Vandaag zegt Tweede Kamer 'ja' tegen ferme ingreep in de overdrachtsbelasting

De Tweede Kamer heeft aan het eind van de middag een wetsvoorstel aangenomen waarmee de overdrachtsbelasting flink op de schop gaat per 1 januari 2021. In vergelijking met nu zullen sommigen volgend jaar goedkoper maar anderen juist duurder uit zijn qua overdrachtsbelasting.  De overdrachtsbelasting wordt berekend over de koopsom die je betaalt; de notaris rekent dat voor je uit en zorgt voor de afwikkeling daarvan met de Belastingdienst.
Als je van plan bent en huis te kopen of te verkopen of het gaat om ander onroerend goed, dan is het goed je te orienteren of je nog in actie moet komen in 2020. De Eerste Kamer moet nog debatteren en stemmen over het wetsvoorstel.

Wat er gaat veranderen?
Kopers van een huis die tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, worden gezien als starters. Zij hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als ze een huis kopen met een koopsom van 400.000 euro of lager. Als de koopsom hoger is dan dat bedrag, betalen ze over de volledige koopsom 2% aan overdrachtsbelasting. Je kunt 1 keer gebruik maken van deze startersvrijstelling.
Er is een zogenoemde overgangsregeling die inhoudt dat als je voor 1 april 2021 eigenaar wordt van een huis, het niet uitmaakt wat de hoogte is van de koopsom. Met andere woorden: je kunt dan ook je startersvrijstelling inroepen voor een duurdere woning dan 400.000 euro.

Geen starter? Alleen als je zelf in een woning gaat wonen, betaal je 2% aan overdrachtsbelasting. Voor een tweede huis, een stuk grond, een bedrijfspand of een kantoorvilla betaal je 8% over de koopsom. Dat geldt ook voor aandelen in een zogenoemde vastgoed-B.V.

De vergelijking tussen de overdrachtsbelasting nu en die vanaf 2021 hebben we hieronder op een rijtje gezet:
woning voor starters (18 tot 35 jaar, huis max 400.000 euro) > nu: 2%, straks:0%

woning om zelf in te gaan wonen nu > nu:2%, straks: 2%

woning om niet zelf in te gaan wonen, tweede woning,
woning om te verhuren, woning voor studerend kind > nu: 2%, straks: 8%

kantoorpand dat een woning is geweest > nu: 2%, straks: 8%

perceel grond, bedrijfspand, winkelpand,
ander onroerend goed > nu: 6%, straks: 8%

aandelen in een vastgoed-B.V. > nu: 2% of 6%, straks: 8%

In dit artikel hebben we niet alle wijzigingen opgenomen en de wijzigingen die we noemen zonder 'mitsen' en maaren' beschreven. Houd je er dus rekening mee dat je meer info nodig hebt voordat je een beslissing neemt waar de overdrachtsbelasting een rol in speelt?

Vandaag zegt Tweede Kamer 'ja' tegen ferme ingreep in de overdrachtsbelasting

verder in het nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?
4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
Levenstestament niet alleen voor oude mensen
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
direct notariële hulp