Heb je de ubo al geregistreerd? Je hebt tot 27 maart a.s. de tijd!

Heb je de ubo al geregistreerd? Je hebt tot 27 maart a.s. de tijd!

Heb je de ubo al geregistreerd? Je hebt tot 27 maart a.s. de tijd!

21 februari 2022

Vóór 27 maart 2022 moeten organisaties hun ubo hebben geregistreerd in het ubo-register van de Kamer van Koophandel.

Ubo is de afkorting voor ultimate beneficial owner. In het Nederlands kun je dat vertalen als: uiteindelijk belanghebbende. De ubo is iemand die het voor het zeggen heeft in een organisatie of die financieel gezien belang heeft bij de organisatie.

In de wet staan de kenmerken van een ubo. Aan de hand daarvan kan worden bepaald wie de ubo is van een organisatie.

Het ubo-register is een register van de Kamer van Koophandel waarin organisaties hun ubo moeten registreren. Er is een categorie van organisaties die hun ubo niet hoeven te registreren, bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaars. Organisaties moeten hun ubo vóór 27 maart a.s. registreren in het ubo-register. Een organisatie is ook verplicht om de gegevens in het ubo-register up-to-date te houden. Als de gegevens of de persoon van de ubo wijzigt, dan moet je dan binnen 7 dagen doorgeven aan de Kamer van Koophandel.

Als er op 27 maart nog geen ubo is ingeschreven, dan kan een organisatie een boete of een taakstraf krijgen. Het is daarom belangrijk om op tijd te controleren of de ubo van jouw organisatie al (goed) staat geregistreerd. Je kunt de ubo('s) van jouw organisatie online of per post inschrijven in het ubo-register van de Kamer van Koophandel. Ook het wijzigen van de gegevens van een ubo of het uitschrijven van iemand als ubo kan op deze manier.

Heb je hulp nodig bij de inschrijving of heb je andere vragen over het ubo-register?

De Netwerknotaris is goed op de hoogte van de spelregels bij de Kamer van Koophandel en vertelt je er graag meer over.

direct notariële hulp