Ook dit valt onder de vrijstelling van de eigenwoningschenking – beleid Belastingdienst

Ook dit valt onder de vrijstelling van de eigenwoningschenking – beleid Belastingdienst

Ook dit valt onder de vrijstelling van de eigenwoningschenking – beleid Belastingdienst

Afgelopen vrijdag is er een document gepubliceerd over hoe de Belastingdienst volgens de staatssecretaris van Financiën de vrijstelling voor de eigenwoningschenking moet toepassen. Het gaat om gevallen die niet letterlijk onder de wettekst van de eigenwoningschenking vallen.


Wat houdt ook al weer de eigenwoningschenking in? Iedere Nederlander kan maximaal ongeveer 100.000 euro (bedrag 2019: €102.010) belastingvrij schenken aan een ander. Degene die de schenking krijgt, de begunstigde, moet dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door er een eigen woning mee te kopen, te verbouwen of af te lossen op de hypotheek. De begunstigde moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn (of een partner hebben in die leeftijdscategorie). De dag van de veertigste verjaardag telt ook nog mee. Dit laatste staat in het document dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd.


In het document bevestigt de staatssecretaris van Financiën dat de vrijstelling ook van toepassing is als de schenker de begunstigde in het verleden geld heeft geleend voor de eigen woning en de schenker nu deze lening omzet in een schenking. Dit wordt ook wel ‘kwijtschelding’ genoemd. De notaris kan de schenking vastleggen in een akte. De Belastingdienst moet dus de vrijstelling voor de eigenwoningschenking in zo’n geval toekennen. 


Hetzelfde geldt als de schenker een woning verkoopt aan de begunstigde en daarbij een deel van de koopprijs schenkt. Of als de woning wordt verkocht aan de begunstigde tegen een gunstigere koopprijs. In beide gevallen wordt de vrijstelling toegekend.

Zekerheid dat je volgens de regels belastingvrij voor de eigen woning schenkt?

Bespreek de mogelijkheden met je notaris.

direct notariële hulp