Welkom op de website van RensenSiemerink Netwerk Notarissen.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen is een laagdrempelig kantoor, gelegen in de gemeente Aalten in de Achterhoek. Wij zijn vooral werkzaam in Aalten en de omliggende plaatsen, waaronder Bredevoort, Dinxperlo en Varsseveld.

Bij ons bent u verzekerd van een gedegen en op maat gemaakt juridisch advies. Ondanks onze scherpe tarieven staan kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Wij denken met u mee en zorgen ervoor dat uw wensen correct worden vertaald in een akte.

Wij weten dat notariële aktes soms moeilijk leesbaar zijn. Omdat het belangrijk is dat u de inhoud van de akte goed begrijpt, besteden wij, voordat u tekent, veel zorg aan de uitleg van de akte.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen Aalten

nieuws van het notariskantoor

18 december 2023

Openingstijden Kerst en Oud en Nieuw

Eerste en Tweede Kerstdag zijn wij gesloten maar de 27e, 28e en 29e december staan wij "gewoon" voor u klaar.

1 Januari 2024 zijn wij ook gesloten maar vanaf de 2e zijn wij ook weer geopend zoals u van ons gewend bent.

Wij wensen u uiteraard ook gezellige feestdagen en gezond en mooi 2024!

Peter, Werner, Jan Hein, Henny, Ellen, Roy, Sjoukje, Lonneke, Christian, Janine, Rozanne, Romy, Thijmen, Femke, Luca, Joost, Aime en Monique 

31 oktober 2023

Vraag van een cliënt: De wet regelt toch alles, waarom moet ik een testament maken?

De wet regelt toch alles, waarom moet ik een testament maken?

Het klopt dat de wet regelt wie de erfgenamen zijn.

Ben je getrouwd of geregistreerd partner (let op: samenwoners met of zonder samenlevingsovereenkomst zijn geen geregistreerd partners) dan regelt de wet de basis:

Je bent elkaars erfgenaam. Zijn er kinderen dan erven die wel mee, maar de kinderen krijgen hun deel pas in handen na het overlijden van degene die als weduwnaar of weduwe achterblijft.

Waarom dan toch een testament maken? Nou bijvoorbeeld omdat je de zorg voor de kinderen wilt regelen door het benoemen van een voogd en een bewindvoerder. De voogd* zorgt voor de kinderen, en de bewindvoerder zorgt tot een leeftijd die jezelf bepaalt, dat het kind of de jongvolwassene begeleid wordt in financiële beslissingen.

Zeker als jullie een huis hebben is het vermogen dat naar de kinderen gaat vaak groter dan men denkt. De hypotheek wordt vaak door een verzekering (deels) afgelost, en vaak zal het huis verkocht worden.

Maar ook als je kinderen volwassen zijn kan het goed zijn om een testament te maken. De wet regelt, zoals we al vertelden, de basis maar geeft geen uitgebreide voorzieningen om erfbelasting te besparen of erfbelasting uit te stellen (betaal je die als weduwnaar of weduwe, of zeg je: ik schuif die zoveel mogelijk door tot na mijn overlijden).

Daarnaast regelt de wet ook niet dat in andere gevallen dan bij faillissement de erfdelen uitgekeerd mogen worden aan de kinderen. Denk hierbij aan het definitief naar een verzorgingshuis gaan door de weduwnaar of weduwe.

Ook als er geen kinderen zijn is het nadenken over je testament goed. De wet zegt inderdaad wie je erfgenamen zijn: heb je geen echtgenoot of kinderen zijn dan dat je ouders, broers en zusters (of de kinderen van overleden broers en zusters).

De vraag is alleen of je ook wil dat deze personen van je erven. Soms zijn er redenen om een of meer personen niet als erfgenaam te willen hebben, of heb je liever dat je nalatenschap naar een goed doel gaat.

Heeft dit artikel je aan het denken gezet en wil je graag meer weten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor. Wij nemen je persoonlijke situatie en wensen met je door en kijken samen met je of je een testament moet maken, en zo ja, wat dan de inhoud moet zijn.

Ook als je al een testament hebt kan het goed zijn om even te controleren of het nog past bij je huidige omstandigheden. Ook dan kun je een vrijblijvende afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

*wil je alleen voogdij regelen? Dan kan dat gratis door met je Digid de voogd door te geven aan het gezagsregister (rechtspraak.nl)


7 september 2023

Levenstestament, wat is het en wat regel je daarin?

Levenstestament

Wat nou als ik zelf geen beslissingen meer kan nemen? Door dementie of een andere nare ziekte, maar ook omdat ik bijvoorbeeld langere tijd in het buitenland moet blijven. Wie neemt dan de beslissingen voor mij?

Misverstand

Veel mensen denken dat een partner/echtgenoot of de kinderen dan voor hen kunnen en mogen beslissen maar dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld beslissingen over de verkoop van de woning mogen alleen worden genomen door beide partners/echtgenoten samen. Kunnen zij niet samen (meer) beslissen, of, als er één eigenaar is, kan hij of zij die beslissing niet nemen, dan moeten de naasten naar de rechter om een bewind aan te vragen.

Bewind

Een bewind wordt normaal gesproken ingesteld over het hele vermogen van degene die niet meer kan beslissen. Er wordt door de rechter een bewindvoerder benoemd die alle financiële beslissingen overneemt. Voor grotere beslissingen (op dit moment boven de € 1.500,00) heeft de bewindvoerder vooraf toestemming nodig van de kantonrechter, en de bewindvoerder moet jaarlijks rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter.

