Vraag en antwoord: bedenktijd

Vraag:

Wat is het verschil tussen de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden in een koopcontract?

Antwoord:

Als een consument een huis koopt, heeft hij drie dagen bedenktijd om te beslissen of hij de koop wil laten doorgaan. Binnen drie dagen na de ontvangst van het koopcontract kan de koper de koop ontbinden.  De bedenktijd eindigt op de derde dag om 0:00 uur. Als de bedenktijd eindigt op een zaterdag, zondag of officiële feestdag, dan wordt deze verlengd tot en met de eerst volgende werkdag. De verkoper heeft geen bedenktijd.

In het koopcontract kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Met die ontbindende voorwaarden worden de situaties omschreven waaronder de koper nog onder de koop uit kan, ook als de bedenktijd inmiddels voorbij is. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn die voor de financiering en de bouwtechnische keuring. Die van de financiering betekent dat, als de koper de financiering niet voor een bepaalde datum rond krijgt, hij kan af zien van de koop. Of, als er gekozen is voor een ontbindende voorwaarde van de bouwtechnische keuring, de koper kan af zien van de koop als uit de bouwtechnische keuring blijkt dat er boven een in het koopcontract afgesproken bedrag achterstallig onderhoud of een ander mankement aan het huis is.

Het verschil tussen de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden is dat de bedenktijd altijd geldt (als het tenminste gaat om een consument die een huis koopt) en de ontbindende voorwaarden alleen als de koper en de verkoper dit hebben vastgelegd in een koopcontract.

Vraag en antwoord: bedenktijd

verder in het nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024
19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >
direct notariële hulp