Familiemonitor: Niet in elke familie is de kerst gezellig met elkaar
Met veel familieleden is het contact verbroken door overlijden ouders, erfenis en geld
Utrecht – 22 december 2024 - Nederland viert massaal kerst met familie, maar niet iedereen schuift gezellig aan bij het kerstdiner. Uit de Familiemonitor van Netwerk Notarissen blijkt dat veel mensen familieleden hebben met wie ze helemaal geen contact meer hebben. Maar liefst 28% van de 1.118 deelnemers aan de Familiemonitor geeft aan dat zij bepaalde familieleden nooit meer zien. Dit komt vaak doordat families na het overlijden van de ouders uit elkaar zijn gevallen, of door ruzies over geld en erfenissen. "De bloedband kan soms niet sterk genoeg om verbonden te blijven in moeilijke situaties," zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "Erfenissen en geld zijn dan vaak het zetje dat een al broze band helemaal doet breken."
Broer en zus kunnen naar erfenis fluiten
Als er geen contact meer is met familieleden gaat het in de meeste gevallen, te weten 57%, om broers of zussen. Het verbreken is vaak definitief, 76% zegt in de Familiemonitor dat het contact niet meer te repareren is. “Dat het verbreken van contact definitief is zien we terug in de maatregelen die respondenten in zo’n geval nemen”, zegt Lucienne van der Geld. “Bijna 40% van hen heeft in het testament iemand met wie geen contact meer is van de erfenis uitgesloten. Vooral kinderen en broers en zussen zijn familieleden die naar die erfenis kunnen fluiten.”
Mantelzorgers rekenen nergens op
Aan de Familiemonitor namen ook mantelzorgers deel. Zij verzorgen vooral hun partner (26%) of hun ouder (40%). Mantelzorgverleners vinden over het algemeen niet dat ze recht hebben op extra vergoeding. Zo geeft 93% van de mantelzorgers aan in het familiemonitor. Toch is er een wettelijk recht waarmee onbetaalde mantelzorgers geld uit de erfenis kunnen claimen als zij aan voorwaarden voldoen.
Geld uitlenen en schenken
20% van de respondenten heeft geld uitgeleend aan familie. Het gaat dan vooral, in 74% van de gevallen, om een lening aan kinderen. Het bedrag is vaak (70%) hoger dan 10.000 euro en soms (21%) zelfs hoger dan een ton. Bij 42% van de leningen gaat het om een lening voor de aankoop van een woning. Van der Geld: “Het uitlenen van zulke grote bedragen kunnen voor complicaties in de afwikkeling van een erfenis zorgen. Mensen zijn zich hiervan vaak niet bewust, zien we in de praktijk. Vaak zijn leningen niet of gebrekkig op papier gezet.”
Naast schenkingen aan kinderen door 89% van de respondenten, wordt er ook vaak aan kleinkinderen geschonken door 35% van de schenkers. Het bedrag ligt in 78% van de gevallen tussen de 1.000 en 10.000 euro.
Erfbelasting is oneerlijk
In de familiemonitor werd ook de mening gepeild over de schenkbelasting. 68% van de respondenten vindt erfbelasting geen eerlijk systeem. Zij vinden erfbelasting onterecht omdat het een belasting is op al eerder belast inkomen. Het dan ook niet verwonderlijk dat 61% van de deelnemers aan de enquête voor afschaffing is van de erfbelasting.
Over de familiemonitor
De familiemonitor werd gehouden onder de lezers van de digitale nieuwsbrief van Netwerk Notarissen van 11 tot en met 17 december 2024.
Voor meer informatie:
Netwerk Notarissen is het grootste samenwerkingsverband van Nederlandse notariskantoren. Meer informatie over de Familiemonitor kunt u opvragen bij Lucienne van der Geld (06-22905552) of Robert Coster (06-81348316).