Hofsteenge & Wesseling Notarissen heeft meerdere kantoren

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden laten opstellen

Op het moment dat je in het huwelijk treedt, dan is het ook belangrijk om na te denken over de gevolgen van het huwelijk, bijvoorbeeld op het inkomen en vermogen. Als je in Nederland trouwt zonder vooraf iets te regelen bij de notaris, dan geldt de (beperkte) gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al het vermogen dat voor het huwelijk gezamenlijk is en tijdens het huwelijk wordt verkregen automatisch gemeenschappelijk is. Alleen erfenissen, schenkingen en privévermogen van voor het huwelijk, blijven buiten de gemeenschap van goederen. Naast deze gemeenschap van goederen zijn er tal van mogelijkheden om in huwelijkse voorwaarden vast te leggen, wat er met het inkomen en vermogen moet gebeuren tijdens het huwelijk. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden moet door een notaris gebeuren vóór het huwelijk. Als er voor het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt, dan kan dit ook nog tijdens het huwelijk, maar dan moet vaak naast huwelijkse voorwaarden ook een verdeling gemaakt worden. Het is eenvoudiger en goedkoper om de huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk te regelen.

Waarom zou je kiezen voor huwelijkse voorwaarden?

De meest voorkomende reden voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden is het hebben van een eigen onderneming of de wens om die in de toekomst te starten. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden wordt de niet-ondernemende echtgenoot beschermd tegen aansprakelijkheid en faillissement. Schulden van de ondernemer kunnen niet op de echtgenoot verhaald worden. Daarnaast kan de echtgenoot geen aanspraak maken op de onderneming in het geval van een scheiding. Ook kunnen huwelijkse voorwaarden worden gemaakt als de echtgenoten het belangrijk vinden om privévermogen te hebben en houden tijdens het huwelijk: financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid is ook een veel gebruikt argument voor huwelijkse voorwaarden.

Omzetten huwelijkse voorwaarden naar gemeenschap van goederen 

In sommige gevallen is het de bedoeling dat de huwelijkse voorwaarden komen te ‘vervallen’. Bijvoorbeeld omdat de echtgenoten al hun vermogen gemeenschappelijk willen hebben. Dan kunnen de huwelijkse voorwaarden naar een gemeenschap van goederen worden omgezet. Het kan ook voordeliger zijn om de huwelijkse voorwaarden te veranderen naar een (beperkte) gemeenschap van goederen. Denk hierbij onder meer aan erfbelasting-besparing bij overlijden, of besparing van overdrachtsbelasting bij een echtscheiding.

Hofsteenge & Wesseling dé notaris in Hengelo

Wij helpen je graag bij het opstellen of opheffen/wijzigen van de huwelijkse voorwaarden of om deze om te zetten naar gemeenschap van goederen. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem dan contact op met ons notaris kantoor in Hengelo of Enschede en laat je geheel vrijblijvend informeren.


Hofsteenge & Wesseling notarissen Hengelo

handelsregisternr: 77750209
btw nr: NL104180110B01

Openingstijden

Maandag08:30 - 17:00 uur
Dinsdag08:30 - 17:00 uur
Woensdag08:30 - 17:00 uur
Donderdag08:30 - 17:00 uur
Vrijdag08:30 - 17:00 uur

Bezoekadres

Wolter ten Catestraat 56
7551 HZ Hengelo