Vraag en antwoord: verandert er financieel iets nu mijn vader gaat hertrouwen?

Vraag en antwoord: verandert er financieel iets nu mijn vader gaat hertrouwen?

Vraag en antwoord: verandert er financieel iets nu mijn vader gaat hertrouwen?

Vraag:

Mijn vader gaat hertrouwen. Zeven jaar geleden is mijn moeder overleden. Verandert er financieel nu iets voor mij en mijn broer?

Antwoord:

Het hertrouwen van jullie vader kan consequenties hebben voor de erfenis van jullie moeder. Toen jullie moeder overleed hebben jullie waarschijnlijk jullie erfdeel niet uitbetaald gekregen. Vaak is namelijk de wettelijke verdeling van toepassing. Dit betekent dat jullie vader alle bezittingen heeft gekregen en dat hij de eventuele schulden heeft moeten betalen. Jullie erfdeel uit moeders erfenis krijgen jullie in elk geval uitbetaald als jullie vader is overleden of hij in de schuldsanering terecht komt of failliet gaat.

Om de vraag preciezer te kunnen beantwoorden is het belangrijk te weten of er een testament is of niet. In dit testament kan namelijk geregeld staan wat er gebeurt als de achterblijvende ouder (jullie vader dus) hertrouwt. Het kan dus zo zijn dat jullie door het hertrouwen van jullie vader bepaalde rechten hebben gekregen.

Naast de erfenis van jullie moeder is er nog een andere consequentie van jullie vaders hertrouwen. Namelijk zíjn erfenis. Als hij overlijdt dan gaat zijn erfenis in eerste instantie naar zijn nieuwe vrouw. Jullie moeten dan wachten tot ook zij is overleden voordat jullie het erfdeel uit zijn erfenis krijgen uitbetaald. Jullie vader kan dit in een testament anders hebben geregeld.

Jullie Netwerknotaris kan jullie helpen een precies antwoord op jullie vraag te vinden.

Heb jij ook een vraag voor de notaris?

Neem contact op met een Netwerknotaris voor een helder antwoord.

direct notariële hulp