Trouw je met een ondernemer? Dan trouw je ook met zijn bedrijf.

19 september 2016nieuws

Richard en Marianne gaan binnenkort trouwen. Marianne heeft een baan en Richard is ondernemer met een eenmanszaak. Binnenkort wil Richard echter zijn bedrijf omzetten naar een bv. En ook wil hij nieuwe investeringen doen en fors uitbreiden.

Richard vindt eigenlijk dat huwelijkse voorwaarden voor hen niet nodig zijn als de bv is opgericht. Hun Netwerknotaris adviseert het stel daar nog eens goed over na te denken.

De belangrijkste redenen voor huwelijkse voorwaarden zijn nog belangrijker voor ondernemers

Stel dat ondernemer Richard inderdaad schulden maakt en Richard en Marianne zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, dan kan de hele gemeenschap door de schuldeisers worden aangesproken.
Als het misgaat, gaan Richard en Marianne dus samen ‘de boot in’. Want ook het vermogen van Marianne wordt in het faillissement betrokken.
Als ze kiezen voor huwelijkse voorwaarden blijven hun vermogens wel gescheiden. Ook als het bedrijf van Richard failliet gaat, wordt het vermogen van Marianne hier niet bij betrokken.

De nieuwe bv van Richard biedt maar beperkte bescherming

De bescherming die de bv van Richard biedt is niet oneindig. Bovendien staat hij met zijn hele privé-vermogen nog steeds garant voor de bv.
Ook kan Richard hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de bv. Huwelijkse voorwaarden kun je zien als een extra bescherming tegen eventuele schuldeisers.

Er zijn nog meer redenen voor Richard en Marianne om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden

Als Richard en Marianne in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan moeten ze bij een echtscheiding de waarde van het bedrijf delen. Want dan hebben ze allebei recht op de helft van de gemeenschap van goederen.
Dat zijn overigens niet alleen de bezittingen en de schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, maar ook alles dat ze vóór het huwelijk al bezaten.
In hun huwelijkse voorwaarden kunnen ze hier rekening mee houden en bijvoorbeeld het bedrijf van Richard buiten de gemeenschap van goederen houden. Het is voor Richard immers van groot belang dat het bedrijf niet wordt verzwakt en de continuïteit geen gevaar loopt. Ook bij een echtscheiding.

En dan is er nog het pensioen…

De pensioenregeling van een ondernemer is vaak ingewikkeld. Ook dat van Richard. Het wordt nog ingewikkelder als bij een scheiding Richard en Marianne het pensioen met elkaar moet gaan delen. Daarom is een op-maat-gemaakte pensioenregeling voor ondernemer Richard én zijn partner Marianne belangrijk. Ook dit kan geregeld worden in hun huwelijkse voorwaarden.

Richard en Marianne gaan vóór hun huwelijksdag toch nog even praten met hun Netwerknotaris.

verder in het nieuws

15 augustus 2018nieuws

Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

Als jij en een aantal anderen geld willen ophalen voor een lokaal goed doel dan loop je tegen verschillende zaken aan. Je hebt een vorm nodig om het en een...

lees verder >
12 oktober 2015nieuws

Exclusief bij je Netwerknotaris: Een socialemediaclausule© in je huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden zijn een waardevolle houvast tijdens je huwelijk, maar ook als je gaat scheiden. Je wilt dan het liefst probleemloos uit elkaar, in het echte leven, maar ook online....

lees verder >
9 augustus 2018nieuws

Meer mensen in donorregister, maar meer nee-zeggers

Het CBS heeft vandaag cijfers gepubliceerd over het donorregister. Het aantal personen dat zich in het register heeft laten registreren is gestegen. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot...

lees verder >