Een succesvol bedrijf oprichten in 10 stappen!

De onmisbare checklist voor iedere startende ondernemer.

Als je een bedrijf wilt beginnen komt daar heel wat bij kijken. Hieronder vind je een korte checklist van 10 noodzakelijke punten die je niet mag vergeten. 

1. Maak een bedrijfsplan.

Wat ga je precies doen? Waar ga je dat doen en met wie? En hoe ga je daar geld mee verdienen? Een goed plan is belangrijk voor jezelf, maar ook om anderen, zoals financiers, te overtuigen.

2. Denk aan de financiering.

Vaak is er geld nodig als je een bedrijf wilt starten. Ga je je eigen geld erin steken of ga je lenen? Als je leent, moeten de afspraken erover duidelijk op papier staan. Je Netwerknotaris wil dat graag voor je regelen.

3. Samenwerken?

Begin je je bedrijf met een compagnon of meerdere partners? Maak dan goede afspraken! Hoe verdelen jullie winst en verlies? Welke besluiten mag jij zelf nemen en welke neem je samen? Mag je naast de samenwerking ook nog 'eigen' opdrachten aannemen? Wie zet het bedrijf voort als de samenwerking eindigt? Samenwerken moet je goed regelen. Vraag je Netwerknotaris hoe.

4. Welke bedrijfsvorm kies je?

De keuze voor een bedrijfsvorm heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor schulden, belastingen en voor je mogelijkheid om het bedrijf te verkopen. Een kort overzicht van de mogelijkheden vind je hier.

5. Zijn er voorwaarden voor het starten van je bedrijf?

Zet op een rijtje wat er nodig is om je bedrijf te kunnen starten. Moet er bijvoorbeeld een bedrijfsruimte beschikbaar zijn? Heb je aan vergunningen en ontheffingen gedacht? Welke machines, vervoermiddelen etc. heb je nodig? Kortom: ben je echt klaar om te beginnen?

6. Hoe werkt het oprichten van je bedrijf?

De manier waarop jij je bedrijf opricht, is afhankelijk van de bedrijfsvorm die je kiest. Neem op tijd contact op met je Netwerknotaris om advies en informatie te vragen. Bijvoorbeeld over de tijd die nodig is voor de oprichting.

7. Begin direct met het opzetten van je administratie.

Nadat je je bedrijf hebt opgericht, moet je het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijf wordt dan direct aangemeld bij de belastingdienst. Zij geven je vervolgens een btw-nummer. Je kvk- en je btw-nummer heb je nodig voor je briefpapier en je facturen.
Zorg voor een goed boekhoudprogramma en bewaar je facturen, overeenkomsten en bonnetjes, zodat je die altijd terug kunt vinden. Het beste is om een boekhouder in te schakelen.

8. Opgericht, maar nog lang niet klaar.

Nadat je bedrijf is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn de volgende essentiële zaken aan de beurt. Vraag vergunningen aan, stel algemene voorwaarden op, sluit verzekeringen af, open bankrekeningen, bescherm je merk en merknaam, vraag eventueel octrooien aan, neem zo nodig medewerkers in dienst, bestel visitekaartjes en briefpapier.

9. Laat nu de klanten maar komen.

Je bent er helemaal klaar voor, maar je bedrijf wordt niet vanzelf succesvol. Maak reclame, ontwerp een website en ga netwerken, zorg ervoor dat je doelgroep weet wat je te bieden hebt.

10. De eerste klanten, je eerste factuur.

Eindelijk geld verdienen. Een heerlijk moment voor iedere beginnende ondernemer.

Een succesvol bedrijf oprichten in 10 stappen!

verder in het nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?
4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
Levenstestament niet alleen voor oude mensen
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
direct notariële hulp