Kies je voor huwelijkse voorwaarden? Dan heb je heel wat te kiezen.

Kies je voor huwelijkse voorwaarden? Dan heb je heel wat te kiezen.

12 oktober 2015

Jullie zijn er samen uit. Trouwen in gemeenschap van goederen past niet bij jullie situatie. En dus valt jullie keuze op huwelijkse voorwaarden. Maar voor het zover is, is er voor jullie nog heel wat om over te beslissen.

Het uitgangspunt van huwelijkse voorwaarden? Niet alles zomaar samen. 

Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk het tegenovergestelde van trouwen in gemeenschap van goederen. Het uitgangspunt is namelijk dat iedere partner het eigen vermogen behoudt. Denk hierbij aan bezittingen, maar ook aan schulden. Omdat jullie vermogens gescheiden blijven, zijn in principe de schulden van de één niet verhaalbaar op het vermogen van de ander. Dit geldt overigens niet als jullie samen een schuld aan gaan. Zoals een hypotheek. Want als jullie samen een schuld aan gaan, zijn jullie beiden aansprakelijk, ondanks je huwelijkse voorwaarden. 

Bij het vaststellen van jullie huwelijkse voorwaarden wordt verder altijd geregeld in welke verhouding jullie beiden in de kosten van levensonderhoud voorzien. Je mag in jullie huwelijkse voorwaarden zelf invulling geven wat er onder deze kosten valt. 

Koude uitsluiting klinkt kil, maar is soms heel verstandig. 

Als jullie tijdens je huwelijk of bij een eventuele echtscheiding niks met elkaar willen delen, wordt dat ‘koude uitsluiting’ genoemd. Dat klinkt niet gezellig, maar het past misschien toch wel goed bij jullie situatie. Bijvoorbeeld als één van jullie schulden heeft of grote financiële risico’s neemt. Maar het kan ook handig zijn als één van jullie het familiekapitaal 'in de familie' wil houden of als jullie gewoon financieel onafhankelijk van elkaar willen blijven.

Als je kiest voor koude uitsluiting betekent dat overigens niet dat je ook uitsluit dat je bij de scheiding alimentatie betaalt. Het is wettelijk zelfs niet mogelijk om alimentatie uit te sluiten. Wel kan je notaris een aparte clausule opnemen in jullie huwelijkse voorwaarden, zodat de rechter weet hoe jullie hierover denken. Zo kan hij hier bij de scheiding rekening mee houden.

Eerlijk delen is niet altijd 'fifty fifty'

Bij het bepalen van je huwelijkse voorwaarden kun je ook afspraken maken over het delen van jullie salaris en vermogen. Zo kun je bijvoorbeeld bij je notaris afspreken hoe jullie onderling het geld verdelen dat overblijft, nadat de kosten van jullie huishouding zijn voldaan. Zo’n afspraak is bijvoorbeeld interessant als één van jullie minder werkt om voor de kinderen te zorgen. 

Veel nieuwe echtparen kiezen er daarnaast voor om te regelen wat ze wel en wat ze niet willen delen als ze later zouden gaan scheiden. Zo kun je er voor kiezen om te delen wat je samen hebt opgebouwd, maar niet wat je geërfd hebt of wat je voor je huwelijk bezat.

Er valt heel wat te kiezen bij huwelijkse voorwaarden. Ze worden op maat gemaakt naar jullie beslissing over wat jullie wel en niet willen delen.

Wil je zelf bepalen wat van je partner wordt? Kies dan 'beperkte gemeenschap'

Gaat trouwen in gemeenschap van goederen je te ver? Dan kun je in je huwelijkse voorwaarden beschrijven welke bezittingen of schulden je niet wilt delen. 

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het huis dat nu nog op jouw naam staat gemeenschappelijk eigendom te maken, maar de boot waarmee je vaak met je vriendinnen erop uit trekt, niet. 

Het duurt eeuwen voor je pensioen. Maar regel het toch maar even goed. 

Bij het bepalen van je huwelijkse voorwaarden kun je ook keuzes maken over de pensioenen die je opbouwt. En dat is maar goed ook.  De wet gaat er namelijk vanuit dat jullie bij een eventuele echtscheiding fifty-fifty delen wat jullie tijdens je  huwelijk aan ouderdomspensioen hebben opgebouwd. Als je niets regelt, krijgt de ex-partner, die minder pensioen heeft opgebouwd, dus een rechtstreekse aanspraak op een gedeelte van het ouderdomspensioen van de ander.  Je kunt dit in jullie huwelijkse voorwaarden aanpassen. 

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de rechten op ouderdomspensioen niet te delen bij scheiding. Je kunt ook besluiten de rechten op ouderdomspensioen te delen vanaf het moment dat jullie samenwonen. Of jullie rechten op pensioen in een andere verhouding te verdelen dan 50-50.
Als één van jullie ondernemer is, dan is een op-maat-gemaakte afspraak over jullie pensioenen extra belangrijk. 

CD van jou, CD van mij? Maak een lijst voor je vergeet wat van wie is.

Als je lange tijd samen bent, weet je vaak niet meer wat van wie is. Daarom maakt je notaris, bij het bepalen van jullie huwelijkse voorwaarden, graag een lijst met jullie persoonlijke bezittingen. Dit wordt ook wel heel chic een ‘staat van aanbrengsten’ genoemd. Zo staat bij een eventuele scheiding vast wie welke spullen weer ‘meeneemt’. 
Zo’n lijst heeft nog een voordeel. Als er ooit schuldeisers zijn, bijvoorbeeld bij een faillissement, staat ook vast wie eigenaar is van welke spullen. 

Er is heel wat te kiezen. Je Netwerknotaris helpt jullie hier graag bij.

Je ziet dat er heel wat besloten moet worden als je kiest voor huwelijkse voorwaarden. Jullie Netwerknotaris helpt jullie hier graag bij. Zo krijgen jullie precies de huwelijkse voorwaarden die bij jullie passen.

Leestip: Huwelijkse voorwaarden maken? Zo doe je dat. 

Jullie hebben gekozen voor huwelijkse voorwaarden …

kies dan hier nog je Netwerknotaris.