Prinsjesdag 2019

18 september 2019nieuws

Op ‘Prinsjesdag’ is de troonrede voorgelezen en zijn de Miljoenennota en het Belastingplan 2020 gepresenteerd. We hebben een aantal highlights voor je op een rij gezet.

Hoger tarief voor de overdrachtsbelasting (maar niet voor woningen)

Als je een woning koopt moet je hierover 2% overdrachtsbelasting betalen als je die woning ‘kosten koper’ hebt gekocht. Als het niet om een woning gaat maar bijvoorbeeld om een bedrijfspand, dan geldt een tarief van 6%. Het kabinet stelt voor dit tarief vanaf 1 januari 2021 te verhogen naar 7%.

Voor woningen verandert er vooralsnog niets. Wel is al eerder aangekondigd dat nog wordt onderzocht of starters op de woningmarkt geholpen kunnen worden met een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Versnelde invoering tweeschijvenstelsel

Vanaf 2020 zijn er nog maar twee ‘belastingschijven’ voor de inkomstenbelasting (box 1). Hiermee heb je te maken als je in loondienst bent. Maar bijvoorbeeld ook als je zzp-er bent. Eigenlijk zou dit nieuwe stelsel pas in 2021 ingaan. Door de versnelde invoering wordt het maximale tarief voor de inkomstenbelasting in 2020 verlaagd naar 49,5%.

Tarief vennootschapsbelasting

De eerder aangekondigde verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door. Dit is de belasting die bijvoorbeeld een bv moet betalen over de winst die wordt gemaakt. Voor winsten boven € 200.000 blijft het tarief in 2020 hetzelfde (25%).

Het lage tarief van de vennootschapsbelasting geldt voor winsten tot € 200.000 en dit tarief wordt in 2020 wel verlaagd (van 19% naar 16,5%).

Wil je een overzicht van álle maatregelen? Je leest ze op de website van de Rijksoverheid. De plannen worden de komende tijd in de Tweede en Eerste Kamer besproken. Daarom is het nog niet zeker of de plannen zoals die zijn gepresenteerd ook precies zo worden ingevoerd.

verder in het nieuws

16 maart 2020nieuws

Dienstverlening aangesloten notariskantoren tijdens periode van beperkende maatregelen

De bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren proberen hun cliënten zo goed mogelijk van dienst te zijn in deze periode waarin beperkingen gelden vanwege het COVID 19-virus (coronavirus). Wij verzoeken cliënten...

lees verder >
3 maart 2020nieuws

Accepteer jij blindelings de erfenis van je ouders?

Zonder meer de erfenis van je ouders aanvaarden is niet verstandig. Dat was de boodschap van twee experts en een ervaringsdeskundige in het magazine Persoonlijk van het Financieele Dagblad van...

lees verder >
4 februari 2020nieuws

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder automatisch het gezag over het kind. Gezag is dat je als ouder de plicht én het recht hebt om...

lees verder >
direct notariële hulp