Notariskantoor Oude Engberinkheeft meerdere kantoren

Column

Trouwen zoals je ouders het deden is bijna voorbij

Er zijn meerdere manieren om je relatie officieel te maken, trouwen is daar één van. Heb je trouwplannen? Dan maakt het financieel gezien heel wat uit of je dat nog dit jaar doet of in 2018. Zoals je ouders, grootouders en overgrootouders trouwden, is namelijk vanaf 1 januari 2018 voorbij. Dan komen er nieuwe huwelijksregels.

Financieel

Als je gaat trouwen, verandert er financieel heel wat tussen jullie. Hoe ver die financiële gevolgen gaan, kun je zelf kiezen. Dit doe je door bij de notaris huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen voordat je trouwt. Samen bepaal je dan wat je wel en wat je niet wilt delen. Ongeveer 25% van de koppels kiest voor huwelijkse voorwaarden. Zij doen dat bijvoorbeeld omdat ze flexibel willen zijn naar de toekomst toe of zij willen vastleggen wat hun eigen spullen zijn en moet blijven. Of omdat ze een bedrijf hebben of financieel hetzelfde willen verdergaan als toen ze ongetrouwd samenwonend waren.

Fifty fifty

Kies je niet voor huwelijkse voorwaarden, dan is het de wet die bepaalt wat je wel en niet samen deelt. Vanaf 1838 hebben we in Nederland de algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent bij een scheiding dat je alle bezittingen en schulden fifty fifty deelt. Daarin komt vanaf 1 januari 2018 verandering. Vanaf die datum is er de beperkte gemeenschap van goederen en deel je bij een scheiding niet meer alle bezittingen en schulden fify fifty.

Trouwen vóór 1 januari 2018

Als je voor 1 januari 2018 gaat trouwen en je maakt geen huwelijkse voorwaarden, dan trouw je in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat je bij scheiding alle bezittingen en schulden, die je ieder apart of samen hebt, fifty fifty deelt. Je moet dan dus ook je geld en spullen delen die je vóór het huwelijk zelf al had. Maar ook een studieschuld die een van jullie beiden heeft, moet bij scheiding voor de helft ook door de ander afgelost. Wat je niet deelt bij een scheiding zijn erfenissen en schenkingen waarvan de gever heeft vastgelegd dat deze bij een scheiding niet gedeeld hoeft te worden. Als dat niet is gebeurd, deel je ook een erfenis of schenking als je gaat scheiden. Als de algehele gemeenschap van goederen je aanspreekt, moet je trouwen voor 1 januari 2018: je krijgt dan automatisch de algehele gemeenschap van goederen. Als je na 1 januari 2018 trouwt, kun je algehele gemeenschap van goederen laten vastleggen bij de notaris.

Trouwen na 1 januari 2018

Als je na 1 januari 2018 gaat trouwen en je maakt geen huwelijkse voorwaarden, dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen deel je dan niet bij een scheiding. Het maakt daarbij niet uit of je die vóór of tijdens het huwelijk hebt gekregen. Bij een scheiding deel je wel fifty fifty het inkomen en vermogen dat je tijdens het huwelijk krijgt en de schulden die je tijdens het huwelijk aangaat. Denk bijvoorbeeld aan een creditcardschuld of een lening die je afsluit. Ook deel je fifty fifty de bezittingen en de schulden die jullie vóór het huwelijk al samen hadden, zoals een huis dat jullie samen hebben gekocht.

Wat past bij jullie?

Via www.trouwenengeldtest.nl kunnen jullie uittesten wat het beste bij jullie past: algehele gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen, of misschien huwelijkse voorwaarden. Je kunt bij ons ook een afspraak maken voor een trouwen&geld-consult: de notaris zoekt dan samen met jullie (verder) uit wat het beste bij jullie past.

Notariskantoor Oude Engberink

handelsregisternr: 65760255
btw nr: NL8562.48.514.B.01

Openingstijden

Maandag08:15 - 16:45 uur
Dinsdag08:15 - 16:45 uur
Woensdag08:15 - 16:45 uur
Donderdag08:15 - 20:00 uur
Vrijdag08:15 - 16:45 uur
Op donderdagavond zijn we alleen op afspraak beschikbaar.

Bezoekadres

Dorpsstraat 50b
7447 CT Hellendoorn