Kinderen financieel wegwijs maken #maandvandekinderen

Kinderen financieel wegwijs maken #maandvandekinderen

Kinderen financieel wegwijs maken #maandvandekinderen

Hoe gaan jouw kinderen om met de erfenis die ze straks van jou gaan krijgen? Bij ouders bestaat soms de vrees dat de kinderen de erfenis uitgeven aan niet duurzame zaken. Hoe kun je daar op voorsorteren? 

In je testament kun je een bewindvoerder aanwijzen. Deze heeft het beheer van de erfenis; je kunt zelf bepalen tot welke leeftijd dat is. De bewindvoerder bepaalt dan hoe het vermogen tot deze datum wordt belegd en als het kind geld nodig heeft voor studie en levensonderhoud krijgt deze dat sowieso van de bewindvoerder. In het testament kun je vastleggen voor welke uitgaven de bewindvoerder een deel van de erfenis kan vrijgeven. Je kunt het ook aan de bewindvoerder zelf overlaten. 

Vaak kiezen ouders als leeftijd 23 of 25 jaar. Maar als je kind bijvoorbeeld verslaafd is dan kun je ook voor een latere leeftijd kiezen. Dat er een bewindvoerder is benoemd in het testament kan in sommige gevallen bij de rechter door het kind worden aangevochten. Dit kind zal dan aannemelijk moeten maken dat hij/zij zelf prima in staat is met het geld van de erfenis om te gaan. 

We adviseren ouders met een groter vermogen soms ook de kinderen alvast te laten oefenen. Door te schenken krijgen kinderen beschikking over het vermogen en je bent er dan zelf nog bij om de kinderen financieel wegwijs te maken. Als je een schenking doet kunnen we dat vastleggen in een notariële akte en ook die besteding van de schenking vastleggen. 

Maar er zijn ook mogelijkheden om als familie samen te gaan beleggen, voor sommigen de beste vorm om het te leren van de ouders. Het is dan wel handig om hier een vorm voor te kiezen en ieders verantwoordelijkheden daarbij vast te leggen. Hiervoor zijn verschillende (notariële) mogelijkheden.

Je kind financieel wegwijs maken?

De Netwerknotaris helpt je ermee.

direct notariële hulp