Prinsjesdag 2020: dit zijn de belastingplannen voor 2021

15 september 2020nieuws

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2021 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht.

Overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt afgeschaft. Nu betaal je als koper (als het huis kosten koper wordt gekocht) nog 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van een woning. Dit wordt 0% voor starters.

Verder wordt het tarief voor de overdrachtsbelasting voor niet-woningen (percelen grond, vakantiehuizen, kantoren, winkelpanden, etc.) verhoogd naar 8%. Dit is nu nog 6%.

Beleggers die bijvoorbeeld huizen opknappen en verhuren, gaan vanaf 1 januari 2021 dus ook meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8%. Zij gaan immers niet zelf in de woning wonen. Het Kabinet hoopt op die manier starters op de woningmarkt te helpen met het aanschaffen van een eerste woning.

In dit schema van de overheid zie je het voorstel van het kabinet voor de aanpassing van de overdrachtsbelasting die voor de komende vijf jaar zou moeten gaan gelden. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met deze aanpassing.

Aanpassing box 3

Het kabinet wil spaarders tegemoet komen door de huidige vrijstelling te verhogen van €30.846 naar €50.000 per persoon in 2021. Heb je een fiscale partner dan is de vrijstelling dus €100.000.

Overige belastingplannen

inkomstenbelasting box 1

Hiermee heb je te maken als je in loondienst bent of als je zzp-er bent. In 2021 ga je minder belasting betalen. Het tarief van de eerste schijf wordt verlaagd (van 37,35% naar 37,10%). Het tarief in de tweede schijf blijft hetzelfde (49,5%). Verder wordt de arbeidskorting verhoogd waardoor er over een lager bedrag inkomstenbelasting wordt berekend. De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd, wat nadelig is voor zzp-ers.

vennootschapsbelasting

Dit is de belasting die een bedrijf (bijvoorbeeld een B.V.) moet betalen over de winst. Voor winsten voor winsten tot € 245.000 wordt voorgesteld het tarief te verlagen naar 15%.


wonen in een huurwoning

Woningcorporaties moeten de huren gaan verlagen, als het aan het kabinet ligt. Ze worden daarvoor gecompenseerd door een belastingverlaging. Particuliere verhuurders zijn niet verplicht om de huren te verlagen.


Een overzicht van alle maatregelen kan je vinden op de website van de Rijksoverheid. De plannen worden de komende periode in de Eerste en Tweede Kamer besproken, het kan dus zijn dat de precieze uitvoering van de gepresenteerde plannen anders uitpakt. 

verder in het nieuws

23 juli 2021nieuws

Belastingvrij schenken voor de eigen woning onder de loep

Iedere Nederlander kan ruim 100.000 euro belastingvrij schenken aan een ander. Degene die de schenking krijgt, de begunstigde, moet dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door er een...

lees verder >
14 mei 2021nieuws

Gezien in Max Meldpunt: een recreatiewoning met zorgen. Maar het kan gelukkig anders.

Nu de zomer nadert en we door de pandemie ontdekken hoe fijn Nederland als vakantieland kan zijn, is het kopen van een chalet op een vakantiepark voor veel Nederlanders een...

lees verder >
19 april 2021nieuws

Er komt een wetswijziging voor erfbelasting voor weeskinderen

In november 2020 maakte het tv-programma Kassa in samenwerking met Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen een item over Linda, die toen terminaal ziek was, en haar 13-jarige zoon...

lees verder >
direct notariële hulp