Welkom op de website van RensenSiemerink Netwerk Notarissen.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen is een laagdrempelig kantoor, gelegen in de gemeente Aalten in de Achterhoek. Wij zijn vooral werkzaam in Aalten en de omliggende plaatsen, waaronder Bredevoort, Dinxperlo en Varsseveld.

Bij ons bent u verzekerd van een gedegen en op maat gemaakt juridisch advies. Ondanks onze scherpe tarieven staan kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Wij denken met u mee en zorgen ervoor dat uw wensen correct worden vertaald in een akte.

Wij weten dat notariële aktes soms moeilijk leesbaar zijn. Omdat het belangrijk is dat u de inhoud van de akte goed begrijpt, besteden wij, voordat u tekent, veel zorg aan de uitleg van de akte.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen Aalten

nieuws van het notariskantoor

7 september 2023

Levenstestament, wat is het en wat regel je daarin?

Levenstestament

Wat nou als ik zelf geen beslissingen meer kan nemen? Door dementie of een andere nare ziekte, maar ook omdat ik bijvoorbeeld langere tijd in het buitenland moet blijven. Wie neemt dan de beslissingen voor mij?

Misverstand

Veel mensen denken dat een partner/echtgenoot of de kinderen dan voor hen kunnen en mogen beslissen maar dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld beslissingen over de verkoop van de woning mogen alleen worden genomen door beide partners/echtgenoten samen. Kunnen zij niet samen (meer) beslissen, of, als er één eigenaar is, kan hij of zij die beslissing niet nemen, dan moeten de naasten naar de rechter om een bewind aan te vragen.

Bewind

Een bewind wordt normaal gesproken ingesteld over het hele vermogen van degene die niet meer kan beslissen. Er wordt door de rechter een bewindvoerder benoemd die alle financiële beslissingen overneemt. Voor grotere beslissingen (op dit moment boven de € 1.500,00) heeft de bewindvoerder vooraf toestemming nodig van de kantonrechter, en de bewindvoerder moet jaarlijks rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter.

Geen bewind maar levenstestament

Met een levenstestament neem je het heft, en dus de regie, zelf in handen. In het levenstestament geef je zelf volmacht aan bijvoorbeeld je partner/echtgenoot of aan je kinderen om zaken voor je te regelen als je dat zelf niet meer kan (of wil). Voorwaarde is natuurlijk wel dat er ook een groot vertrouwen is in degene die je de volmacht geeft.

Wensen/kaders

Naast het zelf aanwijzen van een vertrouwenspersoon (en eventuele reserve vertrouwenspersonen) kun je ook instructies geven, dat kan door het vastleggen van specifieke wensen maar ook door algemener een richting aan te geven. Een voorbeeld is dat je kunt aangeven dat er geschonken mag worden aan kinderen en kleinkinderen waarbij een bedrag genoemd wordt of juist gezegd wordt dat dit mag naar “goeddunken” van de gevolmachtigde.

Wanneer gaat het levenstestament in?

Een levenstestament kan direct ingaan, maar je kunt ook bepalen dat het levenstestament pas in gaat in een specifieke situatie waarbij een verklaring van een arts nodig is.

Medische zaken rondom levenseinde

Uitgangspunt bij medische zaken rondom het levenseinde is dat dit zo persoonlijk is dat je dit zelf met je arts moet bespreken en dat de arts dit opneemt in het medisch dossier. In het levenstestament kun je wel je wensen hierover opnemen. Dit wordt vaak ook door naasten als positief ervaren omdat het een bevestiging van deze wensen is.

Zorg/behandeling

De vertrouwenspersoon krijgt ook volmacht om zorg te regelen met behandelaars en zorgverleners en kan aanwezig zijn bij gesprekken over behandeling en zorg. Ook het aanvragen van bijvoorbeeld een PGB kan op basis van een levenstestament.

Contact

Tot zover onze korte uitleg over wat een levenstestament is en doet. Graag leggen we meer uit in een persoonlijk gesprek waarbij we natuurlijk veel beter in kunnen gaan op specifieke vragen. Bij interesse in een persoonlijk gesprek zijn onze collega’s graag bereid een afspraak bij een (kandidaat) notaris in te plannen (0543) 47 44 68.


5 september 2023

Vraag van een cliënt: Wat is een BEM clausule?

Soms komen we vragen tegen waarvan het antwoord ook interessant kan zijn voor anderen.


De vraag van vandaag is de volgende:


Mijn minderjarige kind heeft geërfd van een familielid en de kantonrechter heeft bepaald dat dit geld naar een rekening moet met een BEM clausule. Maar wat is een rekening met een BEM clausule?


Een BEM clausule is een eigenlijk een aantekening die de bank maakt bij de rekening van het kind. Bij een "normale" rekening van een kind mag het kind daar zelf over beslissen of, met toestemming van de ouder.


