Geven, hoe werkt dat? #maandvanhetgeven

Geven, hoe werkt dat? #maandvanhetgeven

Geven, hoe werkt dat? #maandvanhetgeven

Eerst moet je beslissen of je iemand nu iets wilt geven of pas als je dood bent. Daar hangt namelijk van af hoe het geven werkt. Hieronder gaan we op beide momenten van geven in en wat daarbij komt kijken.

Nu iets geven 

Als je nu iemand iets wilt geven dan noemen we dat schenken. Wil je geld geven? Dan maak je geld over naar de bankrekening van degene aan wie je wat wilt geven. Wil je een huis geven? Dan loopt dat via de notaris, net zoals bij het geven van aandelen in een bv. Als het om grotere bedragen of belangrijk vermogen gaat dan zou je ervoor kunnen kiezen om de schenking bij de notaris vast te leggen. Deze kan de schenking juridisch juist vormgeven en clausules bij de schenking vastleggen. Een voorbeeld van een clausule is dat de schenking wordt gezien als een voorschot op de erfenis.

Geven na je dood

Nalaten is het geven aan iemand na je dood. Dit regel je in een testament. Je kunt in je testament regelen wie wat krijgt na je overlijden. De wet zorgt alleen voor een basis en verdeelt je erfenis onder bepaalde familieleden. Daarom maken veel mensen een testament. In je testament kun je iemand tot erfgenaam maken: deze deelt dat, al dan niet met andere erfgenamen, in alle bezittingen en schulden die je achterlaat. Als je een geldbedrag of een specifieke spullen aan iemand wilt nalaten, dan ken je dat aan iemand toe via een legaat in je testament.

Een beetje van beide 

Er is ook nog een middenweg: je schenkt iemand nu maar hij/zij krijgt het pas als je dood bent. Een voorbeeld van dit type is de papieren schenking. Bij een papieren schenking schenk je nu iemand geld maar het geld wordt pas betaald na je overlijden. In de tussentijd betaal je rente over het geschonken geld. Als deze schenking juridisch juist wordt vastgelegd in een akte bij de notaris kan er ook nog belasting mee worden bespaard.

Belastingen 

Als je meer schenkt dan het bedrag dat voor degene die de schenking ontvangt is vrijgesteld, dan moet diegene schenkbelasting betalen. Dit geldt ook bij het nalaten: als iemand meer erft dan voor degene die de erfenis krijgt is vrijgesteld, dan moet diegene erfbelasting betalen.

Weet je nog niet hoe en wanneer je wilt geven?

De Netwerknotaris zet met jou de mogelijkheden op een rij

direct notariële hulp