Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

21 november 2019nieuws

Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd! Maar of je nu een grote of een kleine bruiloft plant, er is een aantal zaken waar je niet onderuit komt. Hier lees je er alles over.


1. In welke gemeente gaan we trouwen?

Je moet eerst samen beslissen in welke gemeente jullie willen trouwen. Vervolgens neem je contact op met die gemeente om een trouwdatum en de tijd af te spreken. De gemeente kan jullie informeren op welke locaties je elkaar het jawoord kunt geven. Je reserveert dan een trouwdatum, een tijd en trouwlocatie.  


2. Voorgenomen huwelijk melden

Uiterlijk twee weken vóór jullie trouwdatum moet je bij de gemeente melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Je hoeft hiervoor niet per se naar het gemeentehuis, dit kan je ook doen op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Bij de melding heb je verschillende documenten en gegevens nodig (onder meer van getuigen). Je gemeente kan je hier meer informatie over geven. 


3. Op de trouwdag

Op de trouwdag zelf zeg je ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘ja’. Als je nog steeds wilt trouwen tenminste. Daarna ondertekenen jullie als kersverse echtgenoten de huwelijksakte.  


Als je vóór jullie trouwdag niet bij een notaris bent geweest om huwelijkse voorwaarden te maken, ben je daarmee in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alleen de bezittingen en schulden die jullie samen opbouwen na de trouwdag. Alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk zelf hadden, blijven privé.


4. Gaan we alles samen delen?

Je kunt er ook voor kiezen te trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dan worden ook alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk hadden van jullie samen. Om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen, moet je huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris. 


We adviseren je om uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum naar een Netwerknotaris te gaan voor een consult. Zo weet je zeker of huwelijkse voorwaarden of toch de beperkte gemeenschap van goederen het best bij jullie past.


5. Tot de dood ons scheidt?

Door met elkaar te trouwen erft je partner voortaan automatisch van je. Tenminste, als je niet al een testament hebt waarin iemand anders als erfgenaam staat. Er zijn aanstaande echtgenoten die, als ze trouwen, een testament maken om te regelen wie er erft als beide partners, bijvoorbeeld bij een ongeluk, om het leven komen. Ook wordt vaak in het testament vastgelegd wie erft als een van jullie is overleden. Als je niks regelt, kan de familie van de achtergebleven partner namelijk je spaargeld, maar ook andere bezittingen (én je schulden) erven. Een testament hoef je niet per se voor je trouwdag bij je notaris te maken, maar het is wel slim om dit direct te regelen en het niet op de lange baan te schuiven.  


Checklist

- gemeente uitzoeken

- contact opnemen met gemeente om trouwdatum en -locatie te reserveren

- voorgenomen huwelijk melden (uiterlijk 2 weken vóór de huwelijksdatum)

- nadenken over huwelijkse voorwaarden (begin hier op tijd mee)

- op tijd naar de notaris voor de huwelijkse voorwaarden (advies: uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum)

- nadenken of je een testament wilt maken (hoeft niet per se vóór de huwelijksdatum, maar is wel handig, anders vergeet je het misschien).

verder in het nieuws

2 september 2021nieuws

In EditieNL: 'Denk alvast na over je uitvaart'

In EditieNL van gisteravond werd de afscheidsbrief die Peter R. de Vries voor zijn kinderen heeft geschreven besproken met Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. In de brief staat...

lees verder >
12 augustus 2021nieuws

Uit de woonspecial van RADAR+: Geld & Stenen

In de woonspecial van RADAR+ geeft Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen antwoord op vier vragen over de financiële mogelijkheden en onmogelijkheden die het bezit van een huis met...

lees verder >
23 juli 2021nieuws

Belastingvrij schenken voor de eigen woning onder de loep

Iedere Nederlander kan ruim 100.000 euro belastingvrij schenken aan een ander. Degene die de schenking krijgt, de begunstigde, moet dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door er een...

lees verder >
direct notariële hulp