Een BEM clausule (Belegging, Erfenis en andere gelden Minderjarigen) is verplicht bij verkrijgingen vanaf € 700,00. In dat geval kan alleen door de wettelijk vertegenwoordiger (meestal de ouder) met toestemming van de kantonrechter geld worden opgenomen van die rekening.  Er is dus aanvullende toestemming nodig van de kantonrechter ook als je als ouder geld wil opnemen.


De BEM clausule vervalt automatisch zodra het kind meerderjarig is.


Voor meer informatie zie https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/paginas/bem-clausule.aspx#:~:text=Een%20bankrekening%20met%20een%20BEM,kind%2018%20jaar%20oud%20wordt.

6 juli 2023

Zomervakantie 2023

Vrijdag 7 juli 2023 begint de schoolvakantie.  Het team van Rensen Siemerink Netwerk Notarissen wenst iedereen een heerlijke vakantie. 


Tijdens de schoolvakantie is ons kantoor gewoon geopend maar het kan zijn dat u iets langer moet wachten dan u van ons gewend bent omdat ook wij (deels) vakantie hebben. Wij hopen op uw begrip. Een mooie zomer gewenst!

nieuws van netwerk notarissen

27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >

mr. W.R.J. (Werner) Rensen

notaris

mr. W.R.J. (Werner) Rensen
mr. W.R.J. (Werner) Rensen
Notaris Rensen is tevens EPN Estate-planner en VASN Agrarisch specialist.

mr. P.J. (Peter) Siemerink

notaris

mr. P.J. (Peter) Siemerink

mr. J.H. (Jan Hein) van Hoogstraten

kandidaat-notaris

mr. J.H. (Jan Hein) van Hoogstraten

mr. M.R.H. (Monique) Goossens

kandidaat-notaris

mr. M.R.H. (Monique) Goossens

R. (Roy) van Dijk

notarieel professional onroerende zaken/ notarisklerk

R. (Roy) van Dijk

C.D. (Christian) Holtman

notarieel professional onroerende zaken

C.D. (Christian) Holtman

G.H. (Henny) Piek-Douma

notarieel medewerkster familierecht en algemene notariële praktijk

G.H. (Henny) Piek-Douma
G.H. (Henny) Piek-Douma
  • notarieel medewerkster familierecht en algemene notariële praktijk
  • [email protected]
  • 0543-47 44 68

E. (Ellen) Driessen-Assink

notarieel professional ondernemingsrecht

E. (Ellen) Driessen-Assink
E. (Ellen) Driessen-Assink

S. (Sjoukje) Aalbers

notarieel medewerkster onroerende zaken en algemene notariële praktijk

S. (Sjoukje) Aalbers
  • notarieel medewerkster onroerende zaken en algemene notariële praktijk
  • [email protected]
  • 0543-47 44 68

L. (Lonneke) Lieber

notarieel professional familierecht

L. (Lonneke) Lieber

R. (Romy) Rutgers LLB

notarieel jurist familierecht

R. (Romy) Rutgers LLB

R.E. (Rozanne) Freitas-Pennings

notarieel medewerkster familierecht/receptioniste

R.E. (Rozanne) Freitas-Pennings

J.L.A. (Janine) Zwaal

receptioniste/telefoniste

J.L.A. (Janine) Zwaal

T. (Thijmen) Koster

junior notarieel medewerker

T. (Thijmen) Koster

F.P. (Femke) Waalderbos

receptioniste/telefoniste

F.P. (Femke) Waalderbos

K. (Kaya) de Graaf

junior notarieel medewerker/stagiaire

K. (Kaya) de Graaf

L.R.A. (Luca) Eppink

werkstudent notarieel recht

L.R.A. (Luca) Eppink

mr. W.J. (Wim) Brinkman

oud notaris

mr. W.J. (Wim) Brinkman
mr. W.J. (Wim) Brinkman
Wim Brinkman is sinds begin dit jaar aan het genieten van zijn (pre)pensioen. U kunt geen afspraken meer bij hem laten inplannen maar de collega's vervangen hem graag.

RensenSiemerink Netwerk Notarissen Aalten

handelsregisternr: 09210904
btw nr: NL 80.93.07.443 B 01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:30 uur
Dinsdag08:30 - 17:30 uur
Woensdag08:30 - 17:30 uur
Donderdag08:30 - 17:30 uur
Vrijdag08:30 - 17:30 uur
Tussen 12.30 en 13.30 uur is ons kantoor gesloten.

Bezoekadres

Hofstraat 13
7121 DM Aalten

vraag stellen

Je kunt hieronder je gegevens en je vraag invullen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

afspraak maken

Als je hieronder je gegevens invult nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de afspraak in te plannen.