Wij helpen bestuursleden van verenigingen en stichtingen met nieuwe wet in te voeren

Per 1 juli 2021 is er een nieuwe wet ingegaan voor verenigingen en stichtingen. Dit is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen die nieuwe regels voor bestuursleden en toezichthouders in die organisaties brengt. Veel verenigingen en stichtingen zijn daarom bezig met de vraag of ze wat moeten veranderen aan hun statuten, de akte waarin de spelregels van hun organisatie of club staan. Daar hebben wij wat op gevonden.

Een stichting of vereniging hoeft niet vóór 1 juli de statuten al bij de notaris gewijzigd te hebben. Wij stellen daarom voor om rustig en grondig naar de statuten te (laten) kijken omdat er vaak ook andere onderdelen van de statuten zijn verouderd of niet meer echt aansluiten bij wat de vereniging of stichting doet.

Wij helpen verenigingen en stichtingen op meerdere mogelijkheden: met de statutentest, het stappenplan en de statutenscan. Je leest er hier op onze website meer over. We kijken daarbij wat breder naar de statuten, dus niet alleen wat er op basis van de nieuwe wet moet worden gewijzigd maar ook naar andere zaken.

De nieuwe wet is niet alleen ‘moeten’ maar biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zo kan het toezicht worden geregeld door een raad van commissarissen (die wordt vaak ook raad van toezicht genoemd) in te stellen. Hiervoor zijn de regels van de raad van commissarissen die voor de B.V. al in de wet stonden nu ook in de wet gekomen voor de vereniging en stichting.

Is jouw vereniging of stichting aangesloten bij een koepelorganisatie? Wij hebben ook een aanpak ontwikkeld waarmee we koepelorganisaties kunnen helpen alle statuten van de aangesloten verenigingen en stichtingen op orde te brengen.


Wij helpen bestuursleden van verenigingen en stichtingen met nieuwe wet in te voeren

verder in het nieuws

Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
Video:  digitale nalatenschap in tv programma Radar
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
direct notariële hulp