer weten welke waarde een samenlevingscontract heeft? Dan is op https://samenleeftest.nl/samenleeftest/ te ontdekken. Het gesprek met onze specialist familie & relatie kan hier worden voorbereid: https://www.netwerknotarissen.nl/gespreksorientatie/samenwonen.pdf  


nieuws van netwerk notarissen

15 november 2020nieuws

Gezien in Kassa: erfbelasting en alleenstaande ouders

Afgelopen zaterdag was er een item in het tv-programma Kassa over de erfbelasting die door een toekomstige minderjarig weeskind betaald met worden. Netwerk Notarissen werkte mee aan het item en...

lees verder >
12 november 2020nieuws

Vandaag zegt Tweede Kamer 'ja' tegen ferme ingreep in de overdrachtsbelasting

De Tweede Kamer heeft aan het eind van de middag een wetsvoorstel aangenomen waarmee de overdrachtsbelasting flink op de schop gaat per 1 januari 2021. In vergelijking met nu zullen...

lees verder >
4 oktober 2020nieuws

Dierendag 2020: Heb jij al eens nagedacht over een huisdierenclausule?

Er zijn veel mensen met een huisdier. Maar vaak hebben huisdierenbaasjes niet nagedacht over hoe het verder moet met hun huisdier na scheiding of als ze zelf niet meer kunnen...

lees verder >
de heer mr. A.J. Fanoy (Arjen)notaris
Arjen werkt sinds 1989 in de notariële praktijk. Arjen heeft zich gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en de samenhang tussen ondernemingsrecht en familiebelangen. Omdat Arjen ook gecertificeerd estate-planner is, is Arjen in staat om ondernemende families te adviseren over aspecten als bedrijfsopvolging en ondernemerstestamenten. Arjen heeft in de loop der jaren ook veel ervaring opgedaan met complexe onroerend-goed transacties.
mevrouw mr. M.J.C. Touw-van den Bos (Mariëlle)kandidaat-notaris
Mariëlle is sinds 2002 jaar als (kandidaat-)notaris werkzaam in de notariële praktijk en is sinds 1 januari 2015 mede-eigenaar van FFT Notarissen. Mariëlle is tevens opgeleid tot gecertificeerd Estate-Planner en is gespecialiseerd in het familierecht. Zij adviseert cliënten over levenstestamenten, testamenten, huwelijksvoorwaarden, samenlevingscontracten en hun gehele vermogens- en nalatenschapsplanning.
mevrouw mr. J. van der Linden-de Kuiper (Jacoline)kandidaat-notaris
TeamOG@fftn.nl
0297-288086
Ik ben Jacoline van der Linden-de Kuiper, ik ben kandidaat-notaris en ben sinds 2015 werkzaam bij FFT Notarissen op de afdeling Onroerend Goed. Bij mij kun je terecht met vragen over bijvoorbeeld de overdracht/verdeling van een woning, een bedrijfspand, een woonark of een eiland en/of over uw hypotheek. Uiteraard sta ik u ook graag te woord als er andere vragen zijn.
de heer mr. F.H. Vroom (Frank)kandidaat-notaris
Frank is na zijn studie Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen begin 2020 gestart bij FFT Notarissen. Zijn focus ligt voornamelijk op het familierecht.
mevrouw N. van Wijngaarden (Nelleke)Teamsecretaresse Onroerend Goed
mevrouw P.A.S. van Loo-Bosman (Silvia)notarieel medewerkster familierecht
mevrouw J.R. Roeleveld-van Dijk (Ans)notarieel medewerker
mevrouw J.Y. Stütterheim-Bier (Joanne)notarieel medewerker
mevrouw M. Kok (Monique)secretaresse
mevrouw B. Wolzak-Teekmannotarieel medewerker

FFT Notarissen

handelsregisternr: 63267780
btw nr: 8551.61.681.B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:15 uur
Dinsdag08:30 - 17:15 uur
Woensdag08:30 - 17:15 uur
Donderdag08:30 - 17:15 uur
Vrijdag08:30 - 17:15 uur

Bezoekadres

Bozenhoven 115
3641 AD Mijdrecht

vraag stellenprijs opvragen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

afspraak maken

Als je hieronder je gegevens invult nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de afspraak in te plannen.