OWK Notarissen staat voor Oomens van Waveren De Kuijper Notarissen en is ontstaan uit het samengaan van de Vughtse Notariskantoren Oomens Van Waveren Notarissen en Jhr. mr. E.E.E. de Kuyper.

Of het nu gaat over de aankoop van een woning, de start van een onderneming, het opstellen van huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden, het besparen van belasting (‘estate planning’), het opmaken van een (levens)testament of de afwikkeling van een nalatenschap; OWK notarissen zorgt voor een helder en goed advies op de belangrijke momenten in ieders leven.
Daarnaast moeten belangen van cliënten zorgvuldig en efficiënt behandeld worden.
Mede daarom heeft OWK notarissen zich aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijk samenwerkingsverband van ruim 160 zelfstandige notariskantoren, waarbij er wordt samengewerkt door kennis te delen op het gebied van juridisch onderzoek, vakopleiding, kwaliteitszorg en bedrijfsvoering.

Ons team van adviseurs bestaat uit Roger Oomens, Joris van Waveren, Marieke de Kuijper en Betty Epe. Aangenaam kennis te maken!

Lees verder...

Blijf op de hoogte van de actualiteit en neem een abonnement op onze nieuwsbrief.

Verberg lees verder...

nieuws van het notariskantoor

16 januari 2019

Jip & Janneke taal

Jip en Janneke taal. Waarom gebruiken wij notarissen dat niet?

Letterlijk genomen is Jip-en-Janneketaal de taal die wordt gebruikt in de kinderverhalen over Jip en Janneke, geschreven door Annie M.G. Schmidt. Gewoon, begrijpelijke taal.

Om een voorbeeld te noemen, heeft u de term "onwaardigheid" ook in uw testament staan? Of heeft u nog geen testament? Uiteraard is het belangrijk om dan toch eens bij ons te komen om daarover te praten. Er zijn namelijk redenen genoeg om een testament te maken.

Maar nu, terug naar onwaardigheid.

Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van onwaardig;

 1. niet waard: hij is de naam van mens onwaardig

2. verachtelijk.

Eigenlijk lijkt de betekenis van onwaardigheid in het erfrecht wel op de betekenis zoals beschreven in de Dikke van Dale: een erfgenaam die het niet waard is om te erven. Waarom? Omdat die persoon verachtelijk is? Nee, maar als die persoon u om het leven heeft gebracht is het eigenlijk wel heel logisch dat hij of zij niet meer van u mag erven. Zelfs een poging daartoe is voldoende. Verachtelijk is dat wel. In de wet is daarom beschreven dat in zo'n situatie je onwaardig bent als erfgenaam. Je bent het zijn van erfgenaam niet waard. Maar er zijn nog een paar situaties die kwalificeren als onwaardigheid, zoals een veroordeling voor een ernstig misdrijf tegen u of het u beschuldigen van een ernstig misdrijf of u dwingen of juist beletten om een testament op te maken of uw testament verduisteren, vernietigen of vervalsen. En bent u vergevingsgezind? Dan kan u dit in uw testament beschrijven en uw erfgenaam vergeven en hem of haar weer "waardig" erfgenaam maken. Of heeft uw onwaardige erfgenaam misschien kinderen? Zij hebben u niets aangedaan. Zij kunnen dan nog wel van u erven. In uw testament kunt u vastleggen dat zij bij onwaardigheid van uw erfgenaam voor deze erfgenaam in de plaats komen.

Jip en Janneke taal. Zo Jip en Janneke is onwaardigheid niet. Maar wellicht nu wel begrijpelijk beschreven.

20 november 2018

Besteed dit jaar nog aandacht aan je pensioen!

Omdat vorig jaar de wet is gewijzigd, mag je geen pensioen meer opbouwen bij je eigen b.v. Voor wie nog geen beslissing heeft genomen over het pensioen dat is opgebouwd zijn er drie keuzemogelijkheden; je kunt het pensioen bevriezen, omzetten of afkopen.

Als je besluit je pensioen af te kopen dan kun je in 2018 nog profiteren van een belastingkorting van 25%. Vanaf 1 januari 2019 wordt deze korting verlaagd naar 19,5%. Dit jaar nog in actie komen, kan je dus voordeel opleveren!

