Prinsjesdag 2021: dit zijn de belastingplannen voor 2022

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2022 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten, kunnen ze worden aangepast.

eigen woning van partners (inkomstenbelasting)

Als partners samen een woning kopen, kunnen zij te maken krijgen met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Bijvoorbeeld als een van hen eerder een woning heeft verkocht met winst. Of als een van hen een aflossingsvrije hypotheekschuld heeft, die wordt ‘meegenomen’ naar de volgende woning. Er ligt nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarin de beperking van de hypotheekrenteaftrek in een aantal situaties wordt recht getrokken. Dat is goed nieuws, al blijft de eigen woning in de inkomstenbelasting erg ingewikkeld.

overdrachtsbelasting

Sinds 2021 gelden er nieuwe percentages voor de overdrachtsbelasting:


  • 0% voor starters die een woning kopen om zelf in te gaan wonen

  • 2% voor degenen die een woning kopen om er zelf in te gaan wonen, maar die geen starter (meer) zijn

  • 8% voor alle overige aankopen, zoals vakantiewoningen en bedrijfspanden.

Stel dat je een woning koopt en je bij het zetten van je handtekening onder het koopcontract van plan bent om in de woning te gaan wonen. Maar dat dit later verandert. Bijvoorbeeld omdat je een baan krijgt aangeboden in het buitenland. Of omdat je de woning met je partner samen hebt gekocht en jullie uit elkaar gaan, waardoor het op het moment dat je bij de notaris komt duidelijk is dat je niet zelf in de woning gaat wonen. In de wet wordt opgenomen dat je bij een ‘onvoorziene omstandigheid’ niet ineens 8% aan overdrachtsbelasting voor de kiezen krijgt (maar 0% of 2% waarmee je in eerste instantie rekening had gehouden).

overige belastingplannen

inkomstenbelasting box 1

De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd met € 360, wat nadelig is voor ZZP'ers. Deze aftrek is voor ZZP’ers interessant, omdat hiermee het inkomen in box 1 wordt verlaagd waardoor er minder belasting wordt betaald.

aandelenoptieregeling (loonbelasting)

Er komt een nieuwe regeling voor werkgevers die hun medewerkers willen betalen in de vorm van aandelen. Nieuw is kort gezegd dat pas loonbelasting hoeft te worden betaald op het moment dat de werknemer de aandelen mag verkopen aan een ander (zodat er ook geld is om de belasting te betalen). Maar de werknemer mag er ook voor kiezen dat al belasting wordt betaald als hem de aandelen worden toegekend. Met de notaris wordt vastgelegd wat precies de voorwaarden zijn, bijvoorbeeld wanneer en aan wie de werknemer de aandelen mag verkopen.

vennootschapsbelasting

Dit is de belasting die een bedrijf (bijvoorbeeld een B.V.) moet betalen over de winst. Voor winst tot € 245.000 geldt in 2021 een percentage van 15%. Voorgesteld wordt om deze ‘schijf’ te verhogen tot € 395.000. Daarboven geldt het percentage van 25%. Als een directeur-grootaandeelhouder de winst wil uitkeren naar privé moet hierover in 2021 26,9% inkomstenbelasting worden betaald. Dit blijft in 2022 hetzelfde.

overzicht maatregelen

Een overzicht van alle maatregelen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. De plannen worden de komende periode in de Eerste en Tweede Kamer besproken, het kan dus zijn dat de precieze uitvoering van de gepresenteerde plannen anders uitpakt.

belastingvrij schenken

In het jaar 2021 geldt dat de jaarlijkse vrijstelling voor een schenking met € 1.000 is verhoogd. Hierover is al bekend dat deze verhoging eenmalig was en niet terugkeert in het jaar 2022.

Prinsjesdag 2021: dit zijn de belastingplannen voor 2022

verder in het nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?
27 september 2023nieuws

Video: Heeft de overleden verdachte nog recht op de erfenis?

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024
19 september 2023nieuws

Prinsjesdag 2023: dit zijn de belastingplannen voor 2024

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?
26 juli 2023nieuws

In de Margriet: waar moet je rekening mee houden als je aan je kinderen schenkt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet  als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over het schenken...

lees verder >
direct notariële hulp