Meer zekerheid? Schrijf koopovereenkomst in bij kadaster.

Als je een woning hebt gekocht, kan je de koopovereenkomst laten inschrijven bij het kadaster. Aan de hand van het voorbeeld van Ellen leggen we je uit wat dat betekent.

Ellen heeft een huis gekocht. Zij heeft de koopovereenkomst getekend, maar is daarmee nog geen eigenaar van het huis. Zij wordt namelijk pas eigenaar als het huis aan haar wordt overgedragen in een notariële akte. Ook moet deze akte zijn ingeschreven bij het kadaster. Maar weet Ellen wel zeker dat de ondertekening van de akte door kan gaan? Want wat gebeurt er als de verkoper vóór de afspraak bij de notaris bijvoorbeeld failliet gaat?

De notaris adviseert Ellen de koopovereenkomst te laten registreren bij het kadaster. Iedereen kan dan in het kadaster zien dat het huis aan haar verkocht is. Dit betekent ook dat Ellen meer zekerheid krijgt dat zij ook eigenaar wordt van het huis. Want na de ondertekening van het koopcontract kan er nog van alles gebeuren waardoor het huis niet meer aan Ellen kan worden overgedragen.

De notaris legt uit dat zich, naast faillissement, meer vervelende situaties kunnen voordoen, bijvoorbeeld: de verkoper heeft na het ondertekenen van het koopcontract het huis verhuurd of hij heeft het huis nog een keer, maar dan aan een ander verkocht. Ook is het mogelijk dat de verkoper een grote schuld heeft en de schuldeiser beslag laat leggen op het huis, of dat het vermogen van de verkoper onder bewind wordt gesteld.

Als Ellen de koopovereenkomst bij het kadaster heeft ingeschreven, kan het huis toch aan haar worden overgedragen, ook al zou een van de hiervoor vermelde situaties zich voordoen. Er zijn wel eisen waaraan moet worden voldaan, voordat de koopovereenkomst geregistreerd kan worden. De notaris kan hierover informeren.

Meer zekerheid? Schrijf koopovereenkomst in bij kadaster.

verder in het nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024
19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >
direct notariële hulp