Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

25 augustus 2015

Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd! Maar of je nu een grote of een kleine bruiloft plant, er is een aantal zaken waar je niet onderuit komt. Hier lees je er alles over.

1. In welke gemeente gaan we trouwen?

Je moet eerst samen beslissen in welke gemeente jullie willen trouwen. Vervolgens neem je contact op met die gemeente om een trouwdatum en de tijd af te spreken. De gemeente kan jullie informeren op welke locaties je elkaar het jawoord kunt geven. Je reserveert dan een trouwdatum, een tijd en trouwlocatie. 

2. In ondertrouw gaan

Uiterlijk twee weken vóór jullie trouwdatum moet je bij de gemeente in ondertrouw zijn gegaan. Bij de ondertrouw heb je verschillende documenten en gegevens nodig (onder meer van de getuigen). De gemeente informeert je hierover. 

Trouwen betekent ook heel veel dingen regelen voor het zover is. We helpen je met een checklist.

Om in ondertrouw te gaan bezoek je het gemeentehuis en bespreek je de officiële kant van jullie huwelijk. Zoals de datum, het tijdstip van het huwelijk en welke achternaam jullie daarna gaan voeren. Dit wordt vastgelegd in een huwelijksaangifte die jullie beiden ondertekenen. Daarna ben je officieel in ondertrouw.

Lees hier meer over het voeren van een achternaam na je huwelijk. 

3. Op de trouwdag 

Op de trouwdag zelf zeg je ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘ja’. Als je nog steeds wilt trouwen tenminste. Daarna ondertekenen jullie als kersverse echtgenoten de huwelijksakte. 

Als je vóór jullie trouwdag niet bij een notaris bent geweest om huwelijkse voorwaarden te maken, ben je daarmee in gemeenschap van goederen getrouwd. 

4. Gaan we alles samen delen?

Het is handig om van tevoren na te denken of je al je vermogen (bezittingen, maar ook schulden) met je aanstaande wilt delen. En vice versa. Want als jullie huwelijk in gemeenschap van goederen ooit strandt, moeten jullie na de echtscheiding alles 50/50 delen. 

Het gaat dan niet alleen om wat je samen tijdens het huwelijk hebt opgebouwd door te werken, maar ook bijvoorbeeld om de studieschuld die een van jullie heeft opgebouwd ver voor het trouwen. 

We adviseren je om uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum naar een Netwerknotaris te gaan voor een consult. Zo weet je zeker of huwelijkse voorwaarden of toch gemeenschap van goederen het best bij jullie past. 

5. Tot de dood ons scheidt?

Door met elkaar te trouwen erft je partner voortaan automatisch van je. Tenminste, als je niet al een testament hebt waarin iemand anders als erfgenaam staat. Er zijn aanstaande echtgenoten die, als ze trouwen, een testament maken om te regelen wie er erft als beide partners, bijvoorbeeld bij een ongeluk, om het leven komen. Ook wordt vaak in het testament vastgelegd wie erft als een van jullie is overleden. Als je niks regelt, kan de familie van de achtergebleven partner namelijk je spaargeld, maar ook andere bezittingen (én je schulden) erven. Een testament hoef je niet per se voor je trouwdag bij je notaris te maken, maar het is wel slim om dit direct te regelen en het niet op de lange baan te schuiven. 

Checklist 

  1. gemeente uitzoeken
  2. contact opnemen met gemeente om trouwdatum en -locatie te reserveren
  3. op tijd in ondertrouw gaan (uiterlijk 2 weken vóór de huwelijksdatum)
  4. nadenken over huwelijkse voorwaarden (begin hier op tijd mee)
  5. op tijd naar de notaris voor de huwelijkse voorwaarden (advies: uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum)
  6. nadenken of je een testament wilt maken (hoeft niet per se vóór de huwelijksdatum, maar is wel handig, anders vergeet je het misschien). 

Ga je trouwen en wil je alles op een rijtje zetten?

Ga dan naar een Netwerknotaris.