Gezien in Kassa: erfbelasting en alleenstaande ouders

Afgelopen zaterdag was er een item in het tv-programma Kassa over de erfbelasting die door een toekomstige minderjarig weeskind betaald met worden. Netwerk Notarissen werkte mee aan het item en directeur Lucienne van der Geld legde de regels van de erfbelasting uit in de uitzending. Ook bepleit zij een wijziging van de regels die gaan over de bedragen die je vrijgesteld van erfbelasting kunt erven.

Als je hier klikt kun je meer lezen over het item in Kassa en het item terugkijken.

Ben jij een alleenstaande ouder met een minderjarig kind? Dan is het goed te bedenken wat er gebeurt als je in je huidige situatie zou overlijden en aan de hand van de volgende stappen te bekijken of je wat moet regelen: 


  1. Wie zorgt er voor je kind dat nog geen 18 jaar oud is als jij er niet meer bent? Hiervoor kun je een voogd aanwijzen in je testament. Een voogd is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van je kind. Vaak is het de wens van mensen om een koppel als voogd te benoemen. Het is echter te overwegen om een van hen tot voogd te benoemen en de ander tot reserve-voogd.
    Een voogd beheert de erfenis totdat je kind 18 jaar wordt. Als je dat te jong vindt voor je kind om in z'n eentje de verantwoordelijkheid voor de erfenis te dragen, dan kun je in je testament een bewindvoerder daarvoor aanwijzen. Deze beheert dan met je kind de erfenis tot een in het testament genoemde leeftijd. 

  2. Ben je eigenaar van een woning? Bedenk dan of je wilt dat je kind in de woning blijft wonen en of dat financieel ook kan. Met een levensverzekering kun je je woning geheel of gedeeltelijk hypotheekvrij maken bij je overlijden. 

  3. Hoeveel erfbelasting moet er over jouw erfenis worden betaald? En is er geld beschikbaar - bijvoorbeeld je spaargeld - om de erfbelasting te betalen? Als dat niet het geval is, dan kun je overwegen om een levensverzekering op je leven af te sluiten op naam van je kind.

Gezien in Kassa: erfbelasting en alleenstaande ouders

verder in het nieuws

Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
Video:  digitale nalatenschap in tv programma Radar
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
direct notariële hulp