Welkom bij NotaMare Urk. Dé Netwerknotaris op Urk.

Onze notarissen en kandidaat-notarissen staan altijd voor je klaar om de belangrijkste momenten van je leven goed te regelen. We staan je graag bij met gedegen advies en we wijzen je graag op juridische valkuilen die je zelf nooit had ontdekt. 

We kunnen je onder andere helpen als je een huis wilt kopen, bij de oprichting van je eigen bedrijf of om de huwelijkse voorwaarden goed te regelen. Maar ook op minder vrolijke momenten zijn we je steun en toeverlaat. Zoals bij het maken van een testament of het regelen van een scheiding. Maar we kunnen je bijvoorbeeld ook adviseren of het slim is om een erfenis te accepteren, die minder lucratief is dan het lijkt. 

Lees verder...

Bij NotaMare Urk werken uitsluitend Netwerknotarissen. En dat zijn niet zomaar notarissen en kandidaat-notarissen. Netwerknotarissen houden elkaar scherp en helder, we delen kennis en adviseren elkaar, zodat we samen jou beter kunnen helpen. Ook hier op Urk.

Wij spreken gewone mensentaal en weten precies wat er speelt in de wereld. De echte én de virtuele. Zo kun je bij ons terecht voor een social media testament. Kom daar maar eens om bij een traditionele notaris. Vandaar dat wij van NotaMare Urk durven te zeggen dat we net iets meer notaris zijn.



Wij zijn aangesloten bij:
EPN
ITnotaris.nl

Verberg lees verder...

nieuws van het notariskantoor

30 september 2020

Differentiatie overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting op Prinsjesdag op z’n kop gezet

Het kabinet wil dat vanaf volgend jaar de overdrachtsbelasting verandert. Starters betalen dan geen overdrachtsbelasting meer als ze eigenaar worden van een woning. Dat scheelt – berekend naar de gemiddelde koopprijs voor een woning – ruim 6.000 euro. Maar ook voor anderen dan starters verandert er wat in de overdrachtsbelasting, en dat is niet altijd positief. Wat heeft het kabinet in petto?

overdrachtsbelasting: hoe werkt het?

Als je eigenaar wordt van een huis, perceel grond, een bedrijfspand of ander onroerend goed, dan moet je overdrachtsbelasting betalen over de koopprijs. De notaris handelt dit af met de Belastingdienst. Over een woning moet 2% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs worden betaald. Daar valt ook een recreatiewoning onder en soms ook een kantoorpand (als dat pand ooit een woning is geweest). Over de koopprijs van een perceel grond of een bedrijfshal wordt 6% aan overdrachtsbelasting betaald. Als er aandelen in een zogenoemde ‘vastgoed-B.V.’ worden overgedragen en die B.V. aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan moet 2 of 6% aan overdrachtsbelasting worden betaald.

startersvrijstelling

Als het kabinet z’n zin krijgt, dan betalen starters op de woningmarkt vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting als ze eigenaar van een woning worden. Starters zijn tussen de 18 en 35 jaar oud en gaan wonen in de woning waarvan ze eigenaar worden. Het geldt dus niet voor een woning die iemand tussen de 18 en 35 jaar bijvoorbeeld koopt om te verhuren aan iemand anders. In dat geval moet er 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs worden betaald.

Vanaf 2021 kun je één keer een woning zonder overdrachtsbelasting aankopen. Degenen die doorstromen en tussen de 18 en 35 jaar zijn, moeten over de nieuwe woning 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

andere gevallen

Als je niet als starter wordt gezien en je eigenaar wordt van een woning waarin je zelf gaat wonen, dan moet over de koopprijs 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Over de koopprijs van een perceel grond of een bedrijfshal moet voortaan 8% aan overdrachtsbelasting worden betaald. Het percentage voor aandelen in een zogenoemde ‘vastgoed-B.V.’ wordt verhoogd naar 8%. In bepaalde situaties zal over het percentage bij een recreatiewoning ook 8% worden.

wat te doen?

De Tweede en Eerste Kamer gaan de komende tijd in discussie met het kabinet over de overdrachtsbelasting. Daarna wordt er gestemd over de wijziging van de overdrachtsbelasting. Het kabinet wil dat de verandering in de overdrachtsbelasting ingaat per 2021 en voorlopig de komende vijf jaar gaat gelden.

