Welkom bij Van Elten Van de Griend Notarissen/ Notarisweesp. Dé Netwerknotaris in Weesp.

Onze notarissen, juristen en medewerkers staan altijd voor je klaar om de belangrijkste momenten van je leven goed te regelen. We staan je graag bij met gedegen advies en we wijzen je graag op eventuele juridische valkuilen die je misschien zelf niet had ontdekt. 

We kunnen je onder andere helpen als je een huis wilt kopen, bij de oprichting van je eigen bedrijf of om de huwelijkse voorwaarden of samenwoning goed te regelen. Maar ook op minder vrolijke momenten kunnen we je juridisch terzijde staan. Zoals bij het maken van een testament en verdeling van de woning na scheiding. Maar we kunnen je bijvoorbeeld ook adviseren of het slim is om een erfenis te accepteren, die misschien minder lucratief is dan het lijkt. 

Wij spreken gewone mensentaal en weten wat er speelt in de wereld. De echte én de virtuele. We vertalen normaal Nederlands in juridische teksten en juridische teksten in normaal en begrijpelijk Nederlands. 

Onder de button "Nieuwsberichten" zijn columns opgeslagen die door Niels van de Griend zijn gemaakt voor het B2B ondernemersblad van Weesp. De columns zijn korte praktische overwegingen ten aanzien van een bepaald onderwerp, zowel voor de onderneming als voor de ondernemer in privé.

Lees verder...

Teksten van akten zijn lang niet eenvoudig te lezen, maar met een goede toelichting en uitleg komen we er wel uit. Daarvoor is tijd een belangrijke factor. Die tijd nemen we voor je niet alleen in de voorbespreking, maar zeker ook bij het tekenen van de akte. Tenslotte zijn het doorgaans zeer belangrijke gebeurtenissen, waarmee je niet dagelijks wordt geconfronteerd.

Verberg lees verder...
NOTARISWEESP Van Elten Van de Griend

nieuws van het notariskantoor

29 maart 2024

Oude Zemelaar! (Column maart 2024)

OUWE ZEMELAAR…!

Ok, ok, ik moet wat aanspraak maken op geheugen, maar wellicht is de TV serie “De Familie Knots” nog uit een verleden naar boven te halen. In elke geval zegt het iets over de leeftijd van ondergetekende en de termijn van zitting, maar vooral ook de toegenomen functie van poortwachter. Zoals wellicht bekend staat elke poortwachter met name te boek als lastig, zeur of ‘oude zemelaar’.

Dat is niet anders in ons vak. De meest expliciete notariële kenmerken zijn: 1. de akte en 2. het gedoe (vooruit 3. de prijs, de drempel). Het maken van de akte beslaat inmiddels op zijn best ongeveer 5% van de totale werkzaamheden die nodig zijn om tot die akte te komen. Het gaat allemaal om het proces. Aktemakers zijn we nog maar voor een heel klein gedeelte, we zijn vooral proces-begeleiders. Het is het proces dat door middel van toenemende controles steeds uitgebreider maar vooral ook complexer wordt.

Even kort en niet volledig opsommend bij overdracht van een woning/registergoed:

is verkoper eigenlijk wel eigenaar, is er sprake van hypotheek die worden afgelost, bestaat de bank nog, is sprake van verkoop uit een nalatenschap, is verkoper misschien onder bewind gesteld of eerder gehuwd geweest en gescheiden zonder dat dat blijkt uit het kadaster, is koper wel de juiste koper (of wellicht diens BV of samen met een partner of juist niet en indien wel voor welke verhouding), is een partij wellicht een Politiek Prominent Persoon en wie is de UBO van een rechtspersoon, gaat koper eigenlijk wel in de woning wonen, welk tarief overdrachtsbelasting is dan van toepassing en dan vooral: hoe financiert koper, welke eisen stelt de bank, is sprake van een familielening, lening van de eigen BV, schenking of spaargeld.

Pats, daar is ie. Hoe komt de koper aan zijn geld, dat gebruikt wordt voor de aankoop? Kortom, onderzoek naar de herkomst van gelden. Dat is een wettelijke verplichting die voortvloeit uit de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Wij moeten dat onderzoek doen en, daar hebben we begrip voor, maar het is niet anders, dat levert vaak het nodige gemor op. Wat een gezeur, het geld is toch afkomstig van een bankrekening en die bank heeft het ook allemaal gecontroleerd?

Klopt allemaal, maar toch moeten we een dossier sluitend hebben op dit punt en als dat niet zo is kan niet worden overgedragen. We moeten dus een antwoord krijgen op de vraag naar de herkomst van de gelden en als het geschonken of geleend is, dan moet we antwoord krijgen op de vraag naar de herkomst bij de schuldeiser/schenker. Leuker kunnen we het niet maken, maar anderzijds zou het als het goed is gewoon aantoonbaar moeten zijn. Sorry dus voor alle impertinente vragen, gedoe en gezeur, maar het is niet anders en het zal ook niet minder worden.


29 maart 2024

Goede vrijdag 2024

Wij zijn Goede vrijdag  29 maart 2024 gesloten, excuses voor het eventuele ongemak. Na het paasweekend kunnen we u weer te woord staan en in de tussentijd kunt u ons een email sturen: [email protected]. Fijn paasweekend!
15 april 2022

HET LEVENSTESTAMENT VERSUS BEWIND april 22


Sorry, maar ik kan er niet omheen. Nogmaals aandacht voor het levenstestament. Voor de volledigheid: het levenstestament is géén testament maar een volmacht. De volmacht (dus het levenstestament) werkt alleen als je nog leeft. Een testament werkt pas na overlijden.

