Nog een bv? Wat moet je er mee!?

Drie redenen waarom het goed is om twee of meer bv’s tegelijk op te richten.

Voor veel ondernemers kan het oprichten van meerdere bv’s, een holding én een werkmaatschappij, erg interessant zijn.

1. Betere bescherming bij faillissement.

Van je bv’s gaat alleen de werkmaatschappij verplichtingen aan. Bij een faillissement van deze werkmaatschappij is het vermogen dat in de holding zit in principe nog veilig. Zonder zo’n holding behoren alle vermogensbestanddelen tot één bv en is het hele vermogen daarvan risicodragend.

2. Flinke belastingvoordelen.

Als je behalve een werkmaatschappij, een holding hebt, heb je recht op belastingvoordelen. Neem bijvoorbeeld de 'deelnemingsvrijstelling'. Daarmee kun je het betalen van je belastingen uitstellen.

3. Samenwerken of overdragen is makkelijker.

Ook belangrijk. Als je een holding hebt, kun je je bedrijf makkelijker overdragen of met anderen samenwerken. In je werkmaatschappij zitten namelijk alleen de bezittingen en verplichtingen die noodzakelijk zijn voor je bedrijf. In je holding bevinden zich de eventuele extra reserves en persoonlijke verplichtingen. Denk aan een hypotheek van de bv of een pensioenverplichting. Die laatste zaken kun je beter niet in de bv hebben waarin je samenwerkt of die je wilt verkopen.
Wil je bij verkoop of als je gaat samenwerken, alsnog gaan schuiven met de inhoud van je bv’s, dan moet je dat op het laatste moment regelen. Dat geeft stress en het kost tijd. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn en kosten en belastingnadelen met zich meebrengen. Allemaal nadelen die je had kunnen voorkomen met een holding.

Nog een bv? Wat moet je er mee!?

verder in het nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024
19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >
direct notariële hulp