Als je aan de voorwaarden voldoet om volgend jaar als starter te worden gezien maar je hebt al met de verkoper afgesproken dat de woning in 2020 nog wordt overgedragen, wat moet je dan doen? Ga dan in gesprek met de verkoper: is deze bereid om de datum van de overdracht (het ondertekenen van de akte bij de notaris) naar 2021 te verschuiven? Houd er rekening mee dat de verkoper gecompenseerd wil worden; voor hem of haar lopen namelijk de kosten van de woning langer door.

Er is ook een groep mensen die volgend jaar meer overdrachtsbelasting moet betalen. Heb je al onroerend goed gekocht maar vindt de overdracht in 2021 plaats? Dan kun je wellicht met de verkoper afspreken dat nog dit jaar de overdracht wordt rond gemaakt. Als je een pand of perceel grond op het oog hebt, maar de financiering nog niet rond hebt, dan kun je er ook voor kiezen om dit jaar nog eigenaar te worden maar met de mogelijkheid het terug te draaien. De verkoper blijft bij deze constructie waarvoor een akte (door notarissen ook wel ‘Groninger akte’ genoemd) bij de notaris moet worden ondertekend, vaak in het pand zitten.

Netwerk Notarissen heeft alle situaties in kaart gebracht waarin er voordeel of nadeel is voor de overdrachtsbelasting. Ons kantoor is aangesloten bij Netwerk Notarissen zodat wij beschikken over deze informatie, waarmee we u goed kunnen adviseren wat te doen. 

5 augustus 2019

Waarom je nooit te jong bent voor een testament

Je bent eigenlijk nooit te jong voor een testament. In de praktijk is het wel zo dat mensen op leeftijd vaak om een andere reden een testament maken dan jongere mensen. Zij willen hun zaken goed achterlaten, terwijl voor jongere mensen het maken van een testament vaak gekoppeld is aan een gebeurtenis. Bijvoorbeeld omdat ze een huis kopen, gaan samenwonen of omdat er een kindje op komst is.

Wanneer moet je eigenlijk nog meer gaan nadenken over een testament? Voor jongere mensen zijn niet alleen hun belangrijke levensgebeurtenissen een reden om een testament te maken. Ook als iemand in hun omgeving op jonge leeftijd overlijdt, worden ze aan het denken gezet. Maar er is ook nog een andere reden. Veel jonge mensen hebben gescheiden ouders. Na zo’n scheiding kan het contact met een van de ouders zijn verwaterd of zelfs helemaal zijn verbroken. Wil je dan nog wel dat deze ouder aanspraak kan maken op je erfenis? Daarnaast kan de ouder met wie je een slechte relatie hebt, een nieuw gezin zijn begonnen. Die kinderen zijn dan je halfbroers en -zussen. Ook zij kunnen van je erven als je geen testament hebt of als je testament je halfbroers en -zussen niet van je erfenis uitsluit.

Heb je geen testament? Dan regelt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat zijn je kinderen en de partner met wie je bent getrouwd. Als je die nog niet hebt, dan gaat je erfenis naar je ouders, broers en zussen. En dus ook naar halfbroers en -zussen, ook al ken je die misschien niet eens. Door een testament te maken maak je zelf uit naar wie je erfenis gaat.

In deze gevallen is het belangrijk om een testament te maken:

  • Je koopt samen met je partner een huis. Als je niet getrouwd bent erft je partner niet van jou. Dat kun je wel regelen in een testament en deels ook in een samenlevingscontract.                         
  • Je krijgt kinderen. Als je niet getrouwd bent met je partner, dan is het belangrijk een testament te maken, want anders erven jouw kinderen wel van jou maar je partner erft niet van jou. In je testament kun je ook vastleggen wie er voor je kinderen zorgt als je er zelf niet meer bent en je kinderen nog geen 18 jaar zijn.    
  • Je hebt een bedrijf. In je testament regel je wie alles in goede banen leidt als je er niet meer bent.                      
  • Je wilt niet dat familie erft. Dan kun je in je testament vastleggen welk familielid niet van je mag erven.   
  • Je wilt regelen dat je niet meer online verder leeft als je offline bent overleden. In je testament kun je vastleggen wat er met je sociale-media-profielen moet gebeuren en kun je aangeven waar je nog tegoeden en dergelijke online hebt.                      
  • Je hebt huisdieren en je wilt dat ze na jouw overlijden goed terechtkomen. In je testament leg je vast wie er voor je huisdier(en) moet zorgen. Daarbij kun je ook de ‘gebruiksaanwijzing’ voor je dier vermelden, zodat degene die de zorg op zich neemt, weet wat er moet gebeuren.  

