Mantelzorgende kinderen en ouders onder één dak?

Het samenwooncontract. Onmisbaar voor mantelzorgende kinderen die met hun ouders onder één dak wonen.

De zorg voor ouderen komt steeds meer voor rekening van mantelzorgers. Meestal zijn dat de kinderen, die dan ook vaker samen met hun ouders in één huis gaan wonen. De bedoeling is goed, maar er zijn wel belangrijke zaken waar je aan moet denken als je kiest voor een gezamenlijke woonoplossing.

Was een hypotheek maar net zo makkelijk te delen als een huis...

Natuurlijk begint alles met de beslissing wáár jullie gaan samenwonen, maar het is net zo belangrijk hoe je dat financieel regelt. Een huis met een 'voor'– en 'achterhuis', kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld. Maar financieel is het meestal niet zo makkelijk. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als er familie in je huis komt wonen. Ook als dat je eigen moeder is.

Wat gebeurt er als je vader of moeder overlijdt?


Een sterfgeval is altijd verdrietig. Maar het kan ook grote gevolgen hebben voor je woonsituatie. Zo is het belangrijk als je samen in een huurhuis woont, om aan de verhuurder te vragen of je op het huurcontract kan worden bijgeschreven. Anders moet je aantonen dat er sprake was van een 'gemeenschappelijke huishouding' om in het huis te blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, kun je via een testament regelen dat je in het huis mag blijven wonen. Anders ben je afhankelijk van afspraken met andere erfgenamen. Vaak een recept voor familieruzies.

Met een samenwooncontract van Netwerk Notarissen is alles goed verzorgd. 

Speciaal voor samenwonende ouders en kinderen, heeft Netwerk Notarissen een samenwooncontract ontwikkeld. Hierin kun je duidelijke afspraken maken over de kostenverdeling en de juridische basis onder jullie huishouding. Van groot belang als je ouders toch naar een verpleeghuis gaan of overlijden.

Mantelzorgende kinderen en ouders onder één dak?

verder in het nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024
19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >
direct notariële hulp