Scheiden, hoe gaat dat?

16 september 2016nieuws

Als je getrouwd bent…

Dan loopt een scheidingproces op hoofdlijnen als volgt:

1. Je spreekt naar elkaar uit dat je gaat scheiden want je bent er allebei zeker van jullie relatie niet meer te lijmen is. In de praktijk zien we vaak dat de scheiding juridisch gezien al in gang wordt gezet terwijl nog niet beide partners eraan toe zijn. Later in het scheidingsproces kan dit voor problemen zorgen.

2. Voordat je afspraken gaat maken over de scheiding, is het goed dat je weet hoe het financieel zit. Dat betekent dus: alle financiële gegevens verzamelen. Over je huis, hypotheek, bankrekeningen, polissen, pensioenen etc.

3. De afspraken die je maakt, worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Een Netwerknotaris of een advocaat kan jullie afspraken juridisch juist opschrijven in een echtscheidingsconvenant. Voordat het zo ver is, overleg je samen hoe je het wilt regelen. Er moeten tevoren vaak nog allerlei zaken worden uitgezocht. Bijvoorbeeld het huis en het bedrijf moeten worden getaxeerd. Of er moeten berekeningen voor de alimentatie worden gemaakt.

4. Als jullie kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar, dan moet er ook een ouderschapsplan worden gemaakt. Dat kan de Netwerknotaris of een advocaat ook voor jullie regelen. In het ouderschapsplan worden al jullie afspraken over de kinderen vastgelegd.

5. Een advocaat dient het bij de rechtbank het echtscheidingsverzoek in. Het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan gaan als bijlagen mee. Als jullie geen conflictpunten hebben, dan kan het zo zijn dat de rechter zonder een zitting waarvoor jullie worden opgeroepen, de scheiding uitspreekt. De scheiding wordt vervolgens ingeschreven bij de gemeente zodat je weer officieel ‘ongehuwd’ bent.

6. Je gaat je toekomst juridisch vastleggen als dat nodig is: dit kan ook al eerder worden geregeld. Bijvoorbeeld omdat je ex nog in je testament staat of omdat je wilt voorkomen dat je ex via de kinderen van je erft. Of omdat je afspraken met je nieuwe partner wilt laten vastleggen.

Als je ervoor kiest om ieder een eigen advocaat te nemen dan verloopt het scheidingsproces zoals hier geschetst wat anders. 

Als je ongetrouwd samenwoont/samenwoonde

1. Je spreekt naar elkaar uit dat je uit elkaar gaat want je bent er allebei zeker van jullie relatie niet meer te lijmen is. In de praktijk zien we vaak dat de scheiding juridisch gezien al in gang wordt gezet terwijl nog niet beide partners eraan toe zijn. Later in het scheidingsproces kan dit voor problemen zorgen.

2. Heb je een samenlevingscontract? Dan lees je daarin wat je moet doen om het samenlevingscontract te ontbinden. Als je geen samenlevingscontract hebt en je wilt niet meer als samenwonend worden aangemerkt, dan kun je het beste je uitschrijven bij de gemeente van het adres waar je nu samen op bent ingeschreven.

3. Als je samen eigenaar bent van bijvoorbeeld een huis of samen spullen hebt aangeschaft, dan maak je hier afspraken over. Deze kun je door een Netwerknotaris laten vastleggen in een scheidingsconvenant. Het is ook belangrijk om zaken als pensioen en polissen van levensverzekering te regelen: staat je ex daar nog als begunstigde geregistreerd?
Als jullie kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar, dan moet er ook een ouderschapsplan worden gemaakt. Dat kan de Netwerknotaris ook voor jullie regelen. In het ouderschapsplan worden al jullie afspraken over de kinderen vastgelegd.

4. Je gaat je toekomst juridisch vastleggen als dat nodig is: dit kan ook al eerder worden geregeld. Bijvoorbeeld omdat je ex nog in je testament staat of omdat je wilt voorkomen dat je ex via de kinderen van je erft. Of omdat je afspraken met je nieuwe partner wilt laten vastleggen.

verder in het nieuws

13 februari 2018nieuws

Liefde op Valentijnsdag gevonden! Maar hoe ga je nu verder?

Als je de ware liefde hebt gevonden heb je nog heel wat te kiezen. Want hoe ga je verder op de manier die het beste bij jullie past? Er zijn...

lees verder >
12 februari 2018nieuws

Netwerk Notarissen komt met donorclausule i.v.m. nieuwe donorwet

Netwerk Notarissen bereiden zich voor op de nieuwe wet over donorregistratie. Op dinsdag 13 februari a.s. wordt in de Eerste Kamer over deze wet gestemd. Als de wet wordt aangenomen...

lees verder >
12 februari 2018nieuws

Netwerk Notarissen komt met donorclausule in verband met nieuwe donorwet

Op dinsdag 13 februari a.s. wordt in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet gestemd. Netwerk Notarissen heeft voor de nieuwe donorwet een donorclausule ontwikkeld die kan worden opgenomen in...

lees verder >