NotaMare Urk notarissen en adviseurs helpt je graag om je wensen op de juiste manier vast te leggen. Dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en kun je genieten van alles wat het leven je brengt!

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0527 681 430 of mail naar [email protected]

8 juli 2019

Geld in het bedrijf van je partner steken. Is dat een slimme zaak?

Stel, je partner start een eigen bedrijf en heeft een startkapitaal nodig. En jij hebt een leuke som geld op je spaarrekening en steunt daarmee graag de ondernemersplannen van je lief. Dan lijkt 1 + 1 = 2.

Ons advies is om eerst nog wel een paar goede afspraken te maken, voor je je spaargeld overmaakt.

Hoe geweldig het ook is als je je partner met jouw geld kunt helpen om een eigen bedrijf op te starten, het is ook het moment om daar goed en zakelijk naar te kijken. Een van de redenen daarvoor, schetsen we hieronder met een voorbeeld uit de praktijk.

Sabrina wil een sieradenshop beginnen. Haar vriend Tom is altijd spaarzaam geweest en heeft flink wat geld opzij gezet. Hij vindt het leuk dat hij met dat geld Sabrina kan ondersteunen. Helaas komt de sieradenshop niet van de grond. En even later loopt het ook niet zo lekker meer met de relatie van Sabrina en Tom. Tom wil zijn geld terug, maar Sabrina kan het bedrag niet terugbetalen. Al Tom’s geld is in de huur van de shop gaan zitten. Als ze uit elkaar gaan, zegt Sabrina dat Tom het geld niet terugkrijgt, omdat ze ervan uit is gegaan dat hij bewust een risicodragende investering deed in haar bedrijf. Tom stapt vervolgens naar de rechter om terugbetaling van het geld af te dwingen. Een slepende rechtszaak volgt.

Van de vervelende zaak tussen Sabrina en Tom kunnen we leren dat zakelijke voorwaarden en verwachtingen van tevoren goed moeten worden doorgesproken, ook al hou je nog zoveel van elkaar. En we leren dat afspraken die je maakt, moeten worden vastgelegd op papier. Want als het allemaal fout loopt, wil je niet dat je partner is 'vergeten' wat jullie hebben afgesproken.

NotaMare Urk notarissen en adviseurs helpt je graag met jullie zakelijke gesprekken en plannen. We leggen dan direct jullie afspraken vast in een samenlevingscontract of een ander juridisch goed contract, zodat jullie je daarover geen zorgen meer hoeven te maken. Het is veel leuker om bezig te zijn met ondernemen en van het nieuwe bedrijf een succes te maken!

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0527 681 430 of mail naar [email protected]

nieuws van netwerk notarissen

23 augustus 2024nieuws

In het Financieele dagblad: Als starter een hypotheek nemen bij je familie: de voor- en nadelen

Veel starters op de woningmarkt sluiten tegenwoordig een hypotheek af bij de familie. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen werkte mee aan een artikel in het Financieele Dagblad over...

lees verder >
22 augustus 2024nieuws

In de Margriet: ‘Mijn partner is terminaal, delen onze kinderen nog mee in de erfenis?’

