Dagelijks lopen er cliënten opgelucht onze deur uit: hun testament is geregeld. Er is vaak een heel denkproces aan voorafgegaan. Logisch dat men dan denkt: geregeld is geregeld en dat het testament niet meer opnieuw wordt bekeken. Een verouderd testament kan na overlijden echter voor allerlei problemen zorgen.
Momentopname
Eigenlijk moet een testament worden gezien als een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen en persoonlijke situatie op het moment dat het testament wordt gemaakt. En natuurlijk op de dan geldende regels voor erfenissen en belastingen.
Als iemand vele jaren na het maken van het testament overlijdt en de wet is gewijzigd of iemands persoonlijk situatie, dan staan nabestaanden vaak voor de situatie met een testament dat niet duidelijk is en ruimte voor discussie geeft. Het testament is dan niet meteen uitvoerbaar. Achterhaald moet worden wat de bedoeling was van de overledene en hoe het testament uitgelegd moet worden naar de veranderde situatie of wet. Als de nabestaanden het daarover niet eens kunnen worden, dan moet de rechter er aan te pas komen.
De afwikkeling van de erfenis komt daardoor tijdelijk stil te liggen. Er kan verschil van inzicht ontstaan tussen de nabestaanden en het kost dan vaak veel tijd en geld voordat er een oplossing is.
Toekomstbestendig maken
Natuurlijk doen wij er bij het maken van je testament van alles aan om het toekomstbestendig te maken. Zo nemen we verschillende scenario’s op in het testament. Wat moet er gebeuren als een erfgenaam eerder komt te overlijden of afstand doet van de erfenis? Voor die situatie wordt er een reserve-erfgenaam opgenomen. Of als er een executeur wordt aangewezen, ook een reserve-executeur. De executeur is degene die een groot deel van de erfenis afwikkelt. Als de daarvoor aangewezen persoon dat niet (meer) kan, dan kan de reserve-executeur het overnemen. Maar wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen.
Regelmatig laten checken
Het is daarom belangrijk om regelmatig naar je testament te (laten) kijken. Als stelregel houden we aan eens in de vijf jaar, tenzij je persoonlijke situatie is veranderd of je andere wensen hebt voor je testament. Wij kunnen met jou naar je testament kijken en ook naar de andere documenten die ermee samenhangen. Bijvoorbeeld je huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract, verzekeringspolissen en documenten voor je bedrijf. Want niet alleen het testament regelt wat er na jouw overlijden moet gebeuren; ook andere documenten hebben daar invloed op.
Het laten checken heeft ook nog andere voordelen. Het is vaak niet alleen de eigen situatie die het nodig of aantrekkelijk maakt het testament te wijzigen. Zo maken we cliënten die bijvoorbeeld inmiddels kleinkinderen hebben blij met een voorstel voor het kleinkindlegaat. Dit is een toekenning in het testament van het bedrag dat kleinkinderen belastingvrij van hun grootouders mogen erven. Hierdoor wordt er meestal een fors bedrag aan erfbelasting bespaard. Of de ouders wiens kind – dat bij het maken van hun testament nog gelukkig was getrouwd – inmiddels in scheiding ligt. Wat heeft dat voor effect op het erven door dat kind en moet daar nog iets voor worden geregeld?
Wij lopen graag met u uw testament na en adviseren u over het eventueel updaten daarvan. Dan kunnen we u gelijk ook informeren over nieuwe wetten en regels die sinds het maken van het testament zijn ingegaan. Ons kantoor helpt u hier graag mee.