Ik heb mijn huis verkocht, wanneer krijg ik mijn geld?

Ik heb mijn huis verkocht, wanneer krijg ik mijn geld?

Ik heb mijn huis verkocht, wanneer krijg ik mijn geld?

Gefeliciteerd, je huis is verkocht! De notaris zorgt ervoor dat alles juridisch geregeld wordt en dat de koper eigenaar wordt van jouw huis. Nadat je bij de notaris de akte hebt ondertekend, wordt deze geadministreerd bij het kadaster. Ook de betaling van de koopsom gaat via de notaris. De koper maakt de koopsom over op de rekening van het notariskantoor. De notaris doet na het ondertekenen van de akte nog een aantal checks voordat deze het geld kan doorbetalen aan de verkoper. Bijvoorbeeld: is de akte juist geadministreerd bij het kadaster? En: is er in de tussentijd beslag gelegd op het huis?

Als de notaris vaststelt dat alles goed is gegaan, dan betaalt hij de koopsom aan de verkoper door. In veel gevallen wordt met de koopprijs eerst de bank betaald voor de afbetaling van de hypotheek van de verkoper. Als het om een appartement gaat wordt uit de koopsom ook eerst de nog openstaande servicekosten e.d. aan de vereniging van eigenaars betaald. Alles wat daarna overblijft, is voor de verkoper. Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen.
Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.

Het kan ook zijn dat de koopprijs niet hoog genoeg is om de hypotheeklening van de bank af te betalen. Er blijft dan een restschuld over. In sommige gevallen kan je de restschuld meefinancieren bij de hypotheek voor je nieuwe huis. In andere gevallen moet je de restschuld betalen bij de verkoop. Je betaalt dit bedrag dan op de rekening van de notaris en de notaris betaalt dit door aan de bank. Dit moet bijvoorbeeld ook als je nog geld moet betalen aan de vereniging van eigenaars.

Op het betalingsoverzicht van de notaris dat je vóór de verkoop ontvangt, staat hoeveel geld er aan je wordt betaald, of hoeveel geld je nog moet bijbetalen bij de verkoop van je woning.

Waar moet je rekening mee houden bij de verkoop van je huis?

Vraag het de Netwerknotaris. Er is er altijd wel een bij je in de buurt.

direct notariële hulp