Een levenstestament is als een brandverzekering: je hoopt niet dat je huis afbrandt en gelukkig gebeurt het ook niet dagelijks, maar als het gebeurt ben je blij dat je goed verzekerd bent. Bij een levenstestament hoop je niet dat je jouw wil niet meer kan verklaren, maar als het gebeurt, wordt je partner beschermd door een levenstestament.

Die bescherming vindt zijn grond in de algemene volmacht aan de gevolmachtigde, meestal de partner. Vandaar dat het met name van belang is voor jouw partner, zeker als je samen een huis hebt. Stel dat er sprake is van dementie en jouw partner het huis wil verkopen, dan kan dat als je een levenstestament hebt opgesteld. Jouw partner wordt daarin als algeheel gevolmachtigde aangewezen, zodat op grond daarvan

(rechts-) handelingen kunnen worden verricht. Je beschermt jouw partner dus verregaand voor de situatie dat jezelf daartoe niet meer in staat bent.

Wat is dan het verschil met bewind? Bewind wordt uitgesproken door de rechter aan wie de bewindvoerder ook rekening en verantwoording moet afleggen. Op zich is dat prima, maar (mogelijk) niet als jouw partner jouw bewindvoerder is. Die wordt dan met handen en voeten gebonden aan rechterlijke goedkeuring. Naast de zware emotionele situatie voor jouw partner, raakt hij of zij ook nog een klem tussen de eigen wensen en de rechterlijke tussenkomst. Een levenstestament voorkomt dat.

Eerder is al de vraag gesteld of de kinderen eventueel als back-up moeten worden opgenomen. Vanuit de gedachte van bescherming geldt het wellicht (veel) minder voor kinderen. Sterker nog, wellicht is het juist wel goed indien er rekening en verantwoording moet worden afgelegd aan een rechter. Dat is mogelijk nog meer evident indien niet alle kinderen samen, maar één van de kinderen tot gevolmachtigde is aangewezen. De rechtspraak blijft zich opstapelen betreffende levenstestamenten waarin niet alle kinderen samen als gevolmachtigden (al dan niet als back-up) worden aangewezen. Er ontstaan vele scheve ogen en ongenoegen. Maar zelfs indien de kinderen samen als gevolmachtigden worden aangewezen kan er gedoe ontstaat indien zij er samen niet uitkomen. Ook dan kan bewind via een rechter de oplossing zijn.

Kortom, een levenstestament is van harte aan te bevelen, maar steeds moet in het oog worden gehouden wie je ermee wil beschermen en of de wettelijke oplossing van bewind wellicht in het concrete geval een oplossing is. Voor de volledigheid: voor jouw partner is bewind doorgaans géén goede oplossing. Een levenstestament wél!


nieuws van netwerk notarissen

4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >

Maud Grijpink

notarieel medewerkster

Maud Grijpink
  • notarieel medewerkster
Mijn naam is Maud Grijpink en ik studeer rechtsgeleerdheid en economie aan de Universiteit Leiden. Om me niet alleen theoretisch en wetenschappelijk te scholen, werk ik bij Notarisweesp om praktische vaardigheden op te doen en dan vooral notarieel. Het notariele werkterrein is interessant omdat het zo super veel omvat.

Sander Hoekstra

Notarieel medewerker

Sander Hoekstra
Tijdens mijn opleiding HBO rechten heb ik op een notariskantoor gewerkt, maar na het behalen van mijn diploma was het tijd om echt aan de slag te gaan met eigen dossiers. Die kans heb ik gekregen en ben nu in toenemende mate verantwoordelijk voor mijn eigen dossiers, op dit moment op het gebied van registergoederen.

Nancy Verwey

Manager registergoed

Nancy Verwey
Ik ben Nancy Verwey. Mijn hart ligt bij registergoederen. Voor veel mensen is het kopen van een huis een heel bijzonder moment. Dat bijzondere moment gaat vaak gepaard met veel beslissingen, aandachtspunten en zaken om te regelen. Ik draag graag mijn steentje bij om het proces van de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen.

Niels van de Griend

Notaris

Niels van de Griend
Niels van de Griend
Ik ben Niels van de Griend. Mijn specialisatie ligt op het gebied van het vennootschapsrecht. Maar ook de algemene of wat meer complexe registergoedpraktijk is dagelijks in mijn handen. Voor het geven van een lezing, vooral op het gebied van erfrecht, kun je me altijd wakker maken. Dat doe ik heel erg graag en redelijk frequent. Het is een voorrecht om in Weesp notaris te zijn. Een prachtige stad, met trouwe inwoners en ondernemers. Weesp heeft alles wat ons vak interessant maakt.

NOTARISWEESP Van Elten Van de Griend

handelsregisternr: 76173321
btw nr: NL003055064B20

Openingstijden

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur
In overleg kunnen we van deze tijden afwijken.

Bezoekadres

C.J. van Houtenlaan 14
1381 CP Weesp

Postadres

Postbus 6
1380 AA Weesp

vraag stellen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.