In de Margriet geven drie experts op het gebied van erfrecht advies aan lezers. Deze week geeft Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, antwoord op de vraag: ‘Mijn...

lees verder >
19 augustus 2024nieuws

Video: meer erfenissen voor goede doelen

Uit het onderzoek van de Geven in Nederland 2024 blijkt dat Goede doelen steeds meer geld erven. En dat de komende jaren het totaal geërfde bedrag van de goede doelen...

lees verder >

de heer mr. A. Hoeksma (Albert)

Notaris

de heer mr. A. Hoeksma (Albert)
de heer mr. A. Hoeksma (Albert)
Albert Hoeksma (1970) is in 1994 afgestudeerd als fiscaal jurist aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2012 is hij benoemd tot notaris. Albert is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht, de overdracht van schepen en is tevens IT-notaris.

mevrouw mr. S.H.R. Boschma (Saskia)

Notaris

mevrouw mr. S.H.R. Boschma (Saskia)
mevrouw mr. S.H.R. Boschma (Saskia)
Saskia Boschma (1973) is in 1998 haar loopbaan begonnen. Haar specialisaties liggen vooral op het gebied van personen- en familierecht in combinatie met estate planning. Ondernemers hebben daarbij haar speciale aandacht. Binnen kantoor geeft zij leiding aan de familie- en estate planningspraktijk. Per 1 oktober 2018 is zij benoemd tot Notaris.

de heer mr. N.J. Visser (Niek)

Toegevoegd notaris

de heer mr. N.J. Visser (Niek)
de heer mr. N.J. Visser (Niek)

mevrouw mr. G. de Groote-van Essen (Gerlinda)

Kandidaat-notaris

mevrouw mr. G. de Groote-van Essen (Gerlinda)
mevrouw mr. G. de Groote-van Essen (Gerlinda)

mevrouw mr. M. de Boer-Buter (Marianne)

Kandidaat-notaris

mevrouw mr. M. de Boer-Buter (Marianne)
mevrouw mr. M. de Boer-Buter (Marianne)

mevrouw mr. T.H.C.F. Bos-Hoefnagel (Tine)

Kandidaat-notaris

mevrouw mr. T.H.C.F. Bos-Hoefnagel (Tine)
mevrouw mr. T.H.C.F. Bos-Hoefnagel (Tine)

mevrouw L.M. de Boer-Posthumus (Lisa)

Register notarisklerk

mevrouw L.M. de Boer-Posthumus (Lisa)

mevrouw M.C. van Altena-Abbekerk (Margreeth)

Notarieel medewerkster

mevrouw M.C. van Altena-Abbekerk (Margreeth)
mevrouw M.C. van Altena-Abbekerk (Margreeth)
Margreeth is sinds 1993 werkzaam in het notariaat en vanaf augustus 1998 bij ons op kantoor. Zij is begonnen als medewerkster onroerend goed en vanaf mei 2007 werkzaam als medewerkster ondernemingsrecht.

mevrouw J. Zoer-van de Berg (Janita)

Notarieel medewerkster

mevrouw J. Zoer-van de Berg (Janita)
mevrouw J. Zoer-van de Berg (Janita)
Janita is vanaf 2001 werkzaam bij ons op kantoor. Zij is werkzaam op de afdeling Ondernemingsrecht.

mevrouw T.T. Post (Terressa)

Notarieel medewerkster

mevrouw T.T. Post (Terressa)
mevrouw T.T. Post (Terressa)

mevrouw T.M. Brink (Thirza)

Receptioniste / notarieel medewerkster

mevrouw T.M. Brink (Thirza)

mevrouw A. de Vries-Roskam (Annegina)

Receptioniste / notarieel medewerkster

mevrouw A. de Vries-Roskam (Annegina)

mevrouw J.F. Visser-de Ruiter (Janet)

Notarieel medewerkster

mevrouw J.F. Visser-de Ruiter (Janet)
mevrouw J.F. Visser-de Ruiter (Janet)

mevrouw T. Brands-Koffeman (Terina)

Notarieel medewerkster

mevrouw T. Brands-Koffeman (Terina)

de heer L. Molenaar (Lukas)

Notarieel medewerker

de heer L. Molenaar (Lukas)
  • Notarieel medewerker

de heer C.J. de Frel (Cor)

Financieel administratief medewerker

de heer C.J. de Frel (Cor)
de heer C.J. de Frel (Cor)

NotaMare Urk notarissen en adviseurs

handelsregisternr: 52884228
btw nr: 8120.00.018.B.01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur
Op zaterdag op afspraak geopend.

Bezoekadres

Vlaak 6
8321 RV Urk

vraag stellen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.