Prinsjesdag 2019

18 september 2019nieuws

Op ‘Prinsjesdag’ is de troonrede voorgelezen en zijn de Miljoenennota en het Belastingplan 2020 gepresenteerd. We hebben een aantal highlights voor je op een rij gezet.

Hoger tarief voor de overdrachtsbelasting (maar niet voor woningen)

Als je een woning koopt moet je hierover 2% overdrachtsbelasting betalen als je die woning ‘kosten koper’ hebt gekocht. Als het niet om een woning gaat maar bijvoorbeeld om een bedrijfspand, dan geldt een tarief van 6%. Het kabinet stelt voor dit tarief vanaf 1 januari 2021 te verhogen naar 7%.

Voor woningen verandert er vooralsnog niets. Wel is al eerder aangekondigd dat nog wordt onderzocht of starters op de woningmarkt geholpen kunnen worden met een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Versnelde invoering tweeschijvenstelsel

Vanaf 2020 zijn er nog maar twee ‘belastingschijven’ voor de inkomstenbelasting (box 1). Hiermee heb je te maken als je in loondienst bent. Maar bijvoorbeeld ook als je zzp-er bent. Eigenlijk zou dit nieuwe stelsel pas in 2021 ingaan. Door de versnelde invoering wordt het maximale tarief voor de inkomstenbelasting in 2020 verlaagd naar 49,5%.

Tarief vennootschapsbelasting

De eerder aangekondigde verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door. Dit is de belasting die bijvoorbeeld een bv moet betalen over de winst die wordt gemaakt. Voor winsten boven € 200.000 blijft het tarief in 2020 hetzelfde (25%).

Het lage tarief van de vennootschapsbelasting geldt voor winsten tot € 200.000 en dit tarief wordt in 2020 wel verlaagd (van 19% naar 16,5%).

Wil je een overzicht van álle maatregelen? Je leest ze op de website van de Rijksoverheid. De plannen worden de komende tijd in de Tweede en Eerste Kamer besproken. Daarom is het nog niet zeker of de plannen zoals die zijn gepresenteerd ook precies zo worden ingevoerd.

verder in het nieuws

16 januari 2020nieuws

Dit gaat er in 2020 veranderen!

Voor paren die scheiden na 1 januari 2020 wordt de duur van partneralimentatie verkort. De nieuwe hoofdregel is dat de alimentatieduur gelijk is aan de helft van de duur van...

lees verder >
22 oktober 2019nieuws

Met donorclausule neem je het heft in eigen hand

Deze week werd bekend dat in 2019 in 20% van de gevallen niet werd overgegaan met orgaandonatie ondanks de wens van de overledene. De nabestaanden stemden namelijk in die gevallen...

lees verder >
26 september 2019nieuws

Terugkijktip: 70% van de Nederlanders heeft niets geregeld voor digitale erfenis

70% van de Nederlanders heeft niets geregeld als het gaat om hun digitale erfenis. Heb jij wel eens nagedacht wat er moet gebeuren met jouw sociale media accounts nadat je...

lees verder >