Als je kiest voor omzetten of afkopen moet dit op tijd worden gemeld bij de Belastingdienst. In sommige gevallen moet een (ex-)partner het formulier van de Belastingdienst ook ondertekenen. Er kunnen ook gevolgen zijn voor je huwelijkse voorwaarden of testament.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

14 november 2018

Minister wijst op belang van levenstestament bij aanvraag van indicatiebesluit

Minister wijst op belang van levenstestament bij aanvraag van indicatiebesluit Diverse organisaties dringen al enige tijd bij het ministerie van VWS erop aan dat de partner of de kinderen van een wilsonbekwaam persoon ook een CIZ-indicatie kunnen aanvragen. Volgens de wet kan dit alleen als er sprake is van een volmacht, curatele of mentorschap. Naar aanleiding van Kamervragen heeft de ministerie nu onder meer het volgende gezegd. Volgens de minister kunnen familieleden in het kader van de WGBO en de Wet Zorg en Dwang beslissingen nemen over medische behandelingen als de vertegenwoordiging van de wilsonbekwame persoon niet goed is geregeld. Het aanvragen van een indicatiebesluit op grond van de Wlz is echter anders geregeld. In de Wlz wordt de vertegenwoordiging in het Burgerlijk Wetboek gevolgd. Cliënten kunnen bijvoorbeeld door zorgaanbieders of het CIZ erop worden aangesproken om de vertegenwoordiging goed te (laten) regelen. Het opstellen van een levenstestament bij de notaris of een zelfgeschreven wilsverklaring kan bijdragen aan het voorkomen van situaties waarin onbegrip en frustratie kunnen ontstaan bij verschillende belanghebbenden zoals een cliënt (en zijn familie) of een zorgaanbieder die namens de cliënt een Wlz-aanvraag indient.

(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 13 november 2018, nr 1429370-182358-LZ)

nieuws van netwerk notarissen

4 februari 2019nieuws

Erkenning dood geboren kinderen

Het is voortaan mogelijk om een dood geboren kindje te laten registreren bij de gemeente. Dit betekent dat bij de gegevens van de ouders in het personenregister het kindje wordt...

lees verder >
29 januari 2019nieuws

Nieuwe Europese regels voor ‘internationale huwelijken’

Sinds 29 januari 2019 geldt in Nederland en in de meeste andere EU-landen de Europese Verordening Huwelijksvermogensrecht. Ga je binnenkort trouwen? Dan is de nieuwe verordening automatisch van toepassing op...

lees verder >
24 december 2018nieuws

Ook dit valt onder de vrijstelling van de eigenwoningschenking – beleid Belastingdienst

Afgelopen vrijdag is er een document gepubliceerd over hoe de Belastingdienst volgens de staatssecretaris van Financiën de vrijstelling voor de eigenwoningschenking moet toepassen. Het gaat om gevallen die niet letterlijk...

lees verder >
mr. R.P.M. Oomens (Roger)notaris
mr. G.M. van Waveren (Joris) notaris
mr. M.C. de Kuijper (Marieke) notaris
mr. B.C. Epe (Betty) kandidaat-notaris
mr. S.C.W. Ummels (Sander)kandidaat-notaris
T.T. Verhaar (Tanja)notarieel medewerker/ boekhouding
A. van Helvoort (Adrie) medewerker onroerend goed
M.D. Vermaning (Monique)medewerker onroerend goed
mr. E.M.J.H. Wouters (Elly)juriste
C.M. van Santvoort-Reeuwijk (Cora) secretaresse onroerend goed
A. Lassa (Angelika) secretaresse onroerend goed
C.C.H.A.M. van Helvoort-Ketelaars (Claudia)secretaresse ondernemingsrecht
G.B. Peters (Trudy) secretaresse familierecht
J.A.C.M. van den Tillaard (Jolanda)secretaresse familierecht
C.D. Linde-Humme (Corinda)administratief medewerker
A.A. Trzebiatowska (Agnieszka)administratief medewerker
C.A.G.A.M.M. van Zoom -Lambooy (Kitty)receptioniste

OWK Notarissen

handelsregisternr: 52284662
btw nr: NL8503.76.555.B01

Openingstijden

Maandag08:45 - 17:00 uur
Dinsdag08:45 - 17:00 uur
Woensdag08:45 - 17:00 uur
Donderdag08:45 - 17:00 uur
Vrijdag08:45 - 17:00 uur
Tussen 12:30 en 13:15 uur is ons kantoor gesloten maar wel telefonisch bereikbaar. Wegens wegwerkzaamheden is ons kantoor vanuit sommige richtingen lastig bereikbaar. ADVIES volg het omleidingsbord V en vervolgens omleidingsbord T.

Bezoekadres

Maurickplein 1
5261 BV Vught

vraag stellen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

afspraak maken

Als je hieronder je gegevens invult nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de afspraak in te plannen.