Op tijd praktische zaken regelen. Checklist!

23 september 2016nieuws

Naast een testament of levenstestament kan het verstandig zijn om ook andere zaken te regelen. Hieronder een aantal suggesties.


  • Heb je iets geregeld voor jouw huisdieren voor als je overlijdt of wordt opgenomen in een verpleeginstelling?

  • Heb je van iemand spullen geleend die bij opname in een verpleeginstelling of na jouw overlijden teruggeven moeten worden aan de eigenaar?

  • Wie moet er bij een plotselinge opname of na jouw overlijden gewaarschuwd worden? Je kunt hiervan een lijst maken die je op een goed zichtbare plek bewaart.

  • Wat zijn de adressen van degenen die moeten weten dat je verhuist naar een verpleeghuis of als je langdurig in het ziekenhuis ligt?

  • Heb je iets geregeld voor jouw sociale media accounts? Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met je Facebookpagina als je deze zelf niet meer kunt bijhouden? Wie heeft of krijg er toegang tot je online opgeslagen mails, films en foto’s? Deze zaken kun je ook vastleggen in je levenstestament en testament.

  • Het kan voor mensen in je directe omgeving heel praktisch zijn dat zij weten welke bankrekeningen je hebt, je wachtwoorden voor online betaalsites etc. zijn of waar ze die wachtwoorden kunnen vinden als het nodig is.

  • Welke abonnementen heb je die afgezegd moeten worden als je zelf toch niet meer van die abonnementen kunt genieten? Het is handig als je hier een lijst van maakt.

  • Heb je je nabestaanden op de hoogte gesteld van jouw wensen over je uitvaart? Als je wilt dat een bepaald persoon je uitvaart regelt, kun je daarvoor in je testament een executeur aanwijzen. Als je specifieke wensen hebt voor je uitvaart (muziek, wie uit te nodigen etc.) is het wellicht prettig voor je nabestaanden dat je die op papier zet. Een adressenbestand voor de rouwannonces kan ook handig zijn voor nabestaanden.

  • Als je organen wilt afstaan na overlijden kunt je dat laten registreren via www.donorregister.nl.


verder in het nieuws

13 februari 2018nieuws

Liefde op Valentijnsdag gevonden! Maar hoe ga je nu verder?

Als je de ware liefde hebt gevonden heb je nog heel wat te kiezen. Want hoe ga je verder op de manier die het beste bij jullie past? Er zijn...

lees verder >
12 februari 2018nieuws

Netwerk Notarissen komt met donorclausule i.v.m. nieuwe donorwet

Netwerk Notarissen bereiden zich voor op de nieuwe wet over donorregistratie. Op dinsdag 13 februari a.s. wordt in de Eerste Kamer over deze wet gestemd. Als de wet wordt aangenomen...

lees verder >
12 februari 2018nieuws

Netwerk Notarissen komt met donorclausule in verband met nieuwe donorwet

Op dinsdag 13 februari a.s. wordt in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet gestemd. Netwerk Notarissen heeft voor de nieuwe donorwet een donorclausule ontwikkeld die kan worden opgenomen in...

lees verder >