Samen kopen of toch nog maar niet? #woonmaand

3 april 2018nieuws

Vraag 

We zijn nog niet lang samen maar onze huidige huurwoningen zijn klein en praktisch gezien wonen we al samen. Is het verstandig om samen of juist een van ons alleen een huis te kopen? We weten nog niet waar werktechnisch onze toekomst ligt en het is tussen ons nog pril.

Antwoord

Er zijn twee mogelijkheden die elk eigen voor- en nadelen hebben. Je moet dan gaan afwegen welke voordelen en nadelen zwaarder wegen en hoe dan uiteindelijk de weegschaal uitslaat. Hieronder schetsen we kort de mogelijkheden.

1. Het huis op twee namen kopen.

Jullie worden beiden eigenaar van het huis. Als een van jullie elders in het land een baan krijgt of de relatie wordt verbroken dan moet het huis worden verkocht of op naam gezet worden van degene die achterblijft in het huis. Je maakt dan misschien in korte tijd opnieuw kosten ten aanzien van het huis. Waar je ook rekening mee moet houden: als het huis op 1 naam gezet moet worden dan moet de bank daarmee akkoord gaan wat betreft de hypotheek. De bank kijkt dan onder meer naar het inkomen dat de degene heeft die achterblijft in het huis. Het voordeel van beiden eigenaar worden van het huis is dat als het huis meer waard wordt, jullie daar allebei profijt van hebben.

2. Het huis op één naam kopen.

Je moet een keuze maken wie van jullie beiden het huis op naam krijgt. De vraag is hoe de bank hierin staat: kan degene die het huis op naam krijgt (en dus eigenaar wordt van het huis) in zijn of haar eentje de hypotheek betalen. Dat je bijvoorbeeld in een samenlevingscontract afspreekt dat jullie allebei de hypotheek gaan betalen, is vaak voor de bank niet relevant. Als je in de toekomst toch allebei eigenaar wilt worden van het huis, dan kan dat geregeld worden. Je moet dan wel opnieuw kosten maken.

In een samenlevingscontract kan trouwens worden afgesproken wie welke kosten van het huis betaalt en dat de partner die geen eigenaar van het huis wordt meedeelt in de waardestijging (en –daling) van het huis. De partner die eigenaar wordt is de baas over het huis en neemt dus in principe zelf de beslissingen. Dat betekent dan ook dat als de relatie wordt verbroken de partner die eigenaar is van het huis de ander meteen uit huis kan zetten (als de gemoederen hoog oplopen).

verder in het nieuws

15 augustus 2018nieuws

Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

Als jij en een aantal anderen geld willen ophalen voor een lokaal goed doel dan loop je tegen verschillende zaken aan. Je hebt een vorm nodig om het en een...

lees verder >
12 oktober 2015nieuws

Exclusief bij je Netwerknotaris: Een socialemediaclausule© in je huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden zijn een waardevolle houvast tijdens je huwelijk, maar ook als je gaat scheiden. Je wilt dan het liefst probleemloos uit elkaar, in het echte leven, maar ook online....

lees verder >
9 augustus 2018nieuws

Meer mensen in donorregister, maar meer nee-zeggers

Het CBS heeft vandaag cijfers gepubliceerd over het donorregister. Het aantal personen dat zich in het register heeft laten registreren is gestegen. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot...

lees verder >