Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

21 november 2019nieuws

Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd! Maar of je nu een grote of een kleine bruiloft plant, er is een aantal zaken waar je niet onderuit komt. Hier lees je er alles over.


1. In welke gemeente gaan we trouwen?

Je moet eerst samen beslissen in welke gemeente jullie willen trouwen. Vervolgens neem je contact op met die gemeente om een trouwdatum en de tijd af te spreken. De gemeente kan jullie informeren op welke locaties je elkaar het jawoord kunt geven. Je reserveert dan een trouwdatum, een tijd en trouwlocatie.  


2. Voorgenomen huwelijk melden

Uiterlijk twee weken vóór jullie trouwdatum moet je bij de gemeente melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Je hoeft hiervoor niet per se naar het gemeentehuis, dit kan je ook doen op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Bij de melding heb je verschillende documenten en gegevens nodig (onder meer van getuigen). Je gemeente kan je hier meer informatie over geven. 


3. Op de trouwdag

Op de trouwdag zelf zeg je ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘ja’. Als je nog steeds wilt trouwen tenminste. Daarna ondertekenen jullie als kersverse echtgenoten de huwelijksakte.  


Als je vóór jullie trouwdag niet bij een notaris bent geweest om huwelijkse voorwaarden te maken, ben je daarmee in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alleen de bezittingen en schulden die jullie samen opbouwen na de trouwdag. Alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk zelf hadden, blijven privé.


4. Gaan we alles samen delen?

Je kunt er ook voor kiezen te trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dan worden ook alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk hadden van jullie samen. Om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen, moet je huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris. 


We adviseren je om uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum naar een Netwerknotaris te gaan voor een consult. Zo weet je zeker of huwelijkse voorwaarden of toch de beperkte gemeenschap van goederen het best bij jullie past.


5. Tot de dood ons scheidt?

Door met elkaar te trouwen erft je partner voortaan automatisch van je. Tenminste, als je niet al een testament hebt waarin iemand anders als erfgenaam staat. Er zijn aanstaande echtgenoten die, als ze trouwen, een testament maken om te regelen wie er erft als beide partners, bijvoorbeeld bij een ongeluk, om het leven komen. Ook wordt vaak in het testament vastgelegd wie erft als een van jullie is overleden. Als je niks regelt, kan de familie van de achtergebleven partner namelijk je spaargeld, maar ook andere bezittingen (én je schulden) erven. Een testament hoef je niet per se voor je trouwdag bij je notaris te maken, maar het is wel slim om dit direct te regelen en het niet op de lange baan te schuiven.  


Checklist

- gemeente uitzoeken

- contact opnemen met gemeente om trouwdatum en -locatie te reserveren

- voorgenomen huwelijk melden (uiterlijk 2 weken vóór de huwelijksdatum)

- nadenken over huwelijkse voorwaarden (begin hier op tijd mee)

- op tijd naar de notaris voor de huwelijkse voorwaarden (advies: uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum)

- nadenken of je een testament wilt maken (hoeft niet per se vóór de huwelijksdatum, maar is wel handig, anders vergeet je het misschien).

verder in het nieuws

16 maart 2020nieuws

Dienstverlening aangesloten notariskantoren tijdens periode van beperkende maatregelen

De bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren proberen hun cliënten zo goed mogelijk van dienst te zijn in deze periode waarin beperkingen gelden vanwege het COVID 19-virus (coronavirus). Wij verzoeken cliënten...

lees verder >
3 maart 2020nieuws

Accepteer jij blindelings de erfenis van je ouders?

Zonder meer de erfenis van je ouders aanvaarden is niet verstandig. Dat was de boodschap van twee experts en een ervaringsdeskundige in het magazine Persoonlijk van het Financieele Dagblad van...

lees verder >
4 februari 2020nieuws

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder automatisch het gezag over het kind. Gezag is dat je als ouder de plicht én het recht hebt om...

lees verder >
direct notariële hulp