Netwerk Notarissen in Tweede Kamer voor modernisering gemeenschap van goederen

Netwerk Notarissen in Tweede Kamer voor modernisering gemeenschap van goederen

13 oktober 2015

Nederland is een van de laatste landen die nog een volledige gemeenschap van goederen heeft. Het uitgangspunt hiervan is dat alle bezittingen en schulden bij de scheiding fifty-fifty worden gedeeld. Het gaat dan niet alleen om de bezittingen en schulden die echtgenoten tijdens het huwelijk krijgen, maar ook die van vóór het huwelijk. Drie partijen in de Tweede Kamer willen nu de gemeenschap van goederen moderniseren door wat er tot de gemeenschap hoort te beperken. Wij juichen dat initiatief toe, hebben we onlangs tijdens het rondetafelgesprek aan Kamerleden verteld.

Het wetsvoorstel regelt op hoofdlijnen het volgende:

  1. bezittingen en schulden die op naam van één partner staan, vallen bij het trouwen niet meer in de gemeenschap van goederen;
  2. erfenissen en schenkingen vallen niet meer in de gemeenschap van goederen.

Van Netwerk Notarissen had het wetsvoorstel nog een stapje verder mogen gaan, maar is blij dat er na zoveel jaren eindelijk een stap in de richting wordt gezet van modernisering van de gemeenschap van goederen. In veel landen in Europa bestaat namelijk een moderner systeem dan nu wordt voorgesteld.

Tijdens het gesprek met de Tweede Kamerleden heeft Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, aandacht gevraagd voor de juridische positie van partners die ongetrouwd gaan samenwonen. Voor ongetrouwde partners is er voor de scheiding wettelijk niks geregeld.

Op de hoogte blijven?

Netwerk Notarissen houden de actualiteiten nauw in de gaten. Er is er altijd een bij je in de buurt. Of scrol naar beneden en schrijf je in voor de nieuwsbrief.