Geen bewind maar levenstestament

Met een levenstestament neem je het heft, en dus de regie, zelf in handen. In het levenstestament geef je zelf volmacht aan bijvoorbeeld je partner/echtgenoot of aan je kinderen om zaken voor je te regelen als je dat zelf niet meer kan (of wil). Voorwaarde is natuurlijk wel dat er ook een groot vertrouwen is in degene die je de volmacht geeft.

Wensen/kaders

Naast het zelf aanwijzen van een vertrouwenspersoon (en eventuele reserve vertrouwenspersonen) kun je ook instructies geven, dat kan door het vastleggen van specifieke wensen maar ook door algemener een richting aan te geven. Een voorbeeld is dat je kunt aangeven dat er geschonken mag worden aan kinderen en kleinkinderen waarbij een bedrag genoemd wordt of juist gezegd wordt dat dit mag naar “goeddunken” van de gevolmachtigde.

Wanneer gaat het levenstestament in?

Een levenstestament kan direct ingaan, maar je kunt ook bepalen dat het levenstestament pas in gaat in een specifieke situatie waarbij een verklaring van een arts nodig is.

Medische zaken rondom levenseinde

Uitgangspunt bij medische zaken rondom het levenseinde is dat dit zo persoonlijk is dat je dit zelf met je arts moet bespreken en dat de arts dit opneemt in het medisch dossier. In het levenstestament kun je wel je wensen hierover opnemen. Dit wordt vaak ook door naasten als positief ervaren omdat het een bevestiging van deze wensen is.

Zorg/behandeling

De vertrouwenspersoon krijgt ook volmacht om zorg te regelen met behandelaars en zorgverleners en kan aanwezig zijn bij gesprekken over behandeling en zorg. Ook het aanvragen van bijvoorbeeld een PGB kan op basis van een levenstestament.

Contact

Tot zover onze korte uitleg over wat een levenstestament is en doet. Graag leggen we meer uit in een persoonlijk gesprek waarbij we natuurlijk veel beter in kunnen gaan op specifieke vragen. Bij interesse in een persoonlijk gesprek zijn onze collega’s graag bereid een afspraak bij een (kandidaat) notaris in te plannen (0543) 47 44 68.


nieuws van netwerk notarissen

1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

mr. W.R.J. (Werner) Rensen

notaris

mr. W.R.J. (Werner) Rensen
mr. W.R.J. (Werner) Rensen
Notaris Rensen is tevens EPN Estate-planner en VASN Agrarisch specialist.

mr. P.J. (Peter) Siemerink

notaris

mr. P.J. (Peter) Siemerink

mr. J.H. (Jan Hein) van Hoogstraten

kandidaat-notaris

mr. J.H. (Jan Hein) van Hoogstraten

mr. M.R.H. (Monique) Goossens

kandidaat-notaris

mr. M.R.H. (Monique) Goossens

R. (Roy) van Dijk

notarieel professional onroerende zaken/ notarisklerk

R. (Roy) van Dijk

C.D. (Christian) Holtman

notarieel professional onroerende zaken

C.D. (Christian) Holtman

G.H. (Henny) Piek-Douma

notarieel professional familierecht en algemene notariële praktijk

G.H. (Henny) Piek-Douma
G.H. (Henny) Piek-Douma
  • notarieel professional familierecht en algemene notariële praktijk
  • [email protected]
  • 0543-47 44 68

E. (Ellen) Driessen-Assink

notarieel professional ondernemingsrecht

E. (Ellen) Driessen-Assink
E. (Ellen) Driessen-Assink

S. (Sjoukje) Aalbers

notarieel medewerkster algemene notariële praktijk

S. (Sjoukje) Aalbers

L. (Lonneke) Jansen-Lieber

notarieel professional familierecht

L. (Lonneke) Jansen-Lieber

R. (Romy) Rutgers LLB

notarieel jurist familierecht

R. (Romy) Rutgers LLB

R.E. (Rozanne) Freitas-Pennings

notarieel professional familierecht/receptioniste

R.E. (Rozanne) Freitas-Pennings

J.L.A. (Janine) Zwaal

receptioniste/telefoniste

J.L.A. (Janine) Zwaal

T. (Thijmen) Koster

junior notarieel medewerker

T. (Thijmen) Koster

F.P. (Femke) Waalderbos

receptioniste/telefoniste

F.P. (Femke) Waalderbos

L.R.A. (Luca) Eppink

werkstudent notarieel recht

L.R.A. (Luca) Eppink

J. (Joost) Kolkman

stagiair

J. (Joost) Kolkman

mr. W.J. (Wim) Brinkman

oud notaris

mr. W.J. (Wim) Brinkman
mr. W.J. (Wim) Brinkman
Wim Brinkman is sinds begin 2023 aan het genieten van zijn (pre)pensioen. U kunt geen afspraken meer bij hem laten inplannen maar de collega's vervangen hem graag. Per 15 september 2023 is Wim officieel met pensioen.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen Aalten

handelsregisternr: 09210904
btw nr: NL 80.93.07.443 B 01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:30 uur
Dinsdag08:30 - 17:30 uur
Woensdag08:30 - 17:30 uur
Donderdag08:30 - 17:30 uur
Vrijdag08:30 - 17:30 uur
Tussen 12.30 en 13.30 uur is ons kantoor gesloten.

Bezoekadres

Hofstraat 13
7121 DM Aalten

vraag stellen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

afspraak maken

Als je hieronder je gegevens invult nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de afspraak in te plannen.