Kies je voor huwelijkse voorwaarden? Dan heb je heel wat te kiezen

Jullie zijn er samen uit. Trouwen in de wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen past niet bij jullie situatie. En dus valt jullie keuze op huwelijkse voorwaarden. Maar voor het zover is, is er voor jullie nog heel wat om over te beslissen. 

Het uitgangspunt van huwelijkse voorwaarden? Niet alles zomaar samen.

Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk het tegenovergestelde van trouwen in de wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen. Het uitgangspunt is namelijk dat iedere partner het eigen vermogen behoudt. Denk hierbij aan bezittingen, maar ook aan schulden. Omdat jullie vermogens gescheiden blijven, zijn in principe de schulden van de één niet verhaalbaar op het vermogen van de ander. Dit geldt overigens niet als jullie samen een schuld aan gaan. Zoals een hypotheek. Want als jullie samen een schuld aan gaan, zijn jullie beiden aansprakelijk, ondanks je huwelijkse voorwaarden.  

Jullie kunnen er ook voor kiezen alleen bepaalde bezittingen en schulden te delen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het huis dat nu nog op jouw naam staat gemeenschappelijk eigendom te maken, maar de boot waarmee je vaak met je vriendinnen erop uit trekt, niet.

Koude uitsluiting klinkt kil, maar is soms heel verstandig.

Als jullie tijdens je huwelijk of bij een eventuele echtscheiding niks met elkaar willen delen, wordt dat ‘koude uitsluiting’ genoemd. Dat klinkt niet gezellig, maar het past misschien toch wel goed bij jullie situatie. Bijvoorbeeld als één van jullie schulden heeft of grote financiële risico’s neemt. Maar het kan ook handig zijn als één van jullie het familiekapitaal 'in de familie' wil houden of als jullie gewoon financieel onafhankelijk van elkaar willen blijven. 

Als je kiest voor koude uitsluiting betekent dat overigens niet dat je ook uitsluit dat je bij de scheiding alimentatie betaalt. Het is wettelijk zelfs niet mogelijk om alimentatie uit te sluiten. Wel kan je notaris een aparte clausule opnemen in jullie huwelijkse voorwaarden, zodat de rechter weet hoe jullie hierover denken. Zo kan hij hier bij de scheiding rekening mee houden.

Kosten van de huishouding.

Bij het vaststellen van jullie huwelijkse voorwaarden wordt verder altijd geregeld in welke verhouding jullie beiden in de kosten van levensonderhoud voorzien. Je mag in jullie huwelijkse voorwaarden zelf invulling geven wat er onder deze kosten valt.  

Verdelen van salaris.

Bij het bepalen van je huwelijkse voorwaarden kun je ook afspraken maken over het delen van jullie salaris en vermogen. Zo kun je bijvoorbeeld bij je notaris afspreken hoe jullie onderling het geld verdelen dat overblijft, nadat de kosten van jullie huishouding zijn voldaan. Zo’n afspraak is bijvoorbeeld interessant als één van jullie minder werkt om voor de kinderen te zorgen.  

Het duurt eeuwen voor je pensioen. Maar regel het toch maar even goed.
Bij het bepalen van je huwelijkse voorwaarden kun je ook keuzes maken over de pensioenen die je opbouwt. En dat is maar goed ook. De wet gaat er namelijk vanuit dat jullie bij een eventuele echtscheiding fifty-fifty delen wat jullie tijdens je huwelijk aan ouderdomspensioen hebben opgebouwd. Als je niets regelt, krijgt de ex-partner, die minder pensioen heeft opgebouwd, dus een rechtstreekse aanspraak op een gedeelte van het ouderdomspensioen van de ander. Je kunt dit in jullie huwelijkse voorwaarden aanpassen.  

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de rechten op ouderdomspensioen niet te delen bij scheiding. Je kunt ook besluiten de rechten op ouderdomspensioen te delen vanaf het moment dat jullie samenwonen. Of jullie rechten op pensioen in een andere verhouding te verdelen dan 50-50. Als één van jullie ondernemer is, dan is een op-maat-gemaakte afspraak over jullie pensioenen extra belangrijk.

CD van jou, CD van mij? Maak een lijst voor je vergeet wat van wie is.

Als je lange tijd samen bent, weet je vaak niet meer wat van wie is. Daarom maakt je notaris, bij het bepalen van jullie huwelijkse voorwaarden, graag een lijst met jullie persoonlijke bezittingen. Dit wordt ook wel heel chic een ‘staat van aanbrengsten’ genoemd. Zo staat bij een eventuele scheiding vast wie welke spullen weer ‘meeneemt’.  

Zo’n lijst heeft nog een voordeel. Als er ooit schuldeisers zijn, bijvoorbeeld bij een faillissement, staat ook vast wie eigenaar is van welke spullen.

Algehele gemeenschap van goederen.

In de huwelijkse voorwaarden kunnen jullie ook de algehele gemeenschap van goederen zoals deze vroeger gold namaken. Dan delen jullie alles, ook de bezittingen en schulden van jullie van vóór het huwelijk.

Leestip: Huwelijkse voorwaarden maken? Zo doe je dat.

Kies je voor huwelijkse voorwaarden? Dan heb je heel wat te kiezen

verder in het nieuws

In het Financieele dagblad: Als starter een hypotheek nemen bij je familie: de voor- en nadelen
23 augustus 2024nieuws

In het Financieele dagblad: Als starter een hypotheek nemen bij je familie: de voor- en nadelen

Veel starters op de woningmarkt sluiten tegenwoordig een hypotheek af bij de familie. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen werkte mee aan een artikel in het Financieele Dagblad over...

lees verder >
In de Margriet: ‘Mijn partner is terminaal, delen onze kinderen nog mee in de erfenis?’
22 augustus 2024nieuws

In de Margriet: ‘Mijn partner is terminaal, delen onze kinderen nog mee in de erfenis?’

In de Margriet geven drie experts op het gebied van erfrecht advies aan lezers. Deze week geeft Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, antwoord op de vraag: ‘Mijn...

lees verder >
Video: meer erfenissen voor goede doelen
19 augustus 2024nieuws

Video: meer erfenissen voor goede doelen

Uit het onderzoek van de Geven in Nederland 2024 blijkt dat Goede doelen steeds meer geld erven. En dat de komende jaren het totaal geërfde bedrag van de goede doelen...

lees verder >
direct notariële hulp