Erfbelasting besparen doe je zo.

Door een testament op te stellen kun je regelen wie, wat, wanneer krijgt. Daardoor kun je erfbelasting besparen of zorgen dat belasting wordt uitgesteld. Zo werkt dat:

De hoogte van de erfbelasting die je erfgenamen moeten betalen hangt af van twee factoren:
1. Wie is de persoon die de erfenis krijgt? De belastingdienst kijkt dus niet naar wat jij in totaal nalaat, maar naar wat jij aan welke persoon nalaat.
2. Welk tarief moet een erfgenaam betalen?
Niet iedereen betaalt dezelfde erfbelasting. Goede doelen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld. Echtgenoten en kinderen betalen een lager tarief dan neven en nichten. En echtgenoten krijgen een groter belastingvrij bedrag dan de kinderen.

Door een testament slim op te stellen kun je zorgen dat niemand meer betaalt dan nodig. Hieronder vind je twee voorbeelden:

1. Stel, je hebt geen echtgenoot of kinderen. Volgens de wet erven dan je ouders. Maar die hebben al meer geld dan zij kunnen opmaken. 

Als je ouders van je erven, betalen zij erfbelasting. En ze maken jouw erfenis niet op. Als zij op hun beurt overlijden, erven je broer en je zus van hen. Dan wordt er nogmaals erfbelasting over jouw erfenis betaald.
Het is soms dus slim om je ouders uit te sluiten van je erfenis. Dat voorkomt dat er twee keer erfbelasting wordt betaald over hetzelfde bedrag.

2. Stel, je hebt kinderen en kleinkinderen. Je kinderen hebben het financieel goed.

Als jouw kinderen van je erven betalen zij uiteraard erfbelasting over de nalatenschap. Als jouw kinderen overlijden erven jouw kleinkinderen op hun beurt de erfenis. Dan wordt er weer erfbelasting betaald. Met een testament kun je dat voorkomen door op te nemen dat je kleinkinderen direct een bedrag van jou erven. Over de eerste € 21.559 betalen zij geen erfbelasting.

Er zijn heel veel slimme manieren om erfbelasting te besparen. Je Netwerknotaris weet precies hoe je dat moet doen. 

Erfbelasting besparen doe je zo.

verder in het nieuws

In de Margriet: Hoe voorkom ik dat vaders geld en spullen naar zijn jonge vrouw gaan?
3 juni 2024nieuws

In de Margriet: Hoe voorkom ik dat vaders geld en spullen naar zijn jonge vrouw gaan?

In de Margriet geven drie experts op het gebied van erfrecht advies aan lezers.  Deze week geeft Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, antwoord op de vraag: Hoe...

lees verder >
Deze week in EW magazine: het levenstestament
17 mei 2024nieuws

Deze week in EW magazine: het levenstestament

EW Magazine (voorheen Elseviers Weekblad)  besteedt deze week aandacht aan het levenstestament. Aan het artikel 'Bij leven en minder welzijn' werkte Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen mee.  In...

lees verder >
In de Margriet: hoe voorkom je ruzie om de erfenis?
7 mei 2024nieuws

In de Margriet: hoe voorkom je ruzie om de erfenis?

De afwikkeling van een erfenis kan tot hoog oplopende emoties en zelfs familieruzies leiden. In de Margriet vertellen drie experts op het gebied van erfrecht over een kwestie die hen...

lees verder >
direct notariële hulp